20 головних схем обману покупців на ринках

Сьогодні ціни на продукти зростають щотижня, а зарплати стоять на місці. А тому особливо прикро, коли приносиш додому м’ясо другої свіжості або виявляєш, що під виглядом домашніх приховувались звичайні магазинні яйця.

Звичайно, повністю застрахуватися від базарного лохотрону неможливо. Але все-таки зменшити шанси аферистів можна, якщо знати, як вони можуть розвести. Тому ми вирішили розповісти про найпопулярніші способи шахрайства, з якими можна сьогодні зіткнутися на ринках. І попросили Олександра Ладигіна, голови ради Всеукраїнської громадської організації із захисту прав споживачів «Якість життя», дати пораду, як від них можна вберегтися, повідомляє “Сьогодні”.

ПРОДУКТИ З «СЮРПРИЗОМ»

1. ЦУКОР. Мішок з цукром можуть поставити на ніч біля ємностей з водою, у результаті він вбирає вологу і стає важче. Було, скажімо, 50 кг, стало – 53-55 кг. Тому, якщо купуєте цукор мішками, обов’язково перевіряйте їх вміст: вологий цукор буде трохи темнішим, та й у ньому можуть з’явитися грудки.

2. РИБА. Її можуть заморозити з великим шматком льоду, за який ви і заплатите. Тому вибирайте рибу, яка покрита тонкою крижаною глазур’ю, а не товстою шубою льоду.

3. М’ЯСО. Тут всі махінації спрямовані, як правило, на те, щоб продати лежалий товар. Наприклад, зіпсоване м’ясо можуть ретельно промивати. Про це вам підкаже дуже світлий колір. Лежале м’ясо також можуть зачищати (це може бути помітно по маленьких темних плямах) і підфарбовувати. Щоб це перевірити, прикладіть до шматка серветку і подивіться на її колір. Якщо він неприродно яскравий, значить, м’ясо забарвлене.

4. СИР. Щоб сиру вийшло більше, у нього можуть підмішувати манку. Попросіть надрізати шматок: хороший сир повинен злегка розсипатися. Якщо ж ви побачите дрібну крихту, значить, він сильно знежирений або в нього додали манку. Великі шматки будуть у старого, злежалого сиру. Крім того, край зрізу має бути злегка нерівним. Ідеально рівний зріз – у зіпсованого сиру.

5. МОЛОКО. Щоб молоко подовше не скисало, хитромудрі продавці можуть додавати в нього соду. Тому, купуючи молочне з рук, обов’язково пробуйте його.

Ця порада стосується всіх молочних, м’ясних і рибних продуктів, які ви купуєте на ринку. Обов’язково вимагайте експертний висновок ветеринарної лабораторії.

ПІДМІНА ТОВАРУ

1. Під виглядом дорогої продукції продавці можуть «штовхати» дешевшу. Особливо легко це провернути на твердих сирах. Адже на вигляд ті ж «російські» сири різних марок можуть особливо не відрізнятися. А от різниця в ціні може бути істотною. Тому на ринку купуйте сир або у фірмових кіосках, або просіть, щоб вам відрізали від великого шматка, упакованого в фірмову упаковку, або обов’язково пробуйте: свій улюблений сир ви точно визначите на смак.

2. Продаючи овочі відрами, торговці на самий верх кладуть найбільші плоди, тоді як внизу може бути підгнила дрібниця. Тому все уважно переглядайте.

3. Яйця із птахофабрики (непомиті і не проштамповані) можуть видати за домашні. Захиститися від такого лохотрону можна тільки, розбивши яйце з купленого десятка.

4. Часто продавці також під виглядом телятини продають яловичину. Особливо вони люблять підмінювати качалочку, яку господині купують для приготування буженини. Так от: качалочка з молодого теляти не повинна бути довшою 20 см.

5. Найбільш ходовий товар ріжеться на нерівні шматки. Коли покупець замовляє товар, один шматок (часто більший) зважується. Вага другого оголошується усно і заздалегідь завищена. Покупець автоматично фіксує тільки момент зважування першого, а бере-то другий.

ІГРИ З ВАГАМИ

1. Час звичайних вагів з гирями потроху відходить у минуле, але в окремих торгових точках їх як і раніше можна зустріти. Найпоширеніші прийоми шахрайства з такими вагами: розгорнути їх так, щоб покупець не бачив стрілки; ставити гирі з висвердленим отворами, через які їх вага зменшується; прикріпити заздалегідь магніт на дно одній з чашок. Якщо в «поведінці» ваг або в діях продавця (а вони часто поспішають, щоб ви ні про що не здогадалися) вас що-небудь насторожило, то не посоромтеся попросити, щоб ваги розгорнули до вас стрілками. А зрозуміти, що є магнітики, можна по чашці терезів. У цьому випадку одна буде нижче другої.

2. На електронних вагах продавець може запросто натиснути неправильні цифри. А щоб це не впадало сильно в очі, вибере схожі по контурах (7 замість 1, 8 замість 3).

3. Різко кинувши товар на ваги і відразу прибравши його, продавець може підняти вартість товару, так як ваги не встигнуть вирівнятися і покажуть більшу вагу, ніж насправді.

4. На електронних вагах від початку встановлюють мінімальну вагу – 10-50 г.

5. Разом з товаром на ваги кладуть маленький вантаж. Щоб відвернути покупця, з ним продавець може почати вести задушевні бесіди.

Порада: уважно стежити за маніпуляціями продавця, не відволікатися – гаманець ви дістати завжди встигнете. Якщо щось бентежить, завжди можна попросити переважити і порахувати суму на своєму калькуляторі.

«ПОМИЛКИ» З ГРОШИМА

Рахуючи вам загальну суму на калькуляторі, при покупці товару на вагу, продавець може додати до справжньої ваги 5-20 грамів. Ніби й непомітна дрібниця, але в сумі в кінці дня продавець кладе собі в кишеню «надбавку до зарплати».

Також можуть дати неправильну здачу: коли ви даєте великі купюри, здачу віддають ніби з менших (наприклад, з 100 грн. дають здачу як з 50 грн.). Або ж починають заплутувати покупця: просять докласти дрібні гроші, щоб вийшла кругла сума на здачу, а потім віддають менші гроші.

Порада: бути уважним, підраховувати самостійно суму подумки чи на своєму калькуляторі, не боятися перепитати і наполягти на своїй сумі, якщо знайшли помилку. Помічено, що якщо відразу вказуєш продавцеві на неї, то вони вибачаються, знаходячи виправдання, і віддають правильну здачу.

ЯК ЗАДРУЖИТИСЯ З ПРОДАВЦЕМ

Навіть самі пропащі продавці-розбійники намагаються не оббазарювати своїх постійних клієнтів. Тому якщо ви віддаєте перевагу купувати основні продукти на ринку, не завадить подружитися з парою-трійкою продавців. Спочатку насамперед придивіться, наскільки він особисто вам приємний. Потім купіть для першого разу трохи товару. Якщо виявиться хорошим, тоді вже можна починати «дружити». «Запам’ятайте ім’я вашого постійного продавця, вітайтеся з ним кожен раз, як приходите на ринок, навіть якщо просто проходите повз, – радить домогосподарка зі стажем Тетяна Ліньова. – Так вас з часом запам’ятають, і будуть намагатися продавати якісні продукти і без обману, робити знижки».