Під знаком «Пі»: готуємо пі-ріг для Альберта Ейнштейна

Сьогодні, 14.03.2011, у світі відзначають Міжнародний день числа «Пі».

Це неофіційне свято придумав у 1987 році фізик із Сан-Франциско Ларрі Шоу, який помітив, що в американській системі запису дат (місяць/число) дата 14 березня – 3/14 – і час 1:59 збігається з першими розрядами числа ? = 3,14159 …. Звичайно святкують в 1:59 дня (по 12-годинний системі), але ті, хто дотримується 24-годинної системи вважають, що в цей момент час 13:59, і вважають за краще відзначати вночі.

Ритуал свята, звичайно, відрізняється залежно від географічного положення місця проведення його, в більшості випадків учасники тримаються за найближче”Пі” протягом будь-якого часу, але не менш 3,14 хвилини.

В цей день читають хвалебні мови на честь числа “Пі”, про його роль в житті людства, малюють антиутопічні картини світу без “Пі”, печуть і їдять пі-ріг із зображенням грецької букви “Пі” або з першими цифрами самого числа, а ще п’ють напої і грають в ігри, що починаються на «Пі», розв’язують математичні головоломки та загадки, водять хороводи навколо предметів, пов’язаних з цим числом.

Фахівці вважають, що це число було відкрите вавілонськими магами. Його використовували при будівництві знаменитої Вавілонської башти. Проте недостатньо точне числення значення числа “Пі” привело до краху всього проекту. Можливо, що ця математична константа лежала в основі будівництва легендарного Храму царя Соломона.

Цікаво, що свято числа “Пі” співпадає з днем народження одного з найбільш видатних фізиків сучасності – Альберта Ейнштейна, автора теорії відносності, лауреата Нобелівської премії по фізиці.

А в Японії сьогодні – Білий день: чоловіки дарують жінкам білий шоколад в подяку за подарунки в день святого Валентина (наголошується з 1965 року).

За матеріалами: Справжня Варта