Приховані небезпеки, що підстерігають вас на автомийці

Регулярне миття машини допомагає зберегти її зовнішній вигляд та ціну. Швидке видалення з поверхні пташиного посліду, смоли і солі запобігає появі плям, які можуть у майбутньому зменшити вартість вашої машини на 10-20%.

Хороша автоматична мийка зручна і може бути набагато безпечнішою для лакофарбового покриття, ніж миття машини в домашніх умовах. Деякі автолюбителі для миття автомобіля користуються надто агресивними миючими засобами, які можуть зняти захисну плівку (wax). Або користуються абразивними матеріалами, що залишають подряпини на покритті. Існує думка, що краще всього мити автомобіль у ясну сонячну погоду, так як сонце швидше висушує поверхню й краще блищить фарба. Це абсолютно невірно: краплі води на поверхні кузова часто працюють, як збільшувальне скло, фокусуючи сонячні промені, які пропалюють фарбу. У вітряну погоду теж не слід мити автомобіль на відкритому місці, так як миючий засіб може залишитися на поверхні і зруйнувати фарбу.

Як часто?

Досить мити машину раз на місяць або рідше, особливо якщо ви не їздите на ній кожен день і тримайте її в гаражі. Але деякі машини мають потребу в митті раз на тиждень: якщо вони запарковані на вулиці і на них їздять по брудних і курних дорогах або по дорогах, посипаним в зимовий час сіллю. Мити машину часто не шкідливо, якщо це робити правильно.

На автомийці.

Переконайтеся, що автомийка не використовує щітки (тобто, що вона brushless). Деякі старі автомийки до цих пір використовують щітки, які залишають подряпини на лакофарбовому покритті. На старих машинах з одностадійнім фарбуванням дрібні подряпини можна відшліфувати, але всі сучасні моделі використовують двостадійну систему (base/clear) з нанесенням тонкого прозорого шару фарби, що забезпечує блиск, поверх іншого, базового шару. Якщо верхній тонкий шар пошкоджений, єдиний спосіб відновити блиск – перефарбувати машину.

Тому переконайтеся, що автомийка використовує м’які ганчірки, а не щітки. Ще краще – «Touchless» автомийки, що використовують тільки струмені води під високим тиском і миючі засоби для миття машин.

Пропустіть більшість «додаткових послуг».

Автоматично розпилювальна полірувальна паста (wax), освіжувач повітря і «блиск для покришок» (tire shine) – все це може коштувати в два рази більше, ніж звичайне миття, не приносячи особливої користі.

Деякі автомийки пропонують захист від іржі для шасі, що зазвичай зайве. Перед складанням машини на метал шасі наноситься захисне покриття, що охороняє від корозії. Крім того, нові машини додатково захищають від іржі в процесі побудови.

З іншого боку, якщо автомийка пропонує ванну для шасі (undercarriage bath), це може бути дуже корисним. Струмені води, спрямовані прямо під машину під тиском, допоможуть краще позбавитися від всього, що там накопичилося. Вони також прочистять дренажні отвори, що унеможливить накопичення вологи, що може призвести до появи іржі.

Увага! Деякі автомийки пропонують чищення двигуна (engine cleaning). Не погоджуйтеся на це. Вода під високим тиском може викликати серйозні пошкодження в моторному відділенні сучасних машин.

Не думайте, що автоматично розпилювальна полірувальна паста (spray-on wax) і полірувальна паста, що наноситься вручну (hand applied wax) це одне й те саме. Пропонована автомийками автоматично розпилювальна паста – це всього лише покриття, що додає машині блиск, але не охороняє її. Полірувальна паста, що наноситься вручну, захищає машину від ультрафіолетового випромінювання і відновлює вміст олії в лакофарбовому покритті машини. Така паста дорожча, але це варте того.

Уважно перевірте свою машину перед тим, як поїхати з мийки.

Якщо ви помітили будь-яке пошкодження, зверніться до менеджера. Хоча багато автомийок пишуть, що вони не несуть відповідальності за пошкодження, в інтересах менеджера зберегти хороші відносини з клієнтом. Якщо менеджер відмовляється вирішити виниклу проблему, зробіть фотографію ушкодження і зверніться зі скаргою до вищестоящого начальства.

За матеріалами: Odesskiy Listok