Вісім помилок про здорову їжу

Чудеса маркетингу і гуру здорової їжі змушують нас вважати, що певні продукти творять чудеса в організмі людини: допомагають худнути, спалюють жири, зменшують відчуття голоду, або навіть роблять нас щасливими. Однак більшість з фактів про здорове харчування є міфами.

1. Цілісні продукти сприяють схудненню

Багато хто вважає, що «цілісні продукти» те ж саме, що дієтичні. Величезна помилка. Різні види борошна, цілісних зернових елементів містять практично стільки ж калорій, скільки і рафіновані (очищені). Так, можна сказати, що вони більш здорові з-за високого вмісту мінералів та волокон, які сприяють виведенню токсинів з організму, але жодним чином не сприяють схудненню.

2. Салати в фастфудах – самий здоровий вибір

Дуже часто трапляється так, що в Макдональді між гамбургером, який, між іншим, сам бог велів з’їсти, і салатом, вибираєш салат, бо це «здорова їжа». Недавнє приватне дослідження салатів, що продаються в мережах швидкого харчування, показало, що в цих продуктах міститься надмірна кількість солі та жирів. Ось короткий приклад: у БігМака міститься 450 ккал і 1,040 мг солі; в той час як в салаті з куркою і соусом 530 ккал і 1,260 мг солі. Біг Мак є більш здоровим продуктом, або менш шкідливим. А ще він смачніший.

3. Продукти, які містять 0% жиру, є здоровими

Останнім часом досить популярно вважати, що продукти, які відносяться до категорії 0% жирності, можна вживати без докорів совісті і шкоди для фігури. Багато людей вживають їх, думаючи, що якимось магічним чином, при цьому втрачають вагу. Проблема в тому, що, прибираючи жири, разом з ними продукти втрачають більшість своїх смакових якостей, що змушує виробників додавати цукор та багато хімічних речовин, склад яких досить сумнівний. Тому, продукція, що містить 0% жиру, може бути куди гіршою, ніж звичайна.

4. Печиво, крекери краще, ніж хліб

Все більше викритих міфів, і наступним буде для любителів хліба: у печиві набагато більше калорій (420 ккал на 100 г) ніж у хлібі (280 ккал на 100 г), у тому числі більше жиру. Тому пора припиняти вживати незрозумілі печива, а сміливо тягнутися за черговим шматочком ароматного хліба.

5. Лимони містять необхідну кількість вітаміну С і не містять цукру

Це очевидно, що в лимоні міститься вітамін С, але в той же час абсолютна правда, що й інші фрукти мають ту ж кількістю вітаміну, при цьому не менш смачні. Також варто взяти до уваги, що кілограм різних фруктів містить більше вітаміну С, ніж кілограм лимонів, і, незважаючи на думки багатьох, містять менше цукру. Тому досить страждати, впиваючись лимонним соком, щоб уникнути застуди і вірусів, мріючи про те, що лимони роблять нас всемогутніми. Наприклад, в полуниці міститься не менша кількість вітамін, але її смак набагато багатший.

6. Зернові хлібці корисні

Останнім часом на полицях супермаркетів збільшилася кількість різноманітних зернових хлібців. Багато спортсменів вживають їх в їжу як доповнення протеїнами. Правда в тому, що ці батончики, змішані з фруктом і шоколадом, можуть містити вдвічі більше цукру, ніж будь-які інші звичайні цукерки. Потрібно бути дуже уважними до подібних продуктів.

7. Шпинат надає силу

Щоразу в Моряка Папайя виростали величезні м’язи, після того, як він з’їдав банку шпинату. І це правда, що цей вид зелені багатий на залізо, але не на стільки, як сочевиця, свиняча печінка або молюски. Так само в шпинаті містяться проносні і хелантні речовини, які ускладнюють процес засвоєння людським організмом заліза.

8. Морква поліпшує зір

Якщо ви їсте моркву, як кролик Багз Банні, вона не врятує вас від окулярів, якщо є проблеми із зором. Бета-каротин, який міститься в цьому овочі є попередником вітаміну А, необхідного для виробництва пігменту родопсину, який покращує гостроту зору в приміщеннях з поганим освітленням. Висновок такий: у нас не буде орлиного зору, ми просто будемо бачити трохи краще в темряві.

За матеріалами: La Nacion