На Житомирщині зникають металеві предмети

Лише упродовж останніх трьох днів в області вчинено близько 18 крадіжок, тим чи іншим чином пов’язаних із залізяччям, що водночас є більшою половиною всіх зареєстрованих на території області крадіжок, інформує Алла Ващенко, ВЗГ УМВС.

Так, із території парку культури та відпочинку ім. Ю.Гагаріна невідомі примудрилися поцупити дві металеві секції огорожі.

А у Коростенському районі демонтовано шість секцій металевого паркану, що були встановлені довкола сільської дільничної амбулаторії. Як згодом з’ясували працівники міліції, спромігся на такий вчинок 40-річний житель сусіднього населеного пункту.

12 березня в одному з сіл Житомирського району із приміщення корівника сільськогосподарського підприємства було викрадено понад 20 алюмінієвих бідонів різною ємністю та металеві ланцюги до транспортера. Працівники райвідділу за підозрою у вчиненні злочину затримали двох непрацюючих місцевих молодиків, що таким чином намагався підзаробити на чергову дозу оковитої. Заради цього, як показує практика, «металісти» готові ризикувати здоров’ям, а інколи й життям.

11 березня до Любарського РВ звернувся приватний підприємець, який повідомив, що із території орендованого ним ставка викрадено електродвигун. Причетними до цього, встановили міліціонери, є двоє місцевих жителів – 20 та 25 років.

Іншими вартісними об’єктами посягань є автомобільні акумулятори, які не лише викрадають з гаражів, але й знімають безпосередньо з автомобілів. В одному з сіл Житомирського району із вантажного автомобіля «МАЗ», залишеного господарем уночі поблизу подвір’я власного будинку, демонтовано два акумулятори загальною вартістю близько 5 тисяч гривень.

До речі, приватна власність громадян чи не найбільше потерпає від охоплених металевою лихоманкою. У пошуках залізяччя вони не гребують нічим, особливо зосередивши свою увагу на полишених у холодну пору дачних будинках жителів області. Відповідні кооперативи без надійної охорони стають найбільш привабливими і, на жаль, досить прибутковими для «металістів-любителів».

Нещодавно житель Коростеня, відвідавши свій будиночок за містом, отримав неприємний сюрприз. Невідомі вщерть розікрали дачу: забрали городній інвентар, бак для води, два газових балони і плиту, металевий візок та інші господарські речі. Оперативники карного розшуку встановили причетність до діяння та затримали непрацюючого раніше судимого жителя райцентру, проте повернути викрадене, що було реалізоване у пункті прийому металобрухту, навряд чи вдасться найближчим часом.

Січкарня, електродвигун, саморобний електричний різак, алюмінієві бідон та каструлі – цим вдалося поживитись злодіям у підсобному приміщенні домогосподарства іншої 83-річної жительки Коростеня. Вийшовши на подвір’я вранці, пенсіонерка лише руками сплеснула. До міліції звернувся її зять.

Проте «металісти-професіонали» беруть, себто цуплять, не розмінюючись на дріб’язок. Уночі із подвір’я жительки Володарськ-Волинського було викрадено відразу 300 кг брухту чорного металу, а із дачної ділянки у Житомирському районі – металевий вагончик вагою близько 2,5 тонн.

Однак вершиною цинізму та аморальності є крадіжки з кладовищ. У Бердичівському районі дільничні інспектори затримали 20-річного парубка, який, не дивлячись на молодий вік, уже має кримінальне минуле. Наразі хлопець обґрунтовано підозрюється у крадіжках металевих хрестів з могил в одному з сіл. На сьогодні він визнав щонайменше дві із них, за якими міліціонери вилучили викрадене до моменту його розпилювання на частини та здачі на прийомний пункт.