Напередодні 25-ї річниці аварії на ЧАЕС відомий житомирський фотограф Леонід Шевчук побував у зоні переселення Народицького району

Леонід Шевчук – відомий далеко за межами України житомирський фотограф. Професіонал вищого гатунку в своїй тонкій сфері. Днями Леонід Шевчук повернувся з зони переселення місцевості, яка постраждала від аварії на ЧАЕС.

Чи не найбільше дісталося Народицькому районові Житомирщини, який межує з Київської областю і від якого до горезвісного Чорнобиля – рукою подати…

Цього року Україна відраховує 25-ту річницю аварії на ЧАЕС. Ювілей, не ювілей, а чверть століття вже минуло. Потроху загоюються рани тих страшних років. Багато людей з північних районів Житомирщини полишили свої домівки у мальовничих лісах і переселилися південніше, наприклад, до Брусилівського району. Існують навіть цілі села, де переселенці мусять вживатися з місцевим “корінним” населенням. Частина залишилася в своїх домівках в зоні радіоактивного забруднення.

Ті, хто залишися жити у зоні переселення, розповідають про те, що багато їхніх побратимів, які виїхали після вибуху на ЧАЕС, давно повмирали. Багато поспивалися. Все-таки відірваність від рідних місць і туга за малою Батьківщиною приносять чи не більше шкоди, ніж сама радіація. Зараз багато повертаються в рідні краї. Все-таки енергетика лісу, світогляд тих людей, які у ньому народилися дуже відрізняється від мешканців, наприклад, лісостепу.

В Народицькому районі чи не найбільше покинутих хат, порівнюючи з іншими районами Житомирської області. Їх буквально за 25 років поглинув ліс. Природа своє забирає і ще раз показує людині, хто справжій господар на цій планеті. З однієї сторони сумно, що люди так постраждали, що їхні хати стоять, як привиди, гниють, зникають з лиця землі. А з іншої сторони весело, оскільки у тому краї природа господар і вона просто керує навколишнім світом, опираючись, виключно на свої закони.

Дивовижний світ людської немочі і тріумфу дикої природи блискуче відобразив у своїх світлинах фотограф Леонід Шевчук (leonidshevchuk.com) Побаченим він люб’язно поділився з сайтом Репортер Житомира.

А це щось, взагалі, казково-моторошне…

Містичний світ зони переселення

Такий світ існує в Житомирській області

Перемога природи над людиною…

Природа розфарбувала все у свої кольори!