На Житомирщині сталося 18 пожеж пов’язаних із загорянням сухой трави

Все частіше до пожежно-рятувальної служби Житомирської області надходять повідомлення про загорання сухої трави на господарських угіддях, уздовж транспортних магістралей і навіть на узбіччях, практично у центрі міст та сіл.

Незважаючи на застереження у ЗМІ та численні запобіжні заходи, що вживаються співробітниками МНС щодо відвернення загрози пожеж, вони все ж таки завдають населенню та навколишньому середовищу значних матеріальних збитків.

Тільки за минулу добу, 30-го березня, в області сталося 18 пожеж пов’язаних із загорянням сухой трави. Їх наслідки призвели до займання 9 господарських будівель та знищення близько 22 гектарів трав’яного покриву.

Гасити такі пожежі складно, адже завдяки високій температурі, висохла рослинність спалахує, мов факел, і полум’я поширюється зі швидкістю вітру. Також ускладнює приборкання таких пожеж і відсутність поблизу джерел водопостачання: пожежних гідрантів та пожежних водоймищ. І тоді щоразу рятувальникам доводиться воду привозити пожежно-рятувальними автомобілями, а не безперервно подавати по рукавних лініях з розташованих поруч джерел водопостачання, повідомляє Ярослав Мельник, центр зв’язків з громадськістю УМНС в Житомирській області.

Звертаючи увагу на ситуацію, що склалася – Управління МНС України в Житомирській області звертається до всіх громадян:

“Ніколи не підпалюйте суху траву в лісі, на полі, городі, біля своїх будівель, будьте обережні з сірниками та цигарками. Якщо ви помітили невелике загоряння трави або тліючу підстилку від покинутого багаття, намагайтеся загасити його самі. Іноді досить просто затоптати полум’я (правда, треба почекати й переконатися, що трава або підстилка дійсно не жевріють, інакше вогонь може з’явитися знову). Якщо пожежу не можете загасити самотужки – зателефонуйте до служби порятунку “101”, повідомте про знайдене вогнище загоряння і як туди доїхати”.

Лише спільними зусиллями рятувальників та свідомим ставленням громадян можна створити надійний заслін від пожеж!