Муздрамтеатри Житомира та Ужгорода наступного тижня проведуть обмінні гастролі

За попередньою домовленістю між адміністраціями Житомирського українського музично-драматичного театру імені І. Кочерги та Закарпатського обласного державного українського музично-драматичного театру з 11 по 14 квітня 2011 року відбудуться короткотермінові обмінні гастролі між цими двома мистецькими установами.

Зокрема, ужгородські митці пропонують глядачам міст Житомира та Бердичева такі вистави:

Вистави для дорослих:

– Іштван Еркень „Ласкаво просимо, пане Майор!” ( трагіфарс на 2 дії)
режисер-постановник – В.Семенов, художник-постановник – Л.Бєлая

– Андрій Курейчик „Обережно жінки!” (французька комедія на 2 дії)
режисер-постановник – О.Саркісьянц, художник-постановник – заслужений діяч мистецтв України Е.Зайцева

Вистави для дітей:

– За Шарлем Перро „Пригода в Карпатах” (казка для дітей)
режисер-постановник – народний артист України А.Філіппов

– Лев Устинов „Велике Жабеня” (казка для дітей)
режисер-постановник – О.Саркісьянц

– вистава за творами Т.Г. Шевченка „Мати наймичка”
режисер-постановник – народний артист України А.Філіппов, художник-постановник – заслужений діяч мистецтв України Е.Зайцева

Про вистави:

Іштван Еркень „Ласкаво просимо, пане Майор!” („Тоот та інші…”)

Київський режисер Віталій Семенов на початку 2011 року в Ужгороді поставив виставу за п’єсою відомого угорського драматурга Іштвана Еркеня „Тоот та інші…” („Ласкаво просимо, пане Майор!” ), в якій ідеться про неординарні події в одному невеликому, зазвичай спокійному і тихому, угорському селищі в роки другої світової війни.

У двотижневу відпустку в сім`ю сина інспектора місцевої пожежної охорони Тоота із „руського фронту” прибуває його командир якийсь майор Золтан Латинович. Тихе життя селища перетворюється в пекло – все сколихнули події, які розгортаються завдяки абсурдній поведінці біснуватого Майора, нерви якого добряче порушені російськими партизанами. Для збереження спокою сина – за всяку ціну – члени родини Тоотів ідуть на все. Вони підтримують відверто дурнуваті вихватки Майора, стараються всіляко догодити йому, а самі, тим часом, перетворюються в абсурдно послушних і безвольних істот.

Загибель сина на фронті – подія, яка яскраво підкреслює увесь абсурд того, що відбувається на сцені…

Головні ролі у цій трагікомічній виставі в 2-х діях виконують: лауреат премії імені братів Шерегіїв Михайло Фіщенко, заслужений артист України Ярослав Мелець, а також актори Юрій Шкляр, Кароліна Білак, Леся Бідзіля, Роман Жогін, Степан Барабаш, Клара Берец та інші.

Художнє оформлення та костюмування вистави – Людмила Бєлая, звукорежисер – Микола Петрунь, концертмейстер – Галина Буланова, асистент режисера – лауреат премії імені братів Шерегіїв Михайло Фіщенко.

Прем`єра вистави „Ласкаво просимо, пане Майор!” за п`єсою І.Еркеня „Тоот та інші…” відбулася 3 березня 2011 року.

„Обережно жінки!”

Андрій Володимирович Курейчик ( нар. 14. 01. 1980 р.) – відомий білоруський драматург, журналіст, режисер і театральний критик, лауреат багатьох Міжнародних драматургічних конкурсів, вистави за п’єсами якого користуються успіхом у глядачів Російської Федерації, Білорусії та України.

Виставу за п’єсою А. Курейчика „Обережно жінки!” 2010 року на сцені Закарпатського обласного державного українського музично-драматичного театру поставив режисер Олександр Саркісьянц, сценограф – заслужений діяч мистецтв України Емма Зайцева.

Це французька комедія на дві дії, в котрій ідеться про стиль життя художника, побудований на любовних інтригах одразу з трьома жінками. Інтриган був спійманий на гарячому і „наказаний” по заслугах.

Врешті решт „обмануті” коханки” вибачають йому. Жриці кохання навіть в екстремальних умовах повинні залишатися, як вони самі вважають, жінками.