Прокуратура Житомирщини встановила злісних боржників до Пенсійного фонду України

Заборгованість по платежах до Пенсійного фонду України у Житомирській області на суму понад 98 мільйонів гривень свідчить про те, що ухилення від сплати страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування є розповсюдженим явищем.

Тому питання додержання законодавства щодо захисту пільгових категорій громадян та їх пенсійного забезпечення постійно перебуває на контролі в органах прокуратури області.

Зокрема, прокуратурою міста Житомира порушено кримінальну справу за частиною 2 ст. 382 (невиконання судового рішення) Кримінального кодексу України за фактом ухилення службових осіб державного підприємства однієї з установ виконання покарань від виконання судових рішень, постановлених на користь Пенсійного фонду України.

Олександр Башинський, начальник відділу захисту майнових, інших особистих прав і свобод громадян та інтересів держави: “Cлужбові особи установи впродовж 2009-2010 років ухилялися від виконання рішень судів про стягнення на користь Пенсійного фонду України заборгованості на суму 822 тисячі гривень.

Встановлено, що службові особи установи, не дивлячись на те, що на кошти підприємства судом накладено арешт, все ж здійснювали розрахунки, використовуючи нові банківські рахунки. Таким чином, отримавши на рахунок установи 5,8 мільйони гривень та маючи можливість перерахувати заборговані кошти до Пенсійного фонду, умисно не виконали рішення судів, спрямувавши наявні кошти на господарські потреби підприємства.”

За інформацією прес-служби прокуратури області, усього за результатами проведених з початку року органами прокуратури області перевірок з питань своєчасного перерахування коштів до Пенсійного фонду порушено 5 кримінальних справ, внесено із вжиттям заходів до усунення порушень понад 60 приписів і подань. За результатами розгляду документів реагування до Пенсійного фонду України відшкодовано 2,3 мільйони гривень та 5 осіб контролюючих органів притягнуто до дисциплінарної відповідальності.