Орендарів човнової станції у Житомирі викличуть у суд через неналежне виконання умов договору

Прокуратурою міста Житомира заявлено позовну заяву до господарського суду Житомирської області до приватного підприємства «М.А.Й.» про скасування рішення міськвиконкому, визнання недійсним договору оренди приміщення човнової станції на території гідропарку, звільнення та повернення самовільно зайнятої земельної ділянки та стягнення заподіяної державі шкоди.

ПП «М.А.Й.» та комунальне підприємство «Агентство з управління майном» Житомирської міської ради уклали договір оренди на приміщення човнової станції загальною площею 90 м? із строком дії з 16 листопада 2007 року до 16 жовтня 2010 року, інформує Репортер Житомира прес-служба прокуратури Житомирської області.

Перевіркою, проведеною прокуратурою міста Житомира за участі директора комунального підприємства «Парк культури та відпочинку ім. Ю. Гагаріна» (на його балансі знаходиться Гідропарк), встановлено, що ПП «М.А.Й.» суттєво порушує умови Закону та договору.

За інформацією заступника прокурора міста Житомира Олега Мостиховського, орендатор не утримував належним чином орендовані приміщення – своєчасно їх не ремонтував, впродовж року не поліпшував фасад та не благоустроював прилеглої території. У порушення пожежної безпеки приміщення без дозволу обладнано саморобною пічкою із димарем через вікно.

Крім того поза межами орендованих 90 м? самовільно встановлено дві будівлі літніх кафе та п’ять бесідок, а під водним плесом поряд із кафе споруджено криту металоконструкцію площею майже 60 м?.

Приватне підприємство також самовільно використовувало земельну ділянку загальною площею 608,8 кв. м, що встановлено перевіркою державної екологічної інспекції в Житомирській області. Внаслідок цього державі заподіяно збитки.

Відповідно умов договору оренди ПП «М.А.Й.» взяв на себе зобов’язання впродовж дії договору зробити капіталовкладення в об’єкт оренди на суму 1 млн. гривень, але згідно аудиторського висновку на 1 листопада 2009 року сума капіталовкладень склала лише близько 35 тис. гривень.

Незважаючи на вказані порушення, 20 жовтня 2010 року договір оренди човнової станції з ПП «М.А.Й» переукладено, орендну плату встановлено у розмірі 22,1 гривень. Правова позиція прокуратури ґрунтується на тому, що договір оренди укладено всупереч вимогам земельного законодавства та законодавства про оренду комунальної власності міста.