Зустрічаємо Великий піст: поради лікаря та священика

На носі відповідальний час для всіх християн – Великий піст, який встановлено в пам’ять сорокаденного посту Спасителя в пустелі. Він розпочнеться 7 березня і триватиме сім тижнів, до Великодня (23 квітня). Це важливий відрізок часу, під час якого віруючі повинні дотримуватися суворих правил в їжі. І не тільки. Щоб пост наблизив людини до Господа, у нього мають бути два крила – обмеження і молитва. Тільки в такому «дуеті» піст стає справжнім лікарем наших душ.

ПIСТ ДЛЯ ДУШІ

Великий піст найбільш строгий і значний зі всіх постів. Так як ця справа духовна, то перед тим як приступити до посту, можна взяти благословення у священика. У всі дні забороняється палити і пити алкогольні напої, їсти скоромне. Але головне призначення посту в тому, щоб духовно підняти людину. «Як вчить Іоанн Златоуст: «Помиляється той, хто вважає, що пост лише в утриманні від їжі. Справжній піст є видалення від зла, приборкання язика, відкладення гніву, приборкання пожадливостей, припинення наклепу, брехні і клятвопорушення, – розповідає православний священик, протоієрей храму Введення в храм Пресвятої Богородиці Ігор Пашко. – Ось до цього і треба всіляко прагнути. Без цього піст – тільки чергова дієта, не більше. Ваша основна мета – змінити напругу духовного життя. Що це таке? Зазвичай ми звикаємо до своїх невеликим гріхів: дратуємося, потураємо собі в чомусь, лихословимо. Такі гріхи зазвичай забуваються під час сповіді. І ось під час посту важливо ретельно стежити за собою, бути на піку своїх можливостей і не допускати таких «дрібниць». Так виявляється напруга духовного життя. Ми стаємо чистішими. Але повне очищення неможливо без молитви, якій під час Великого посту потрібно приділяти більше часу, а також без церковних таїнств – сповіді і причастя».

… І ТІЛА

До посту треба підійти грамотно: якщо ви 7 березня візьмете і обмежите себе у всіх не пісних (скоромних) стравах, це буде дуже великий стрес для організму. «Так ви ризикуєте швидко підхопити вірус або отримати загострення хвороб шлунково-кишкового тракту, – розповідає Наталія Міхньова, к.м.н., лікар-гастроентеролог, дієтолог,« Центр здорового харчування », Український НДІ харчування. – Треба плавно «заходити» в піст. Спочатку відмовтеся від самих жирних продуктів – м’яса (свинини, яловичини, баранини), жирної риби та майонезу. Потім від яєць, алкоголю, молока і т.д. Але все-таки найбільш правильний пост – обмежити себе тільки в деяких продуктах. Наприклад, жирному м’ясі, ковбасах, сосисках, алкоголі, здобному хлібі, цукерках, булочках, майонезі. Тоді піст буде організму на благо і печінка «скаже» спасибі. А позбавляти себе джерела білка і корисних мікроорганізмів (як у випадку з кисломолочними продуктами) не варто. Краще також залишити у раціоні курку, індичку, кролика і морську рибу. А якщо ви все-таки зважилися постити «по повній», обов’язково їжте горіхи (до 20 шт.) І страви з бобових: вони заповнять дефіцит білка у вашому організмі».

Згоден з щадним підходом до обмеження в їжі й Ігор Пашко. «В ідеалі не можна вживати продукти тваринного походження, здобний хліб, цукерки, булочки, майонез, – розповідає він. – Але кожен з нас повинен з відповідальністю підходити до таких обмежень. Подумайте: чи не принесе піст шкоди вашому здоров’ю? Чи вистачить у вас сил? Адже людина, що свідомо шкодить своєму здоров’ю, робить великий гріх!».

КОМУ НЕ МОЖНА ПОСТИТИСЯ

* дітям
* літнім людям
* вагітним і плануючим
* тим, хто недавно переніс будь-яке захворювання
* тим, хто має будь-яке хронічне захворювання
* тим, хто займається важкою фізичною або розумовою працею

ПОЧНЕМО З ПРОЩЕННЯ

Дуже важливо увійти в піст «чистим», тобто скинути з себе тягар образ і злості. Для цього є спеціальний день – остання неділя перед постом, яка називається «Прощеною». Різні люди по-різному переносять образу. Для одних це просто неприємний стан, для інших – справжнє страждання. Але в будь-якому випадку, образа – далеко не безневинна емоція. Це завуальований гнів, який може завдати шкоди людині. Застрягши у свідомості, образа несе енергію руйнування, з’їдаючи зсередини. З нею неможливо розлучитися, як за помахом чарівної палички. Тому не примушуйте себе все забути моментально: ви тільки заженете емоцію далі, на підсвідомий рівень.

У роботі з образами важливо зрозуміти, що вас ранить не сам кривдник, а те, що його думки і дії не відповідають вашим очікуванням. Коли ваша програма не здійснюється, починається страждання. Образа робить нас злими, мстивими, а потім і хворими. Осідає вона найчастіше в мозку, викликаючи головні болі і скачки тиску. Якщо чоловік ображається на жінок, то страждає його чоловіча гідність, у жінок образа на чоловіків викликає пухлини матки. А в дітей образливість проявляється алергією та іншими проблемами зі шкірою, пише Сегодня .

ЯК ПОСЛАБИТИ ОБРАЗИ

Міняйте свої очікування. Адже ви точно знаєте свої «таргани» і всі хворі місця. Ваше завдання – максимально наблизити до реальності можливості іншої людини. Наприклад, ви йдете додому і чекаєте, що ваш чоловік прибрав квартиру або приготував вечерю. Але підсвідомо ви припускаєте, що він міг забути або захопитися комп’ютером або цікавою передачею. Тому просто зафіксуйте для себе, що такий сценарій можливий. Підготувавши себе таким чином, ви не дуже засмутитеся, побачивши, що нічого не зроблено. А якщо там все прибрано і приготований вечерю, ви будете просто щасливі.

Визнайте факт образи. Коли вас образили і зачепили за хворе, ви не можете не ображатися. Найпростіший і ефективний спосіб якщо не повністю звільнитися від образи, то, принаймні, послабити її, це зізнатися собі: «Так, я ображений» і спробувати дати емоції самостійно згаснути (прожити її). У цей момент ви можете фізично допомогти собі «дозлитися»: розбити тарілку або зробити що-небудь ще, щоб якось погасити образу.

Розберіться, що вас зачепило. Самий болісний компонент будь-якої образи – це коли ти розумієш, що кривдник чомусь має рацію. І чим сильніше цей компонент, тим сильніше і образа. Грубо кажучи, ображають не нас, ображаємо ми себе самі. Ображаємо тим, що несвідомо погоджуємося з якимось судженням або висловлюванням на свою адресу. Але, як не дивно, коли ви повністю усвідомлюєте цей парадокс, образа відступає.

«Проскануйте» кривдника. Дуже важливо зрозуміти, чому ваш скривдник себе так повів. Може, для нього така поведінка характерна, тому що він по життю звик займати оборонну позицію. Завжди майте на увазі, що навколо вас живі люди, тому треба бути поблажливим. Знайдіть за що «пожаліти» кривдника, і ваші емоції до нього зміняться.

Заведіть «справу» на образи. Такий спосіб роботи з образами особливо підходить дуже образливим людям. Заведіть «зошит образ» і щодня складайте перелік образ. Коли ви описуєте ситуацію в зошиті, ви неодмінно аналізуєте ситуації, в яких ви відчули образу. Такий аналіз дозволяє поглянути на себе і на кривдника спокійніше, з боку. І більшість образ здадуться вам дрібними і не вартими уваги і часу, який ви витратите на їх опис. А значить, вони не заслуговують на існування.

Вчіться прощати. Навіть якщо це не ваш «коник», пам’ятаєте, що один день на рік – в Прощену неділю, ви просто зобов’язані це зробити. Хоча б для самого себе. Головне – «домовитися» зі своєю душею, що ви готові пробачити. Існує універсальна фраза:«Я тебе прощаю і приймаю таким, яким тебе створив Бог», яка найбільш влучно характеризує сенс прощення. Ви можете просто уявити перед собою своїх кривдників і попросити у них таким чином прощення. Можна ускладнити завдання: уявіть, що перед вами великий екран, на якому, як у кіно, розгортається негативна ситуація, яка викликала почуття образи. Перенесіться подумки в цю ситуацію, згадайте образу, яку ви випробували.

І головне – дайте волю своїм емоціям. Можливо, вам захочеться плакати чи кричати. Після того як емоції вляжуться, уявіть, як від вас до кривдника тягнуться темні волокна, і спробуйте їх відрізати, обрубати або спалити. Важливо побачити, що вони розірвалися. Ось тепер можна сказати йому, що ви його прощаєте. А якщо вам все-таки складно пробачити кривдника, скажіть: «Я відмовляюся від образи і пригнічуючих переживань. Вони мені не потрібні». Таким чином ви хоча б перестанете витрачати власну енергію на образи.

НІКОЛИ

* не збирайте образи
* не робіть їх предметом обмірковування ночами
* не пригадуєте давніх образ
* не починайте з’ясовувати відносини, поки не переконаєтеся, що в даний момент вас готові вислухати
* не намагайтеся пробачити насильно (без внутрішньої готовності це зробити)