Злодії, псевдогадалки і маніяки підшукують собі жертв в соцмережах

Так, нещодавно на інтернет-полювання вийшли шахраї-ворожки. «Вони вивчають інформацію, яку повідомив про себе конкретний громадянин на своїй сторінці, знаходять його в реальному житті і, представляючись ясновидцем, розповідають факти з його біографії, повідомляють про місце навчання та роботи, – розповів головний радник голови МВС Костянтин Стогній. – За продовження розповіді вимагають чималих грошей, але жертва обману, на жаль, не здогадується порівняти слова «ясновидця» з даними на своїй сторінці, тому і вірить шахраю. Одного з таких аферистів затримала міліція в Одеській області. Можу додати, що такі шахрайства більше поширені в невеликих містах, райцентрах, в яких легко відшукати певну людину».

За словами Стогнія, МВС нині взялося за розробку спецпорад для завсідників соцмереж. «Наприклад, коли від невідомого користувача вам приходить повідомлення з пропозицією перейти за таким-то посиланням, краще утриматися від цього. Таке послання може виявитися вірусним ланцюжком, за допомогою якого зловмисники отримують доступ до вмісту вашого комп’ютера. Також можуть надходити повідомлення, в яких вам запропонують оплатити послуги з розширення функцій поштової скриньки. Ми не рекомендуємо цього робити за допомогою банківської картки, тому що шахраї таким чином отримують до неї доступ. Краще користуватися разовими картками, на яких є невеликі суми. Важливо, щоб на вашій інтернет-сторінці був мінімум особистої інформації, тому що невідомо, хто нею і в яких цілях може скористатися. До речі, на своїй сторінці в «Однокласниках» я написав лише те, в якій школі вчився, і більше ніякої конкретики».

За даними МВС, серед затриманих останнім часом шахраїв є й такі, хто знайомиться з дівчатами в соцмережі, а потім їх грабує. А творці соцмереж кажуть, що бувають випадки, коли подружжя розлучається, знайшовши в Мережі перше кохання.

ВБИВАЮТЬ КОШЕНЯТ I ЗЛАМАЮТЬ ПОШТУ

Соціальні мережі – розсадник нелегального або просто аморального контенту. Тільки жорстокого відео, порно, наприклад, «В Контакте» – хоч греблю гати. «Я, мої рідні та друзі нещодавно пережили справжній шок, – розповідає одеситка Катерина Тюфутіна. – Ми шукали «смішне відео з тваринами», а потрапили на вбивство кошеняти – якась азіатка дві хвилини знущається над маленьким звірятком, тисне його туфлями на довгих каблуках. Ми висунули вимоги до адміністрації сайту, щоб такого відео не було». На жаль, але творець цієї соцмережі Павло Дуров коментувати цю ситуацію відмовився: ні усно, ні письмово.

А якийсь користувач «контакту» Вовчик пропонує послуги злому електронної пошти. «600 рублів, або 165 гривень, за один злом, – пише він. – Оплата за фактом злому (як доказ пишу вам зі зламаного e-mail)». А киянка Олександра С. розмістила «В Контакте» оголошення, пропонуючи купити газові балончики, типу Терен-4М, які можуть використовуватися тільки правоохоронними органами, і телескопічні палиці.

Десятки груп в соцмережах рясніють аморальною тематикою. У «Однокласниках», наприклад, в «Клубі самогубців імені кота Матроскіна» користувач під ніком «Кат повія» радить, як швидше звести рахунки з життям.

У МВС повідомили, що соціальні мережі їх співробітники не моніторять. «Але, наприклад, на те, що в соціальній мережі викладено відео жорстокого змісту, ми можемо відреагувати після сигналу в міліцію», – розповів радник МВС Костянтин Стогній.

МАНІЯКИ ЗНАХОДЯТЬ ЖЕРТВ

Один з останніх випадків, коли оперативникам вдалося знайти злочинців, які орудували в Мережі, відбувся восени минулого року. Як розповів прес-секретар ГУБОЗ МВС України Сергій Федченко, два брати в Києві познайомилися з дівчиною в одній з соцмереж, а потім убили її. Другій жертві зловмисників пощастило вижити – бійці ГУБОЗу затримали маніяків. З’ясувалося, що один з них, 38-річний Роман Ф., у минулому працював співробітником правоохоронних органів в одній з балтійських країн і був судимий за торгівлю наркотиками. Знайомлячись в інтернеті, він представлявся успішним багатим бізнесменом. Після знайомства з дівчиною та її викрадення від керівництва фірми, на якій вона працювала, він зажадав викуп. Директор звернувся до міліції, а брат Романа Руслан, відчувши недобре, убив дівчину. Щоб все-таки заробити грошей, нелюди познайомилися з ще однією дівчиною і планували так само її вбити. Однак не встигли – їх затримали. У ГУБОЗі не виключають, що таким чином один з братів мстився жінкам за те, що одного разу заразився СНІДом.

Втім, співвласник популярної мережі Odnoklassniki.ru Альберт Попков раніше повідомив, що є чимало випадків, коли злочинці знаходили своїх жертв через інтернет: «Я б не виділяв тут тільки соціальні мережі. Вони – така ж частина технічного прогресу, як і мобільні телефони, супутники».

ХЛОПЕЦЬ ВИЯВИВСЯ ЛЕСБІЯНКОЮ

Смішна до сліз історія трапилася з 20-річною мешканкою Дніпропетровська Аліною П. Зауважимо, що дівчина має чималий досвід використання соцмереж. Але і це її не врятувало від несподіваного удару при знайомстві з новим «френдом».

«Два роки тому познайомилася з хлопчиком Сашею з Києва «ВКонтакте». Дуже хороший – уважний, веселий, не дурний, дуже цікавий, – згадує дівчина. – Ми з ним листувалися щодня. Дуже багато часу проводила з ним у мережі. Нещодавно він запросив мене до себе в гості. Я погодилася не роздумуючи. Приїжджаю до Києва, а хлопчик виявляється … дівчинкою-лесбіянкою!»

ЗАСУДИЛИ ЗА «ІНТЕРНЕТ-РАСИЗМ»

Райсуд міста Самара визнав 21-річного місцевого жителя Артема Гніломедова винним «у вчиненні дій, спрямованих на приниження гідності групи осіб за ознаками раси, з використанням засобів масової інформації». Хлопець створив групу в соцмережі «В Контакте», де висловлював свою неприязнь до вихідців з Північного Кавказу і Середньої Азії. Називалася група «Я росіянин і мені набридли чорні в Росії !!!!». У ній були заклики типу: «Я хочу жити в Росії без чорних ублюдків !!!!!».

Суд засудив Гніломедова до року позбавлення волі умовно з випробувальним терміном 1 рік. Тим часом, «В Контакте» з’явилася група на підтримку Гніломедова. Вона повністю закрита для сторонніх очей, у неї поки входить 39 учасників.

СПІЙМАТИ В ІНТЕРНЕТІ ЗА БОРГИ

Колекторські компанії, що «вибивають» кредитні борги, шукали 35-річного американця Ісаака Вікнейра – продавця сонячних панелей (великих батарей) – понад 10 років! «Свого часу я був відомим пройдисвітом! – говорить він. – І мав великі кредитні проблеми». Ісаак заборгував Департаменту освіти $15 тис.

Вікнейр уникав офіційної роботи, щоб колектори його не вирахували:«Працював офіціантом, різноробочим, отримував готівку», – говорить він. Але Ісаак допустив фатальну помилку – зареєструвався в Facebook: «Мій директор запропонував рекламувати сонячні панелі в соцмережі, і я створив там профайл, залишив свої контактні дані, телефон. Колектори знайшли мене на наступний день». Зараз Ісааку склали план кредитних виплат.

МАНІЯК ЗНАЙШОВ ЖЕРТВУ В СОЦМЕРЕЖІ


Довічне за насильство та вбивство

У Великобританії за згвалтування і вбивство засудили 35-річного Пітера Чапмена. Покарання – довічне ув’язнення. Ще в минулому році він поглумився над 17-річною Ешлі Хол і задушив її, кинувши тіло на фермерському полі. Пізніше під час суду Чапмен зізнався у злочині.

Познайомився вбивця з дівчинкою, прикинувшись вигаданим 19-річним Пітером Картрайтом в Facebook. Дівчинці, як свідчить їхнє листування, сподобалась фотографія привабливої молодої людини, яку Чапмен видавав за свою. Поспілкувавшись три тижні, вона вирішила приїхати до нього в гості, чекаючи, що її зустріне батько Картрайта на своєму авто. Труп згвалтованої Ешлі знайшли через добу. На сторінці Чапмена в Facebook було більше 3 тис. жінок-друзів.

П’ЯТЬ ПОРАД ПОЧАТКІВЦЯМ

Для того, щоб убезпечити себе, створюючи сторінку в соцмережі, програмісти рекомендують:

1. Не робити вашу сторінку в соціальній мережі загальнодоступною.

2. Не писати на своїй сторінці домашньої адреси і номера телефону.

3. Робити складні паролі. Не робити однакових логінів і паролів. Не записувати логіни і паролі в блокнотах, на папірцях, у телефоні та на комп’ютері.

4. Не робити відкритий доступ до особистих фотографій.

5. Не переходьте за посиланнями, які приходять в спамі, – на сайтах, куди вони ведуть, можуть розміщуватися програми-зломщики та передавачі інформації.

За матеріалами: Сегодня