Як позначиться землетрус в Японії на кліматі Землі?

Землетрус в Японії не вплине ні на клімат планети, ні на погоду. Зрушення земної осі, яке сталося в результаті сильного природного колапсу, також не зробить ніякого впливу на подальші процеси в природі. Так вважає лауреат Нобелівської премії миру, доктор технічних наук, заступник директора з науки ІНЕНКО РАН, професор кліматології СПбДУ Геннадій Менжулін.

Як він повідомив, ніяких проблем у зв’язку із зсувом земної осі виникнути не може.

«Це досить рідкісне, але звичайне явище, яке зустрічається в результаті великих землетрусів, – заявив учений. – Те, що зсуваються підземні маси у зв’язку з циркуляцією в ядрі – не біда. Ніяких змін на клімат і на погоду це не принесе. Події в Японії, дійсно, унікальні, але головне – це процеси прямого руйнування, тобто те, що безпосередньо принесло землетрус і цунамі. Трішки, на кілька мікросекунд, земля зрушилася – це досить звичайне, хоча і нечасте явище. Побоюватися цього не треба».

Нагадаємо, в Японії 11 березня відбулася серія землетрусів, магнітуда найсильнішого з яких склала 9,0. Епіцентр підземних поштовхів розташовувався поблизу східного узбережжя головного японського острова Хонсю, в 130 км на схід від міста Сендай, 373 км на північний схід від столиці Токіо, пише “Обозреватель”. На узбережжя країни обрушилося цунамі.

«Японія переживає зараз найважчу кризу з часів Другої світової війни, – заявив прем’єр-міністр країни Наото Кан. – Перед усіма японцями зараз стоїть питання – чи зможемо ми подолати це. Я впевнений, що ми це зробимо».