В Олевську вшанують Поліську Січ і її отамана, борця за волю України Тараса Бульбу-Боровця

28 лютого сесія Олевської міської ради, за пропозицією депутатів від ВО «Свобода», прийняла рішення про відзначення та встановлення пам’ятного знаку до 70- річчя Олевської республіки. За пропозицію свободівців проголосували 23 депутати з 24 присутніх.

70 рокiв тому на Житомирщинi, в Олевську, створено УПА-Полiська Сiч – перше в Українi велике вiйськове формування, що ставило за мету вiдновлення незалежної Украiнської держави.

«Саме Житомирщина є колискою УПА, яка створена нашими земляками на Полiссi ще влiтку 1941 р., на два роки ранiше, нiж аналогiчнi збройнi формування стали дiяти на Волинi та в Галичинi», – зазначив голова обласної організації ВО «Свобода» Сидір Кізін.

УПА-Полiська сiч вже у 1942 р. налiчувала 10 тисяч воякiв i звiльнила вiд нiмецьких окупантiв величезну територію, що включала Житомирську, Рівненську області і частину Білорусі. Центр Поліської січі був у мiстi Олевськ (так звана Олевська Республiка), було розпущено колгоспи, створено органи самоврядування, вiдновлено роботу шкiл та культурних установ.

Довідка:

Засновником УПА-Полiська сiч став наш земляк колишнiй офiцер Армii УНР Тарас Бульба-Боровець (1908 – 1981). 9 березня Україна відзначає 103-й день народження Бульби-Боровця, який прославив Житомирщину як видатний державний i вiйськовий дiяч, борець за волю України.

Прес-служба Житомирської обласної організації ВО «Свобода»