На японській АЕС “Фукусіма-1” стався вибух

У суботу на одній з японських атомних електростанцій “Фукусіма-1» почалася некерована ланцюгова ядерна реакція, повідомляє Міністерство економіки, торгівлі і промисловості Японії.

Раніше повідомлялося, що тиск усередині аварійного реактора АЕС «Фукусіма-1» перевищує коефіцієнт запасу міцності корпусу в 2,1 рази.

Температура і тиск всередині одного з реакторів АЕС почали підніматися після збою в системі охолодження, викликаного потужним землетрусом.

Агентство Кіодо з посиланням на фахівців, що працюють над охолодженням реактора, повідомляє, що біля першого блоку АЕС “Фукусіма-1” виявлено радіоактивний цезій. Як вважають фахівці, розплавилися металеві оболонки, що захищають стрижні реактора, тобто температура всередині реактора може досягати 1200 градусів. Поява цезію говорить про розпад урану. При цьому, фахівці вважають, що основна частина палива як і раніше залишається в реакторі.

Радіоактивні речовини виявлено біля реактора, але витоку радіації за межі АЕС не сталося. З десятикілометровій зони навколо АЕС евакуйовані жителі,

Тим часом, телекомпанія NHK з посиланням на адміністрацію префектури Фукусіма повідомляє, що радіаційний фон на кордоні АЕС почав підвищуватися, жителям рекомендують закрити вікна, вимкнути кондиціонери і не виходити з будинків, повідомляють РІА Новини.