Почім квитки на топові спортивні події

Без категорії

1 березня УЄФА оголосить, якою буде ціна квитків на наше Євро-2012, і, власне, з цього дня на сайті uefa.com можна буде оформляти замовлення. Поки відомо тільки, що коштувати вони будуть від 30 до 600 євро, так сказав директор місцевого оргкомітету Маркіян Лубківський. Кусаються ціни чи ні, вирішувати вам, але як мінімум можемо порівняти з недавніми чемпіонатами Європи і світу і взагалі з ціною квитків на топові події в інших видах спорту. Ну і поділитися особистими враженнями, які задоволення отримуєш в навантаження.

На минулому Євро-2008 “вилка” цін була вужче – від 45 євро за найдешевший квиток у груповому раунді до 550 євро за найдорожчий на фінал. Вважайте індикатором добробуту від УЄФА: і бідних, і багатих у нас більше, ніж в Австрії і Швейцарії. Набагато гірше у нас із середнім класом.

Але не так погано, як в ПАР, де на ЧС-2010 навіть ввели особливу категорію квитків – “тільки для місцевих”, по $20. Їм і це було дорого, продаж був катастрофічно низьким, і ФІФА пішла на те, щоб у цю особливу четверту категорію перевести більше стадіонних секторів: ті квитки, які спочатку пропонувалися за $80, стали по $20. Тут південноафриканці піднеслися духом і зробили ЧС третім за відвідуваностю за історію (49 670 глядачів у середньому на матч). Вся ця армія з вувузелами … Благо, перед стадіоном продавалися беруші, заглушки для вух.

А пиво всюди продавалося і на території арени. До речі, на стадіонах ЧС-2010, як і до цього на ЧС-2006, за нашими мірками, не доливали. У ПАР стандарт – 473 мл (американська пінта), $4, подавали напій в пластмасових пляшках і забиралии пробку, щоб важко було докинути до поля. У Німеччині-2006 пиво на стадіоні було в пластикових склянках, але “великий” був ще менше – 0,4 л, зате дорожче – 4 євро.

Однак ця тенденція за цінами не стосувалася квитків на матчі. Якщо четверта категорія в ПАР була в два рази дешевше, ніж у Німеччині, то решта – на третину дорожче (див. таблицю). Логіка проста: дорогі квитки візьмуть, в основному, іноземці, а їм 30 євро туди-сюди – не питання, при тому, що вони вже виклали пару тисяч, щоб опинитися в Південній Африці.

У Німеччині-2006 найдешевший пропуск на матч коштував 35 євро, але там швидко все розхапали, особливо не дивлячись на цінову категорію. А потім здавали. Кореспондент “Сегодня” приземлився в Берліні, через годину був у фан-зоні, і бюргери вже намагалися отоварити мене квитком на абсолютно не потрібний мені матч в Штутгарті. За рік до турніру хлопець виграв у лотерею можливість купити квиток на гру в цьому місті, але тепер обставини заважали йому туди поїхати. Квиток віддавав за номіналом. І таких вистачало, купити квиток з рук було реально. Все з-за складної системи продажу, і нас на Євро-2012 чекає схоже. По-перше, квиток купуєш за рік, по-друге, ігри плей-офф – коли ти робиш заявку на квиток, ще не знаючи, хто виявляться учасниками матчу.

На Євро-2012 можна буде купити пакет “Слідуй за своєю командою” (купуєш ваучер, який потім міняєш на квиток на матч плей-офф, де грає обрана збірна), але в такому випадку тобі доведеться заплатити за всі матчі аж до фіналу. А потім, якщо твоя збірна не вийде в плей-офф, гроші тобі повернуть. Але це треба за рік до турніру викласти близько 500 євро. Кусається. При тому, що не відомо, чи добереться твоя збірна до плей-офф, і якщо так, то в якому місті буде грати? Складно планувати поїздку.

Я сидів на “Олімпійському” стадіоні в Берліні з квитком за 45 євро: “2-а категорія”, верхній ярус за воротами. У які Шевченко забив пенальті Тунісу та вивів Україну в плей-офф. Крім власне футболу, ти отримуєш ще масу дрібних приємностей. Перед ареною – фан-макіяж: тебе розмалюють у кольори збірної, за яку вболіваєш. Відео-пенальті – б’єш реальним м’ячем воротареві на екрані. Можеш залишити автограф на величезному м’ячі з реквізитами матчу, а на стенді з веб-камерою, яка транслює зображення на портал ЧС – показати свою фізіономію всьому світу і передати привіт заздрюючим тобі на батьківщині … Все безкоштовно, від спонсорів чемпіонату.

На альпійському Євро-2008 квитки зробили дорожче, ніж на німецькому ЧС-2006. Врахували, який ажіотаж був у Німеччині, при тому, що стадіони там побільше (від 42 до 74 тисяч глядачів), ніж в Австрії і Швейцарії (від 30 до 53 тисяч). Але і тут все змели. Безбілетники йшли у фан-зону. Віденська була схожа на луна-парк, з масою атракціонів, на яких з ранку “відривалися” діти, а ближче до матчів “розігрівалися” вже, в основному, дорослі: б’єш у ворота – і прилад вимірює швидкість удару, можна зіграти з фанами суперника в гігантський “настільний” футбол чи спробувати утриматися на автоматі-м’ячі, що гарцює, мов мустанг, і т. д. І все безкоштовно. Ну і потім, перегляд футболу на великих екранах, лежачи на тирсі. У фан-зоні Відня ними засипали галявини, щоб не пошкодити газон. І лікоть до ліктя уболівальники з різних країн. Так що, навіть якщо вам не вдасться дістати квиток на Євро-2012, зануритися в атмосферу чемпіонату зможуть всі.

НАШ ФУТБОЛ: ВІД 2 ДО 1300 ГРН.

На матчі чемпіонату України ціна квитків починається, як правило, з 10-20 гривень. Це квитки на місця за воротами, звідки погано видно поле. А ще там зазвичай люблять сидіти фанати, з якими далеко не кожному буде приємно сусідити.

Бувають винятки. Всього за дві гривні можна потрапити на домашні матчі “Іллічівця”. Це за воротами, а за п’ять гривень можна сісти в м’які сидіння по центру, де в холодну пору року ще й дадуть плед. На деяких стадіонах мінімальні квитки на матчі за участю лідерів – “Динамо”, “Шахтаря”, “Металіста”, “Дніпра” і “Карпат” – дорожчають на 5-10 гривень. А на центральних секторах можуть досягати 100 гривень. Хоча й тут є виняток: у “Кривбасу” квитки на всі матчі і на всі місця – по 20 гривень.

У таблиці наведені ціни за основними категоріями квитків, але існують і спеціальні пропозиції. Місця з підвищеним комфортом є на нових стадіонах у Донецьку, Дніпропетровську та Харкові. Так, на “Донбас Арені” найдорожчою ложею є Diamond Club. Це ресторан на трибунах. Відвідувачу надається два варіанти меню на вибір, місце в паркінгу, окремий вхід і супровід. Коштує таке задоволення 1300 гривень на одного на матч чемпіонату.

На матчі єврокубків квитки коштують дорожче. Мінімальні у кваліфікації стартують від 10-30 гривень, а найдорожчі на групових стадіях і в плей-офф досягають 400.

БОКС: БАГАТО ПИВА І БОЇВ

Квитки на бої братів Кличко в Німеччині коштують не дешевше 20 євро. На найближчий бій Віталія в Кельні проти кубинця Соліса – від 25 до 600. А потім на Володимира, який боксує 30 квітня в Мангеймі з Чізорой “квиточки” дорожче: 57-750 євро. Ціни залежать від місткості і вартості оренди кожної арени, запрошених зірок. Наприклад, на Кличка співали Pussycat Dolls. Найдешевші квитки – на верхніх ярусах трибун. Зверху, звичайно, замілко, але це компенсують величезні екрани під стелями. Найдорожчі місця – біля рингу. VIP-квитки на Кличка зазвичай починаються з 200 євро. Їх щасливі володарі, крім видовища, отримують пропуск на вечірку після бою, де можна випити-закусити, потанцювати, побачити братів та їх команду. Іноді ще буває додатковий сувенір у вигляді пам’ятної футболки або постера.На розігріві. Перед боксерами в ринг заходять зірки поп-сцени

Основне дійство може бути швидкоплинним і не виправдати очікувань та витрачених коштів. Наприклад, бац – і нокаут у першому ж раунді! Але перед головним боєм ще проходять шість-вісім розігріваючих. Прямо в залі глядачам пропонують пиво та закуски, в холі – ще всякі сосиски, вино … Плюс сувенірна продукція – постери і журнали до бою (по 5 євро), футболки (15 євро), перчаточки, значки. Поки найдорожчі в історії квитки на бокс були на поєдинок Мейвезер і де ла Хойі – від $350 до $2000. Але якщо буде бій Мейвезер з Пакьяо, рекорд може бути переписаний. Коли намагалися його організувати на березень 2010 року в 17-тисячному казино MGM Grand в Лас-Вегасі, припускали, що ціна буде $500 – $2500.

СУПЕРБОУЛ: НАЙДОРОЖЧІ!

Всі рекорди за ціною квитків у спорті б’є фінал Національної футбольної ліги американського футболу. Так званий Супербоул – подія всеамериканського масштабу. У день фіналу, а це завжди неділю, американці витрачають на чіпси та інші “снеки” $50 млн. А ціна півхвилинного ролика під час прямої трансляції досягає $3 млн! Не дивно, адже матч дивляться 100 млн людей! Це при населенні США в 309 млн. Наживо останній Супербоул на техаському Cowboys Stadium побачили 103 219.

У регулярному чемпіонаті команда проводить всього вісім домашніх ігор, сезонний абонемент коштує близько $1000. Ціни ж на Супербоул в цьому році стартували з $600, причому це були тимчасові приставні сидіння. Звичайні на самому верхотурі 80-тисячника починалися з $2500! А найдорожчі – прямо по центру на нижніх ярусах – тягнули на $9000!

З такою виручкою організатори цілком можуть собі дозволити запрошення суперзірок для виступу в перерві. У 2011-му запалювали Black Eyed Peas, раніше – Брюс Спрінгстін, Пол Маккартні, Rolling Stones, Aerosmith, U2, Стінг, Принц, Джанет Джексон …

ФОРМУЛА-1. Найближчі до України Гран-прі – в Туреччині та Угорщині. Квитки, як правило, продаються відразу на весь уїк-енд. У Стамбулі – від 80 до 280 євро, в Будапешті – від 189 до 333 євро. В Угорщині до квитка ще додаються обіди – бутерброд, сосиски, смажена курка, безалкогольні напої або пиво.

“Я їздив на етап у Стамбул, заплатив за квиток близько 100 євро, – розповідає нам любитель перегонів Андрій. – Крім перегляду самої гонки можна ще вистояти чергу на автограф-сесію пілотів або спробувати спіймати когось і сфотографуватися. Сувеніри там по страшним цінами, командна кепка десь євро за 30-40. А келих пива – 6 євро”.

ХОКЕЙ. Бюджет походу на матч НХЛ нам розповів Віталій, який нещодавно відвідав з сином гру “Вашингтон Кепіталс”: “За два дні квитків у продажу не було. Але є сервіс на клубному сайті: власники абонементів, які не можуть піти на гру, продають свої місця. Ми взяли два квитки по 106 доларів, місця на самому верхньому ярусі. За півгодини до початку трибуни вже заповнені, починається шоу. Розминка та подання хокеїстів, виконання гімнів США і Канади, оголошення “З нами в залі зараз ветеран Афганістану Джон Сміт!”, його показують на екрані, стоячі овації … Клубна кепка синові – $25. Дві майки: дитяча – $38, доросла – $45. Обидві з написом, що це матч проти “Монреаль Канадієнс” і з прізвищем Овечкін. Там весь стадіон в “Овечкін” сидить. 25 доларів на перекус – пару гамбургерів, кола, якісь чіпси. Плюс 1 долар за SMS “Nikita s papoy boleyut za Ovechkina”. До матчу або в перерві відсилаєш, і твоє повідомлення з’являється на великому табло. Доречі, коли хокеїст закидає шайбу, на екрані показують ролик з ним: Овечкін з’являється в темному тунелі, повертається – і видає Bad Майкла Джексона! .. Ще можна витратити 50 центів на SMS, яку пісню крутити в перерві. Вибирати запропонували з U2, ABBA і Бейонс, перемогла наша U2″.

ТЕНІС: ФЕДЯ ЗА $20

Потрапити на фінали ЧС з тенісу, як називають Australian Open, Уімблдон, US Open і Ролан Гаррос, майже нереально. Справа не в цінах (від 110 євро в Парижі до $336 у Мельбурні), а в тому, що квитки на них – супердефіціт. “75% місць віддають спонсорам, журналістам, функціонерам. А 25% тикетів, які пускають у продаж, розходяться за рік до змагань, – каже завсідник турнірів Великого шолома оглядач Андрій Романюк. – Куди легше обзавестися граунд-пасом – за $20 отримуєш квиток на весь день, що дозволяє по ходу першого тижня турніру відвідувати всі корти, крім центральних. І тут вибирай: дивитися теніс від дзвінка до дзвінка, або ходити по бутіках, музеям. Можна стати в чергу за автографом. Ставлять намет, сек’юріті приводять Надаля. І він 15 хвилин залишає розчерки. Із 300 чоловік, пам’ятаю, половина дійти до нього не встигла. Але з граунд-пасом можна безкоштовно пройти на тренування зірки і спробувати взяти автограф там. Одному з фанів, бачив, Федерер розписався на лобі”.

“Сувенірка там дорога. Рушник, наприклад, коштує $55 – в Австралії, $38 – у США, 24 фунта – в Англії, 40 євро – у Франції. Кепка – $25. Але Шолом – не Діснейленд. Така подія – раз на рік. І люди там не економлять. На Вімблдоні півлітра пива коштує 3-4 фунта, 200 грамів полуниці зі сметаною – 2,5 фунта. Ідуть на ура, хоча в супермаркеті в три рази дешевше”.

ОЛІМПІЙСЬКИЙ АБСУРД

15 березня розпочинається продаж квитків Олімпіади-2012. На змагання “тікети” коштують від 20 фунтів до 725, на церемонію відкриття Ігор – від 20,12 фунта до 2012. Як зараз модно, перепустки продаються через інтернет, а потім вже потрапляють до спекулянтів. А ті виставляють астрономічні ціни. Наприклад, ще до початку зимової Олімпіади-2010 у Ванкувері квитки з рук на хокейний фінал підросли в ціні з 300 доларів до 5 тисяч. А безпосередньо перед поєдинком йшли за 7500 тисяч.

Перед церемонією відкриття Ігор у Пекіні-2008 взагалі дійшла до абсурду. З інтернет-аукціону квиток вартістю 725 доларів був проданий за 30 тисяч! Окрім самого шоу, кожного на сидушці чекала сумка з сувенірами – олімпійський міні-факел, тріскачка, ліхтарик, прапорці … З супутніх розваг – фотографування на фоні арен, “Пташиного гнізда” і “Водного куба” і огляд художньої самодіяльності. Перекусити: по долару за хот-дог і 0,5 л пива.

Пристойно накручували в Пекіні спекулянти і на фіналах легкої атлетики – стобаксові перепустки продавали іноземцям по 4 тисячі …

За матеріалами: Сегодня