Овруцьких чиновників судитимуть через службову недбалість, через яку постраждала дитина

Овруцькою міжрайонною прокуратурою 16 березня порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого частиною 2 ст. 367 (службова недбалість, що спричинила тяжкі наслідки) Кримінального кодексу України за фактом службової недбалості посадових осіб Овруцької райдержадміністрації.

Недбале ставлення службових осіб Овруцької райдержадміністрації до виконання своїх службових обов’язків щодо додержання вимог законодавства про охорону дитинства призвело до криміналу.

Як встановлено під час прокурорської перевірки щодо повноти виконання обов’язків службовими особами Овруцької райдержадміністрації, службові особи належним чином, як того вимагає законодавство, не здійснювали контроль за діяльністю прийомної сім’ї, у якій жінкою взято на виховання троє дітей.

Відповідно до «Порядку взаємодії центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді і служб у справах дітей у процесі встановлення опіки, піклування, створення та забезпечення діяльності прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу» районна служба у справах дітей зобов’язана здійснювати контроль за умовами виховання, утримання і розвитку прийомних дітей. Окрім того, на центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді покладено обов’язок соціального супроводу сім’ї.

Однак, посадові особи недбало і байдуже поставилися до визначених і покладених на них чинним законодавством обов’язків. Унаслідок службового недбальства прийомна сім’я діяла без відповідного нагляду, що спричинило жорстоке поводження прийомної матері із прийомними дітьми – трирічним сином (побитий матір’ю перебуває у реанімаційному відділенні районної лікарні) та п’ятирічною і семирічною доньками.

Нагадаємо, що за фактом побиття дитини 11 березня порушено кримінальну справу, прокурором винесено припис голові райдержадміністрації про негайне скасування розпорядження голови Овруцької РДА про створення прийомної сім’ї.
За інформацією Прес-служби прокуратури області, наразі триває досудове слідство обох справ.

А ось інформація колег з НТН

Міцними стусанами виховувала сина названа мати на Житомирщині. За погану поведінку побила до коми. Нині трирічний хлопчик у реанімації.

Крові на його голівці ще досі не відмили. Після маминого виховання малюк у стані коми.

Володимир Сисак, заступник керівника Овруцької районної центральної лікарні:

– Були множинні спадини на тілі і гематоми. При обстеження дитини на ехо була виявлена закрита черепно-мозкова травма і крововилив у мозок. Хлопчик балансує між життям і смертю. Весь день біля нього лікарі. Дитина зразу була переведена у реанімаційне відділення, де проводились реанімаційні підприємства, і одночасно діагностика.

Страшних травм дитині завдала названа мати. Трирічного хлопчика жінка взяла під опіку разом зі ще двома його старшими братами. Та наймолодший виявився найвередливішим.

Володимир Башинський, керівник Овруцького РВ міліції:

– З її слів, це неслухняність дитини, через яку вона, ніби-то, зірвалася і побила дитину. Капцем нанесли тілесні ушкодження по голові, в результаті чого він впав і вдарився головою об стінку.

Як такій жінці могли довірити життя трьох прибраних дітей? У соціальній службі тільки знизують плечима: мовляв, мати склала всі психологічні тести, не довіряти їй не було причин.

Петро Зубейко, керівник служби у справах дітей Овруцької РДА:

– Діти були ухожені в будинку, завжди було чисто, прибрано. Тим більше, попередньо вона перед цим працювала начальником служби, підстав не довіряти нема. Я її знаю тільки з позитивної сторони. Я не можу пояснити, я її знаю тільки з позитивної сторони. Вона працювала і виконувала функції захисту прав дітей. В мене до неї запитань не було.

Нині братам побитого хлопчика знову шукають батьків. Колишня їхня названа мати під слідством. Проти неї порушено кримінальну справу. Жінку можуть посадовити за грати на 15 років.

Борис Сачалко, Сергій Кацан