Бюрократичний ідіотизм: як продати земельну ділянку у Житомирі

З приходом весни до людини завітає і гарний настрій, і сили для подальшої роботи. В сфері нерухомості в цей період пожвавлюється купівля та продаж земельних ділянок.

Але тут не все так просто, як здається на перший погляд. Тим, хто бажає продати свою земельну ділянку пораджу набратися терпіння та уважно ознайомитися з процедурою, яка передує продажу.

На даний момент існує проблема видачі земельних актів та витягів з автоматизованої бази даних земельного кадастру. Проблема виникла через реорганізацію держкомзему з 31 грудня 2010 року. З цього часу реєстрацію держаних актів проводить держкомзем, який до цього проводив державний земельний кадастр. Після такого «обміну роботами» виник хаос. З 1 березня цього року відкрилася реєстрація земельних актів в держкомземі, а там зараз великі черги. Крім того, щоб отримати цей акт потрібно відвідати 3 кабінети. Зазначу, що така реорганізація була зроблена для боротьби з корупцією.

До відома зазначу, що існує 3 акта на право власності земельної ділянки різного кольору: червоний, який видавався до 2000 р., зелений – до 2009 р. та синій, який діє з 2010 року. На червоному акті зазначена лише інформація про власника та підстава надання земельної ділянки, на зеленому міститься така ж сама інформація, як і в червоному, але вже з присвоєнням кадастрового номеру. А синій вже на додачу має індефікаційний номер власника ділянки.

Різні кольори і різні проблеми

Якщо вам потрібно продати земельну ділянку і у вас акт червоного кольору, то ви повинні пройти процедуру з 6 пунктів:

1. Продавець з актом звертається до землевпорядної організації. Дана організація виїжджає на місце земельної ділянки і проводить знову заміри. Але це не безкоштовно. Офіційно це обійдеться вам від 500 грн і декілька місяців очікування. Звичайно, що такі питання можна вирішити і не офіційним шляхом , заплативши набагато більше.

2. Виготовляється технічна документація

3. Присвоюється кадастровий номер

4. Підписується технічна документація головою держкомзему

5. Формується обмінний файл (іншими словами це інформація про власника земельної ділянки в електронному вигляді)

6. Обмінний файл вводиться в автоматизовану базу даних земельного кадастру

Тільки після проходження такої процедури продавець земельної ділянки звертається до держкомзему за витягом для проведення нотаріальної дії. Потім вона чекає приблизно місяць, після чого отримує витяг і вже тоді може із спокійною душею продавати «своє добро». Варто зазначити, що вся ця процедура займе приблизно 6 місяців (офіційно).

Якщо акт зеленого або синього кольору, то людина звертається за витягом до держкомзему. Ви напевно здогадуєтесь скільки часу «пробігає» людина і скільки нервів та грошей витрачає, щоб тільки зібрати необхідні документи.

До 2008 р. цю процедуру проходив покупець земельної ділянки після документального підтвердження. Але для нотаріальної дії потрібен не лише один витяг, а ще експертна або нормативна оцінка земельної ділянки.

Тепер виникає питання – чого ми досягнули. Як кажуть в народі: хотів як краще, але вийшло як завжди. А може тут доречно інше висловлювання: в мутній воді риба добре ловиться.

Сергій Форест