Що може трапитися, якщо “бухати” з невідомими людьми (життєві приклади)

Гостини із малознайомими людьми можуть закінчитися, у кращому випадку, втратою майна, у гіршому – на лікарняному ліжку. А якщо ще гірше – то й взагалі на цвинтарі…

Здавалося б, період свят, а отже і загального їх відзначення нібито й минув, та «душевні» спілкування є, на жаль чи на щастя, однією з яскравих ознак нашого менталітету. І у пориві цих, безперечно, кращих почуттів ми здатні на самі несподівані витівки, а запросити гостей (чи самому податись кудись) – найпростіший із можливих варіантів розвитку подій. Втім, як свідчить практика, проблема в тому, що дуже часто поряд з нами опиняються малознайомі або й взагалі щойно представлені люди. І відразу збагнути їх істинні наміри в оманливому світлі першого знайомства не кожному вдається.

21 березня до Радомишльського райвідділу звернувся 25-річний житель району із заявою про те, що з його будинку при невідомих обставинах викрадено два мобільні телефони та DVD-плеєр. А незадовго до цього у хлопця в гостях побували двоє дівчат-сестер. Як з’ясували міліціонери, допоки хлопець шукав, чим їх пригощати, вони не сумували, а уважно розглядали оселю. Прощаючись із господарем і прихопили вподобані речі, які згодом у них були вилучені оперативниками карного розшуку.

Жителька Коростишева навпаки сама подалась у мандри, опинившись таким чином посеред ночі у гостях в обласному центрі. А на ранок жінка, все ще перебуваючи у чужій квартирі, не дорахувалась у власній кишені куртки 730 гривень. Дільничні інспектори, що розглядали її заяву, за підозрою у зникненні грошей затримали 15-річного парубка, який тоді ж побував у цій оселі.

Героями, точніше псевдогероями, у наступній історії також є жінки. Дві жительки Олевського та Новоград-Волинського районів зустріли давнього знайомого, а, може, і незнайомого. До ладу, не пам’ятають, головне, що у них знайшовся спільний інтерес – вечірня трапеза із основною стравою у вигляді пляшки, потім ще однієї і так, допоки чоловік не притомився. Щоб не турбувати спочиваючого, в якого заздалегідь уточнили адресу і сімейний стан, добродійки потихеньку витягли ключі від його квартири та подалися там господарювати. Забрали пральну машину і те, що знайшли – шуруповерт та електродриль.

Надзвичайно невдалими виявилися гостини для жителя обласного центру, який після «душевного» спілкування був змушений звернутись за медичною допомогою. У 45-річного чоловіка лікарі констатували тілесні ушкодженнями у вигляді двох проникаючих колото-різаних ран грудної клітини. Працівники Богунського райвідділу встановили, що отримав потерпілий їх ще напередодні увечері у квартирі знайомого у ході з’ясування стосунків після раптово виниклої сварки між ним та ще одним запрошеним гостем. Наразі кривдника, 35-річного жителя Новоград-Волинського району, розшукує міліція.

Інколи обставини пропажі особистих речей, за словами потерпілих, взагалі виглядають містично. Господарі були вдома, ніхто до них не приходив, а майна – немає. Житомирянка стверджує, що упродовж часу з 16.30 до 15.00 наступного дня із її квартири зникли 2 золоті каблучки, при чому жодних слідів механічних пошкоджень дверей та вікон експертами не зафіксовано. Можливо, не завадило б просто користуватися замками, навіть, якщо ви перебуваєте в оселі.

Так, крадіжку ювелірних виробів виявила інша жителька обласного центру лише за тиждень. До її квартири, як згодом з’ясували оперативники карного розшуку, злодій зайшов через відчинені на той час вхідні двері і не дивлячись на свій юний вік, 16 років, спокійнісінько і цілеспрямовано відшукав коштовності, з якими так же впевнено й залишив оселю.

Тож, певно, здоровий глузд і тверезе мислення не завадить за будь-яких обставин.

Алла Ващенко, ВЗГ УМВС України в Житомирській області