Люди, візьміться за розум! Не паліть наш мальовничий поліський край!

Ще 30 березня Репортер Житомира закликав мешканців області не палити суху траву на полях та просадибних ділянках, оскільки це протизаконно та погіршує екологію.

Але до більшості земляків не дійшло… Вчора їхав з Олевська в Житомир – так обабіч доріг такі пожежі сухої трави, що страшно й глянути – вогонь на півметра у висоту. А поруч ліси стоять… Наскільки не треба мати клепки у голові, щоб таке робити, питання, скоріше за усе, риторичне… А знайомий розповів про те, що задимленість дороги від підпалу сухої трави навіть стала причиною крупної аварії на Київській трасі.

Але ж наші “господарі” продовжують палити цю суху траву навіть, незважаючи ні на які заборони МНС, екологів, інших контролюючих органів. Останніх у нас, ніби й не існує. Попередити через ЗМІ про відповідальність вони можуть, а ось чому ж тоді чи не усі поля області охоплені вогнем? Значить анархія у нас… Хто що хоче, той то і робить!

Але робить, у тому числі, й на свою голову. Через стихійне підпалювання громадянами сухої трави та сміття горять їхні ж житлові будинки, господарчі будівлі, отримують травми люди!

Кожного дня підрозділи МНС здійснюють 20-30 виїздів на гасіння сухої трави. Як правило пожежних викликають вже тоді, коли вогонь вийшов з під контролю, перекинувся на великі ділянки відкритої місцевості, наблизився до лісу. На минулому тижні через безконтрольне випалювання господарями своїх городів та присадибних ділянок було знищено півтора десятка хлівів, сараїв, інших господарчих споруд.

Сергій Уланов, прес-служба УМНС України в Житомирській області: “Постраждали від вогню і три житлові будинки. 80-річний пенсіонер, підпаливши траву, не зміг уникнути полум’я та отримав суттєві опіки ніг. На жаль, минулорічну рослинність спалюють не тільки з метою зачистки подвір’їв та сільгоспділянок. У місцях панування дикої природи, у природоохоронній зоні, у лісах трава спалахує через людську недбалість або хуліганські наміри. Горять пустища у містах, підпалені «турботливою» рукою двірника, якому ліньки збирати сміття…”

Закликає не спалювати наш мальовничий край і начальник обласного Управління МНС, генерал-майор служби цивільного захисту, Ігор Нікітчук. Він просить мешканців області бути пильними, обережними – не допускати безконтрольного паління рослинності та сміття!