У яких країнах завищені і занижені ціни на житло?

В Австралії та Гонконгу ціни на житлову нерухомість завищені в два рази, а на ринках Німеччини і Японії житло оцінюється дешевше реальної вартості.

Про це свідчить нещодавно опублікований звіт видання The Economist, який фіксує не тільки темпи подорожчання житла, але і розраховує щоквартальний індекс завищення/заниження цін на ринках різних країн.

Аналітики The Economist міркують наступним чином. Ринкова ціна об’єкта нерухомості повинна приблизно відповідати його реальній вартості, тобто загальної вартості всіх засобів забезпечення, комунальних послуг та інших переваг цього будинку. Орендарі житла сплачують за сукупність цих послуг щомісяця. Значить, адекватна ринкова ціна повинна бути пропорційною орендної плати. Співвідношення середніх цін на будинки до середньої орендної плати і відображає індекс The Economist.

У Китаї ціни завищені менш ніж на 13%. Цей показник був розрахований на підставі середнього індексу зростання цін у 70 містах країни, який за офіційними даними склав всього 6,4% за рік. Втім, рівень зростання цін значно різниться в залежності від міста. Тому влада Китаю оголосила про свій намір припинити публікацію загальнонаціонального індексу і повідомляти тільки місцеві показники зміни рівня цін, для диференційованого відображення цінової динаміки.

Експерти The Economist теж практикують диференційований підхід, показуючи, що при “загальнокитайському” ціновому зростанні всього в 6,4%, Гонконг, тим не менш, лідирує за темпами подорожчання житла – 20,1%. (Зазначимо, що згідно зі звітом порталу Global Property Guide цю ж позицію в рейтингу займає Латвія). Однак за рівнем завищення цін (53,7%) ринок Гонконгу поступається австралійському (56,4%).

Третє місце в цьому рейтингу посідає Франція, де співвідношення цін до орендної плати показує завищення на 48%. Можливо, саме тому більше 40% жителів Франції вважають за краще орендувати житло.

Однак аж ніяк не у всіх країнах ціни на нерухомість завищені. Індекс The Economist показує, що на ринках Японії і Німеччини житло оцінюється нижче його справедливої вартості (-35,2% і -12,2% відповідно) і продовжує дешевшати.

Варто зазначити, що тільки в Гонконгу, Сінгапурі та Швейцарії нинішній рівень завищення цін на ринку нерухомості перевершує показники докризового періоду (III квартал 2007 року).

За матеріалами: prian.ru