В облдержадміністрації обговорювали стан автомобільних доріг

31 березня 2011 року голова Житомирської облдержадміністрації Сергій Рижук провів засідання колегії облдержадміністрації. Про це повідомляє управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації.

З доповіддю «Про стан автомобільних доріг в області та шляхи вирішення питань щодо їх покращення у 2011 році» виступив заступник голови облдержадміністрації Віктор Куницький.

Доповідач зокрема відзначив: «На дорогах області виконано ремонтно-будівельних робіт на суму 1962,6 млн. грн., у тому числі на поточний ремонт та утримання доріг використано 105,1 млн. грн. Усі кошти отримано та профінансовано Службою автомобільних доріг області, у тому числі 107,5 млн. грн. із державного бюджету, 16,2 млн. грн. із обласного бюджету, 68,9 млн. грн. – за рахунок кредитних коштів. На капітальний та поточний ремонт комунальних доріг міст, селищ та сіл області витрачено 44,7 млн. грн.»

На обстежених автошляхах вимагають поновлення або заміни в середньому близько 73% дорожніх знаків. На 92 відсотках протяжності перевірених автодоріг в межах населених пунктів зовнішнє освітлення відсутнє зовсім або ж не забезпечується його нормативний рівень. На автодорогах загального користування потребують заміни та поновлення більше 6 тисяч дорожніх знаків, відсутньо близько 80% дорожньої розмітки.

В незадовільному стані знаходяться підземні пішохідні переходи на 73 та 87 км автодороги Київ-Чоп (с.Ставище, Кочерів). На протязі багатьох років не проводяться ремонтні роботи, не працює освітлення, не прибирається сміття, почали вже руйнуватися будівельні конструкції підземного переходу, що змушує людей переходити проїзну частину дороги в неустановлених місцях, ризикуючи власним життям. В цих місцях за три останні роки було здійснено 14 дорожньо-транспортних пригоди, в яких загинуло 5 людей та 3 отримали тілесні ушкодження.

Потребує поліпшення якість ремонту доріг. Ямковий ремонт проводиться щороку і в значних об’ємах, проте термін експлуатації відремонтованих ділянок не перевищує року.

У незадовільному стані знаходяться 50% комунальних доріг протяжністю біля 6 тис. км. На дорогах області є 14 ділянок концентрації ДТП, які потребують термінового проведення ремонтних робіт з метою усунення причин їх виникнення.

Робота основного дорожнього підприємства ДП “Житомирський облавтодор” не відповідає технологічним та технічним вимогам сьогодення. Матеріально – технічна база облавтодору, районних дорожніх ремонтно – експлуатаційних дільниць застаріла. 75% техніки перевищує всі норми експлуатації.

У Бердичівському, Любарському, Малинському районних доруправліннях у наявності лише по одному грейдеру та бульдозеру.

Рішенням колегії Службі автомобільних доріг в Житомирській області та ДП “Житомирський облавтодор” рекомендовано:

1. забезпечити до 15 травня 2011 року проведення поточного ремонту всіх доріг області загального користування;

2. виконати роботи по реконструкції та ремонту доріг області у відповідності із затвердженим планом будівельно-ремонтних робіт на 2011 рік;

3. провести реконструкцію та ремонт комунальних доріг міст, селищ та сіл області до 1 грудня 2011 року;

4. всіляко сприяти замовникам та підрядникам робіт по реконструкції автомобільних доріг Київ – Чоп та Київ – Ковель на території області; забезпечити першочерговий ремонт аварійно небезпечних ділянок доріг.