Лікарі з різних регіонів України вчилися, як надавати першу невідкладну медичну допомогу у житомирських лікарів

11 березня Житомирську обласну клінічну лікарню ім. О. Ф. Гербачевського відвідали провідні спеціалісти апарату Міністерства охорони здоров’я України, керівники обласних управлінь охорони здоров’я, лікувальних закладів Львівської, Київської, Дніпропетровської областей. Метою їх візиту було ознайомлення з досвідом діяльності приймального відділення лікарні та обговорення шляхів оптимізації порядку надання швидкої медичної допомоги.

Радник Міністра охорони здоров’я України Володимир Юрченко пояснив, що згідно з наказом МОЗ України створено робочу групу для підготовки проекту наказу щодо удосконалення швидкої та невідкладної медичної допомоги в Україні. Від рівня надання першої невідкладної медичної допомоги великою мірою залежить результат всього подальшого лікування. І тому саме з оптимізації роботи цієї служби має розпочинатися реформування медичної галузі в цілому.

За словами Володимира Дмитровича, на Житомирщині рівень надання невідкладної допомоги завжди був високим, але зі створенням на базі обласної лікарні приймального відділення він став зразковим для багатьох областей. Уперше серед українських лікувальних закладів саме тут вдалося розділити прийом хворих на три потоки: плановий, ургентний (тяжкі хворі, які потребують невідкладної допомоги), прийом хворих, які мають інфекційні захворювання і можуть представляти небезпеку для оточуючих.

Завідуюча приймальним відділенням Наталія Корендович під час ознайомлення з відділенням розповіла, що тут функціонує блок інтенсивної терапії з відповідною медичною апаратурою (на випадок, коли хворий потребує негайної реанімаційної допомоги), операційний блок, лабораторія, в штаті відділення працює лікар-терапевт, у разі необхідності викликаються лікарі й інших відділень лікарні – хірурги, реаніматологи, інші фахівці вузької спеціалізації.

Головний лікар обласної клінічної лікарні Михайло Борщівський розповів, що роботу приймального відділення побудовано так, щоб не втрачалося жодної дорогоцінної хвилини для врятування життя хворого. Відповідно з його відкриттям значно зменшились показники догоспітальної летальності.

Підтверджує цю думку і головний лікар служби швидкої допомоги м. Житомира Анатолій Сова. Стосовно того, як і ким вирішується питання, яких саме хворих служба швидкої допомоги має доставляти у приймальне відділення обласної лікарні, Анатолій Миколайович пояснив, що при цьому враховується наявність спеціалізованих центрів. Так до обласної лікарні госпіталізуються хворі з тяжкими опіками, травмами очей, шлунково-кишковими кровотечами, складними черепно-мозковими травмами та політравмами.

На Житомирщині, за словами учасників заходу, у керівництва обласної влади і представників медичної галузі є повне розуміння шляхів покращення рівня медичної допомоги населенню, повідомляє Управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації.