Через тиждень буде справжня весна

8 березня минуло, а весна все не приходить … Градусники лише зрідка, в сонячну погоду, показують легкий «плюс», але варто світилу сісти, як відразу повертається мороз. Коли ж, врешті-решт, прийде весна?!

Начальник Гідрометцентру Микола Кульбіда каже, що перехідний період вже розпочався! «Правда, у найближчі два дні ми ще очікуємо холодів, – говорить нам він. – Вночі у всіх регіонах помірні морози – 8-15 градусів нижче нуля, вдень легкий перехід через «нуль». Максимальна денна температура досягатиме 5 градусів тепла, на Півдні можуть бути і всі 10. А ось з 15 березня весна вже буде повноцінною – 9 і вище градусів тепла вдень без заморозків вночі, в тому числі і в Києві». Опадів в цей час, за словами Кульбіди, практично не буде: «Це викликає тривогу, – зізнається головний синоптик країни. – Це загрожує суттєвою втратою вологи грунту, що послужить причиною весняної посухи, а це шкідливо для озимих».

Якщо все так і буде, то, виходить, майже правильно передбачив погоду народний синоптик з Луганська Леонід Горбань. Нагадаємо, він обіцяв, що весна прийде вчасно: «У перші дні березня ночами будуть легкі морози, але до середини місяця температура повністю перевалить через «нуль» на користь тепла».

Але народник з Дніпропетровська Валерій Некрасов оптимізму колеги не розділяє: «Зима буде дуже затяжною, – пророкує він. – Потеплішає аж у травні, а до цього будуть змінні морози і сніг».

ВЕСНА.. За даними Горбаня, до 16-го березня середньодобова температура в Україні буде 1-3 градуси вище нуля, але далі, по 21-е, – вже 4-6 тепла, а потім, до 31 – 8-12. У середині і в кінці місяця пройдуть дощі (взагалі, Горбань, на відміну від Кульбіди, впевнений, що весна буде багата дощами).

Приблизно така ж температура буде й у першій половині квітня, а ось з 14 і по 20 число варто очікувати справжньої весни – 8-17 градусів вище нуля. З 20-х чисел і до кінця місяця трохи похолодшає – до 12-14 градусів. Дощі йтимуть майже весь місяць.

З 1 по 5 травня Горбань обіцяє 9-14 градусів тепла, а з 6 по 12 – до 19 тепла. Далі, по 24 травня, – 15-20 вище нуля, а з 25 і по 31-е – до 23 градусів тепла.

ЛІТО. За прогнозами луганського народника, таким пекельним, як у минулому році, це літо не буде. «Воно буде дощовим, – повідомляє він. – Температура буде коливатися в межах 18-25 градусів тепла». Хоча, як сказав нам Кульбіда, зважаючи на статистику минулих років і погодні процеси, можна очікувати літо з температурою вище норми:«Але говорити про це, звичайно ж, рано».

За матеріалами: Cегодня