Забудьте про кури-гриль із супермаркетів. Таким й собаку годувати гріх

Немає чого голосно кричати: «Отрути мені, отрути!» – Можна просто сходити в магазин і купити курочку гриль. Ще років п’ять тому кури гриль вважалися делікатесом. Сьогодні любителів по праву можна назвати камікадзе …

Шанувальники білого м’ясця грають у гру, більш ризиковану, ніж … «Російська рулетка». Якщо в барабан револьвера любитель гострих відчуттів заряджає один патрон з шести, то серед курей гриль кожна друга – смертоносна. І скільки б не говорилося про те, що їсти ці ласощі небезпечно для життя, знаходяться люди, охочі ризикнути, пише Новая.

Невиправданий ризик

Днями по всіх ЗМІ пройшла скандальна новина – 12 осіб, купивши в одному з великих столичних мережевих супермаркетів курей гриль, захворіли на сальмонельоз. «Всі постраждалі чоловіки – будівельники, що працюють у столиці, – розповідає лейтенант служби цивільного захисту головного управління МНС у Вінницькій області Ірина Курінна. – 10 робітників – жителі Шаргородського району Вінницької області, які їздять на заробітки до Києва. Двоє інших – з інших областей. Так от, вони розповіли, що перед тим як їм стало погано, пообідали куркою з супермаркету. Причому їли вони там же, де і працювали, – в будівельному вагончику ».

Завідуючий інфекційним відділенням Шаргородської районної лікарні Михайло Рудик запевняє, що на сьогодні стан хворих вже не викликає побоювань. Хоча в лікарню вони поступили у важкому стані: з високою температурою, блювотою, рідким стільцем і головним болем. «Ми вже точно визначили, що це сальмонельоз, але який тип, поки точно не скажемо, – запевняє медик. – Ці ознаки у хворих з’явилися через 6-8 годин після поїдання курятини. Хоча отруєння може проявитися і швидше, в цьому випадку все залежить від організму хворого. Якщо вчасно не звернутися до лікаря, можливі ускладнення: пневмонія, холецистит, а то й зовсім летальний результат. Не думаю, що покупка курки гриль, нехай навіть у магазині, варто такого ризику ».

Приблизно в той же час, коли отруїлися приїжджі будівельники, наш колега Олександр став свідком абсолютно дикої сцени. Правда, її героям пощастило.Так ось, скуповуючись в одному з великих київських супермаркетів, він побачив, як чоловік у спецівці (по вигляду – знову-таки будівельник) купував у відділі кулінарії курочку гриль, швидше за все, на обід собі і товаришам.

Курочка була запакована в блискучу непрозору фольгу. Через десять хвилин цей же чоловік з криками увірвався в супермаркет і продемонстрував продавцеві розпакований «делікатес», в якому кишіли … черв’яки! «Це не наша!» – Спробував викрутитися продавець. – «Ні, ваша! Ось чек! »На шум збіглися інші продавці, менеджери, і скандал вдалося погасити, замінивши протухлу пташку іншими делікатесами, свіжіше.

«Життя після смерті»

Та й взагалі куряче «життя після смерті» цікаве і різноманітне. Отже, відразу після фабрики курочку привозять до супермаркету, де її приводять в товарний вигляд: роблять епіляцію, видаляючи залишки пір’яного покриву, обробляють і фасують. І після цього вона вирушає на охолоджений прилавок. Тут, за правилами, курка не повинна затримуватися довше двох тижнів. Після закінчення цього терміну продукція приходить в непридатність, і її повинні утилізувати. Але це за правилами.

У реальному житті «постарілу» птицю відправляють на «омолоджувальні» процедури. Після них зовнішній вигляд продукту стає значно краще, вона виглядає так, немов буквально вчора безтурботно бігала і щипала травичку. Суть цих процедур зводиться до того, що тушку добу вимочують у розчині марганцівки, потім миють і переупаковують.Зрозуміло, що термін придатності на етикетці у неї теж оновлюється.

Якщо ж курці не пощастило і на неї якось ніхто і не спокусився навіть після всіх цих процедур, птах повертається на додаткову обробку. Її ще раз вимочують, але вже в оцтовому розчині, щоб прибрати трупний дух. Потім вона приправляється спеціями, після чого «покращені» кури прямують знову на фасування – в набори для барбекю або у відділ «Кури гриль». Головне в цій справі – більше часнику та перчику додати. Вони і смак продукту додадуть, і неприємні аромати заб’ють. Якщо, звичайно, ці запахи не настільки сильні, що їх навіть часник не візьме.

Воно й зрозуміло, навіщо, питається, супермаркету готувати свіжу курку, якщо є такі чарівні залишки?! Причому кухарі кулінарних відділів не заморочуються питаннями гігієни. «Після того як кури замаринувати, кухарі могли залишити їх у маринаді на ніч, – розкриває виробничу таємницю колишня співробітниця одного зі столичних супермаркетів Тетяна. – >Зрозуміло, що для кожної нової партії ніхто не спромагається робити новий маринад. Бувало, птицю тижнями замочували в одному і тому ж розчині. Іноді її ні в чому не вимочували, а так просто приправляли спеціями і готували».

На цьому неприємні сюрпризи від курей гриль, на жаль, не закінчуються. При довгому знаходженні в печі з курей виділяється жир, який під впливом тривалої високотемпературної обробки перетворюється на канцерогени. А оскільки в грилі кури розміщені одна над іншою, то цей самий жир капає на нижнього птаха, насичуючи її шкіру канцерогенами. Але і це ще не все! Шампури, на які нанизують багатостраждальних курочок, миють вкрай рідко. Тому на них накопичується все той же пережарений, насичений канцерогенами жир.

Забійний маринад

Якщо в супермаркетах справи йдуть не дуже добре, то в рундуках ситуація з курятиною ще гірше. Там не тільки продають «підгулявші тушки», але і їх походження залишається таємницею за сімома печатками. Не секрет, що в Україні імпортується продукція, яку в більшості країн і на поріг не пустили б. Ну який добрий господар віддасть сусідові якісний продукт? Тому нерідко нам привозять курятину, яка вже кілька років пролежала в замороженому вигляді.

І виробнику вигідніше сплавити її нам, ніж утилізувати в себе на батьківщині.

Вітчизняний ясопродукт, принаймні, свіжий. Хоча говорити про те, що ці кури корисні для здоров’я, не можна. Адже вони вирощені все на тих же антибіотиках, які використовуються за кордоном. Їх у корму додають для того, щоб курчата швидше росли, тому «фабричні» кури зростають за 1,5 місяці, у той час як домашні – за 4-6.

Дивуються безпечності вітчизняних шанувальників страви під назвою «кури гриль» і в Київській організації Спілки споживачів України. Її членам доводилося відвідувати цех по виробництву курей гриль. «Я не знаю, як можна це є, – дивується експерт Київської організації Союз споживачів України Сергій Шевчук.- Днями ми провели чергову перевірку. І що побачили? У більшості «точок» курей маринували в звичайній ванні. Причому видно було, що птах ще толком не встиг розморозитися, а її вже маринують. Судячи з того, що птахи були «скам’янілими» від заморожування, ми підозрюємо, що ці кури не один рік провели в морозилці.Були відсутні й ветеринарні свідоцтва, і посвідчення якості, одним словом, все, що могло б підтвердити якість і безпеку продукту.

Сама ванна теж виглядала сумнівно: явно стара, з облупленою емаллю. Можна тільки здогадуватися, хто і з яким букетом хвороб в ній до цього купався. Сам маринад видавав сильний сморід. Зрозуміло, ніяких технічних умов, згідно з якими курей маринували, не було. А вже готова до реалізації продукція зберігалася в ящиках, що стояли прямо на підлозі. Хоча, за правилами, кури повинні лежати на спеціальних піддонах. Співробітники, що займаються маринуванням птиці, не змогли показати санітарні книжки через відсутність таких. Хоча, за законодавством, ті зобов’язані у них бути».

Курятина під формаліном

Якщо в супермаркетах зіпсуту курятину «приправляють» оцтом і марганцівкою, то в рундуках використовують ще й… формалін! Переконатися в цьому неважко. Варто купити курочку і залишити її в холодильнику на кілька місяців. Якщо за цей час в ній не заведеться різноманітна живність і вона не стане бридко пахнути, значить, має місце формалін. До речі, щоб трупи в анатомах довше зберігалися, їх обробляють саме цим розчином.

Розпізнати маринад з формаліну нескладно. Він має характерний лікарський запах, далекий від аромату перцю і інших приправ. «Якщо формалін потрапить в організм, це може спровокувати запалення слизових, він вбиває також шкідливу і корисну мікрофлору, викликає загибель нервових клітин, а пізніше може спровокувати незворотні зміни в печінці, нирках і селезінці, – переконує лікар-гастроентеролог однієї з приватних столичних клінік Валентина Сташникова. – Причому серйозно отруїтися можна, навіть якщо людина їсть зовсім трохи. Нещодавно до нас у клініку з сильним отруєнням потрапила годуюча молода мама з малюком. Як з’ясувалося пізніше, вона пригостилася куркою гриль. На щастя, все обійшлося. Хоча ризик летального результату у подібному випадку не виключений ».

Ми не беремося стверджувати, що абсолютно всі кури гриль смертельно небезпечні. «Я кожного тижня ходжу купувати курятину на ринок в Ново-Біличах, – розповідає пенсіонерка Галина Костянтинівна. – Там її продають із машин, і зазвичай вона цілком свіжа, хоч і недорога. Я помітила, що там скуповується і власник сусіднього ларька «Кури гриль». Кожного разу він прискіпливо оглядає тушки птахів, вибираючи кращі. Одного разу він подивився, понюхав і … відмовився купувати! Ну а я здуру в той раз купила курятину, і вона дійсно виявилася з душком. У ларьку цього товариша я б, мабуть, ризикнула взяти смажену курочку. Але вона там надто дорога для пенсіонера!»

… У багатьох кулінарних великих мережевих магазинах смажені кури не просто дешеві – там навіть влаштовують спеціальні акції і розпродажі, на яких курей гриль можна купити за сущі копійки. Ось тільки чи піде така покупка вам на користь?

Компетентно

Максим Папуша, голова Київської організації Союзу споживачів України:

– Не секрет, що деякі нечесні підприємці купують курей, термін реалізації яких прострочений в 2-3 рази. І ці продукти не просто прострочені – навіть свіжі вони не могли похвалитися якістю. Мова йде про імпортну курятину, буквально «напхану» антибіотиками. Розпізнати такого птаха легко: якщо розкрити упаковку, в ніс вдарить різкий лікарський запах. Вітчизняного птаха теж підгодовують біодобавками, але в менших кількостях.

Так от, після придбання ось такий «свіжої» птаха його миють, обколюють розчином оцту або марганцівки, натирають спеціями, зажарюють і продають. Примітно, що деякі з цих горе-кухарів не спромагаються приховувати спосіб “маринування”. Мені не раз доводилося бачити шприци, якими робили курям ін’єкції: вони валялись прямо біля ларька. Ніхто навіть не думав їх ховати.

Особисто я курятину гриль сам не їм зовсім і іншим не раджу. А якщо вже дуже хочеться, краще піти в хороший гастроном, купити свіжу курочку вітчизняного виробництва і підсмажити будинку самому.

Ірина ПОЛІЩУК