В Житомирі відбувся творчий вечір Олександра Ірванця

Хтось говорить про гроші
А для мене з цих пір
Листя чорної груші –
Найдорожчий папір

Олександр Ірванець

Вчора, 24 березня, в обласній бібліотеці відбувся творчий вечір та презентація книги «Сатирикон-XXI» Олександра Ірванця, поета, прозаїка, перекладача, автора двох десятків книжок, 6 п’єс.

В цій книзі зібрано цикл його творів і віршів. Епіграфом стали слова Тараса Шевченка: «Нема на світі України, немає другого Дніпра». Студенти Житомирського державного педагогічного університету та прихильники творчості Ірванця наповнили залу.

Крім презентації книги, Олександр Ірванець поділився з присутніми яскравими епізодами зі свого життя. Багато він згадував про своїх друзів з Білорусії та про саму країну.

«Некомфортною електричкою аж під самий кордон доберусь і шепну в верболози над річкою «Я кохаю тебе, Білорусь», – сказано в поетичних рядках про Білорусь. Також він згадував наших політиків, зокрема акцію «Україна без Кучми», висловив своє ставлення до Віктора Ющенка та теперішнього уряду.

Присутні на творчому вечорі охоче цікавилися думкою письменника про його творчість, ставлення до конкретних явищ та особистостей. На запитання, чи Ви націоналіст він відповів наступне: «Ні, не так. Я патріот, але ідеологічно близький.

Зауважу, що поет більш поважніше відповідав на запитання на рідній мові. Діалог між аудиторією та поетом був жвавий і в легкій та забарвленій гумором атмосфері. На мою думку, його творчість носить радикальний характер. Я вважаю, що нація повинна об’єднуватись, незважаючи на погляди і на якій мові ти розмовляєш. А так взагалі вечір мені дуже сподобався різноплановістю, цікавістю питань та нестандартними відповідями поета, який безумовно є своєрідною особистістю.

Сергій Форест