Березневі соплі. Як не захворіти навесні

Чому навесні багато хворіють? Як залишитися здоровим? Чи потрібно лікувати звичайну застуду? Коментарі лікаря-отоларинголога та лікаря-гомеопата.

Навесні, в умовах теплих температур і високої вологості, починають активно розмножуватися різні мікроорганізми, в тому числі – віруси. І саме в цей час людина як ніколи вразлива перед ними: в розпалі постзимнього авітамінозу, імунітет ослаблений, а мінлива погода створює всі умови до захворювання: хтось на радощах одягається дуже легко й промерзає, а хтось одягається дуже тепло, перегрівається, потіє і, знімаючи куртку отримує застуду ще швидше. Тим часом, активно тане сніг і лід, по доріжках всюди біжать струмки і промочити ноги – легше легкого … і ось вже з носа побігло і голова важчає. Куріння, часте вдихання пилу, забрудненого повітря, токсичних парів і газів ще більше посилюють вразливість людини перед захворюванням.

Лікарі знову і знову повторюють: будьте обережні і уважні до себе – це значно знизить Ваш ризик захворіти.

Основна причина весняного загострення ЛОР-захворювань, з якою вони починаються – місцеве переохолодження ніг, голови і рук, також небезпечні холодні напої.

«Найчастіше виникають респіраторні інфекційні захворювання, особливо – гострий риніт, загострюються хронічні форми тонзиліту (ангіни), фарингіту, риносинуситу, гаймориту, ларингіту, – розповідає лікар-отоларинголог В’ячеслав Кіт. – При цьому тяжкість захворювання залежить від того, скільки різних вірусів і за який проміжок часу потрапили в організм, а також від початкового рівня імунітету».

Як не захворіти?

1. Зміцнюйте імунітет: повноцінно харчуйтеся, висипайтеся, не забувайте про фізичну активность.

2. Одягайтеся по погоді, не поспішайте знімати шапки, і шарфи, замість светру краще надягти кофту на застібках.

3. Взуття вибирайте не промокаюче, стежте, щоб ноги не перемерзали.

4. Частіше мийте руки, тримайте при собі вологі серветки з вмістом спирту ..

5. Якщо все ж відчуваєте, що захворюєте – залишайтеся вдома, так Ви не заразите інших, а у себе – не допустите ускладнень і через декілька днів знову будете в строю.

«Не намагайтеся підвищувати імунітет за допомогою комплексних гомеопатичних препаратів – попереджає лікар-гомеопат Лариса Дзігоро, – для профілактики вони марні, зате можуть викликати побічні неприємні явища». Гомеопатичні препарати ефективні при самих перших симптомах захворювання – за умови правильного підбору вони здатні дати результат навіть швидше, ніж медикаментозні препарати, але для цього обов’язкова консультація кваліфікованого лікаря. При цьому призначаються такі препарати строго індивідуально: двом пацієнтам з одним діагнозом, але різними симптомами – будуть запропоновані різні препарати і схеми лікування.

Самі по собі ці захворювання не проходять. Лікування необхідне, причому – своєчасне і повноцінне. Якими б не були важливими Ваші справи – відкладіть їх. При дотриманні домашнього режиму і спокою імунітет справляється з «весняними» ЛОР-захворюваннями за 5-7 днів. Рішення перенести хворобу «на ногах» зовсім не геройство і не ознака сильної людини, а банальна безвідповідальність. При звичайному робочому навантаженні, яке сьогодні у більшості людей дуже високе, в організмі не вистачає сил на оперативну боротьбу з інфекціями і звичайні «застуди» найчастіше переростають у більш серйозні захворювання: запалення легенів, бронхіт, пневмонію, менінгіт, абсцеси мозку, ревматоїдні поразки суглобів, серця і нирок, запалення середнього вуха і погіршення слуху, крім того, гострі захворювання можуть перейти в хронічну стадію. Залишитися на кілька днів вдома при перших ознаках захворювання – багаторазово вигідніше фінансово, а вже для здоров’я – безцінне.

І запам’ятайте, що собі самим можна призначити тільки мед або чай з малиновим варенням, але тільки не антибіотики! Без обстеження у лікаря неможливо поставити точний діагноз і призначити адекватне лікування, Ви просто втратите дорогоцінний час і погіршите свій стан.

За матеріалами: Обозреватель