Готуйте 2000 гривень дитині на нетбук

Ідея, звичайно, хороша і сучасніша – без комп’ютерів нині нікуди, про що свідчить досвід європейських країн і навіть наших найближчих сусідів. Тільки зрадіють чи цій ідеї батьки школярів? Свіжокуплені підручники не у всіх дітей доживають до кінця року в придатному для читання вигляді. Крім того, як стверджують медики, дітям більше трьох годин на день сидіти за комп’ютером протипоказано. Що говорити про нетбук з маленьким екраном.

Тим не менш, уряд розраховує найближчим часом перевести всі шкільні навчальні матеріали до програми на базі 4G-мережі (перспективне покоління мобільного зв’язку з високою швидкістю передачі даних і підвищеною якістю голосового зв’язку) в рамках проекту «Відкритий світ». За допомогою цього кроку держава сподівається заощадити на виданні підручників близько 400 млн грн. При цьому проблему закупівлі комп’ютерів перекладуть на плечі батьків. За словами голови робочої групи «Національні проекти» Комітету з економічних реформ Владислава Каськіва, програму нетбуки розповсюдять по схемі безвідсоткового довгострокового споживчого кредиту.

“Посильну суму заплатять батьки, решта компенсує бізнес і бюджет (в яких частках, поки уточнюється), Спочатку дітям дадуть нетбуки, а потім за них потрібно буде щомісяця вносити незначні платежі. Відмінникам, швидше за все, пристрої дістануться безкоштовно. Але як будуть визначати «посильність» суми – питання поки відкрите”.


Фото Ніни Понеділок з сайту drugoi.livejournal.com

Це експериментальний перший клас московської школи № 687. У розпорядженні дітлахів – 32 макбука, на уроці їм показують анімацію та презентації. Але різниця між «маками» і дешевими нетбуками, які хочуть запропонувати нашим школярам, істотна.

За словами Каськіва, кожен нетбук віддадуть за собівартістю, за ціною до 2000 грн – при замовленні 1,5-2 млн одиниць це цілком реально. При цьому проведуть конкурс на кращу модель для школярів, а тільки потім тендер визначить фірму-виробника.

“Пристрої повинні будуть відповідати санітарним нормам, комунікаційним критеріям, але програмний продукт діти зможуть використовувати і на домашніх комп’ютерах, якщо вони підійдуть по техпараметрам, – уточнює Каськів. – У вересні, думаю, буде готовий бізнес-план, до кінця року замовимо нетбуки, і якщо бюрократія не буде заважати, вже наприкінці 2011 – початку 2012 року пілотні школи почнуть працювати в 4G-мережі. Потрібно буде перекваліфікувати вчителів, створити нові моделі нетбуків і налагодити мережу, але реалізація проекту просуне нашу систему освіти на кілька сходинок вперед”.

Як відомо, півроку тому президент Віктор Янукович обрав «Відкритий світ» в числі 10 нацпроектів, які підлягають першочерговій реалізації.

Тим часом

Ідея заміни паперових підручників електронними поки заглухла.

Віце-прем’єр Борис Колесніков тільки в минулому році розповідав, що заміна звичайних підручників електронними дозволить державі заощадити сотні тисяч кубометрів деревини щорічно. Він навіть показав Віктору Януковичу таку електронну книгу вагою півкілограма, яка вміщує тексти всіх шкільних підручників з 1 по 11-й клас. А українське представництво компанії – виробника цього продукту, поспішило презентувати його в якості майбутнього шкільного підручника. Цей же гаджет отримав позитивні висновки МОН та МОЗ.

За матеріалами: Обозреватель