Прокурор області Микола Франтовський: «Оцінку роботи прокуратури, органів влади та місцевого самоврядування мають дати інваліди, а не посадовці»

Вчора відбулося розширене засідання колегії прокуратури області, на якому розглядалося питання щодо стану прокурорського нагляду за додержанням органами влади, місцевого самоврядування та державного контролю вимог Законів України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні», «Про реабілітацію інвалідів в Україні», «Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам».

Відкриваючи засідання колегії, прокурор області Микола Франтовський відзначив, що, незважаючи на те, що державою чітко визначено основи соціального захисту інвалідів та гарантовано їм права, рівні з іншими громадянами, варто визнати, що реальне забезпечення прав інвалідів є гострою і болючою проблемою як в масштабах держави, так і в нашій області, інформує Прес-служба прокуратури області.

Усього в області проживає більше 85 тисяч осіб з обмеженими можливостями, у тому числі 5,6 тис. дітей-інвалідів віком до 18 років. Наразі спостерігається тривожна тенденція зростання частки інвалідів у загальній структурі населення.

Прокурорськими перевірками встановлено численні порушення прав інвалідів щодо житлового та медичного забезпечення, працевлаштування, трудової та соціальної реабілітації, пільгового проїзду у громадському транспорті. Наприклад, сьогодні серед дефіциту – інвалідні візки, протезно-ортопедичні вироби. Черга на отримання автотранспорту сягає майже 5 тис. інвалідів різних груп та категорій, з яких понад 1,9 тис. перебувають в черзі понад 10 років. Такі цифри навів у своєму виступі перший заступник прокурора області Анатолій Чумаченко.

Він, зокрема, зауважив, що прийнятими облдержадміністрацією розпорядженнями на виконання загальнодержавних програм у сфері захисту інвалідів та рішенням облради щодо виконання обласної комплексної Програми соціального захисту інвалідів на 2008-2012 роки облдержадміністрації зобов’язано районні державні адміністрації, міськвиконкоми, районні і міські ради, обласні управління та організації забезпечити виконання на місцях відповідних програм у сфері захисту інвалідів.

Однак, як показали прокурорські перевірки, ці розпорядження та рішення не стали ні програмою дій для названих установ, ні об’єктом піклування для органів місцевої влади.

Наприклад, прокуратурою Андрушівського району під час проведеного обстеження умов проживання інвалідів на візках у багатоквартирних житлових будинках встановлено відсутність будь-яких пристосувань чи допоміжних пристроїв для їх безпечного пересування з верхніх поверхів до виходу з будинку. Унаслідок цього, з пояснень інвалідів, вони змушені обмежувати себе в придбанні ліків, продуктів харчування тощо. Органи виконавчої влади ніяких заходів до вирішення їх проблемних питань не вживають.

Згідно чинного законодавства, інваліди мають право на пільговий проїзд у транспорті. Однак, проведеними перевірками в органах державної влади, місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, які працюють на ринку пасажирських перевезень, виявлено низку порушень, в тому числі кримінально-караного характеру.

Наприклад, прокуратурою м. Житомира в роботі замовника і організатора пасажирських перевезень на міських автобусних маршрутах загального користування – виконавчого комітету Житомирської міської ради – встановлено порушення ст. 44 Закону України «Про автомобільний транспорт» щодо затвердження умов проведення конкурсу з перевезення пасажирів на автобусному маршруті загального користування.

Зокрема, у січні поточного року виконкомом міської ради проведено конкурс на визначення автомобільного перевізника без врахування вимог законодавства щодо зобов’язання перевізників забезпечити роботу на міських автобусних маршрутах загального користування не менше, як одного транспортного засобу, пристосованого для перевезення осіб з інвалідністю, внаслідок чого 8 перевізників безпідставно отримали право на здійснення таких перевезень.

Прокурором м. Бердичева встановлено випадки безпідставної відмови перевізників в безоплатному перевезенні на приміському автобусному маршруті інвалідів війни. Складається так звана «перевернута» ситуація, коли перевізники відмовляються перевозити інвалідів, при цьому безпідставно претендують на відшкодування їм витрат, пов’язаних з перевезенням пільгової категорії громадян на автомобільному транспорті.

За таким фактом прокурором Романівського району у лютому поточного року порушено кримінальну справу стосовно службових осіб ВАТ «Романівтранс», які протягом 2008-2009 років завищували суму фактичних витрат, понесених товариством на пільгове перевезення пасажирів, внаслідок чого товариству зайво відшкодовано управлінням праці та соціального захисту населення райдержадміністрації субвенцію з бюджету на суму понад 40 тис. грн.

Ці та багато інших фактів порушення чинного законодавства, встановлених під час прокурорських перевірок, навів у своєму виступі Анатолій Чумаченко.

Усього, початку року за результатами перевірок з питань захисту інвалідів органами прокуратури області порушено 3 кримінальні справи, внесено близько 200 актів реагування, пред’явлено 8 позовів. На даний час за результатами розгляду документів реагування до дисциплінарної відповідальності притягнуто 10 посадових осіб, з них 3 – працівники органів державного контролю.

Підбиваючи підсумки обговореним на засіданні колегії проблемам та визначаючи шляхи ефективного їх вирішення, прокурор області Микола Франтовський, який головував на засіданні колегії, закликав усіх посадовців по-справжньому перейнятися турботами й клопотами інвалідів, пропустити через себе їх поневіряння, докласти максимум зусиль, щоб ці громадяни відчули себе повноцінними серед нас.

«Нам час зрозуміти, що ми усі разом відповідаємо за них. І оцінку нашій роботі – прокуратурі, органам влади та місцевого самоврядування – мають дати самі інваліди, а не посадовці», – наголосив Микола Франтовський.

Варто додати, що сам прокурор області досить емоційно поставився до тих голів райдержадміністрації, які, замість того, щоб шукати шляхи і можливості вирішення проблем, з якими стикаються у повсякденні інваліди, намагалися «відбілити» свою репутацію та перебільшити свої заслуги, пояснюючи виявлені прокуратурою порушення. На такі спроби чиновників Микола Франтовський запропонував громадським організаціям інвалідів, які діють у районах, провести своє опитування серед інвалідів та дати реальну оцінку того, що зроблено для поліпшення їх життя безпосередньо чиновниками на місцях.

У роботі розширеного засідання колегії, окрім міськрайпрокурорів, взяли участь голова облдержадміністрації Сергій Рижук, голова обласної ради Йосип Запаловський, міський голова Володимир Дебой, голови райдержадміністрацій.