Експерти передбачили подорожчання золота до $ 5 тисяч за унцію

У найближчі три-чотири роки золото може вирости в ціні до $ 5 тисяч за тройську унцію. Такий прогноз озвучив голова ради директорів і генеральний директор компаній Minera Andes Inc і US Gold Corp Роб МакЮен, пише fintimes.km.ru.

За словами МакЮена, золото буде дорожчати на тлі підвищеного попиту на дорогоцінний метал з боку центральних банків світу. «Золото використовується як страховка від поганих урядів», – цитує главу двох золотодобувних компаній агентство Reuters 23 березня.

Як пише 23 березня газета The Financial Times, у центробанку Лівії зараз зберігаються 143,8 тонн золота на загальну суму понад $ 6,5 млрд. Відзначимо, що рахунки сім’ї лідера країни Муаммара Каддафі, проти якого виступають лівійські повстанці, в інших державах заморожені. Німеччина 22 березня навіть запропонувала ЄС відмовитися від лівійської нафти, щоб повністю позбавити Каддафі додаткових коштів для продовження війни.

Нещодавно на скандально відомому сайті Wikileaks з’явилася інформація про те, що Іран в 2000-і роки скупив рекордну кількість золота – близько 300 тонн. Між тим, вартість дорогоцінного металу стрімко зростає через заворушення в Лівії і аварії на АЕС «Фукусіма-1» в Японії. На торгах 23 березня тройська унція золота коштувала $ 1,43 тисячі.

Катерина Горіна