П’ять найбільших обманів в історії

Вся людська історія – від стародавніх греків до наших днів – одне суцільне шахрайство! У тому сенсі що й наші предки і їх нащадки люблять пожартувати. Ось п’ять найвідоміших обманів в історії, за версією Discovery.

ТРОЯНСЬКИЙ КІНЬ

Вірите ви чи ні, але епізод з троянським конем, який став відомим завдяки Вергілію і його “Енеїді”, до цих пір вважається одним з найбільших обманів в історії.

Згідно з легендою, греки, зневірившись перемогти троянців однією тільки силою зброї, побудували з дерева гігантську статую коня і піднесли його в дар своїм супротивникам, як знак закінчення війни. Після того, як зраділі таким оборотом подій троянці затягли подарунок у своє укріплене місто, вночі зі статуї виліз загін греків і, перебивши варту, вони відкрили ворота для грецьких військ.

ВІЙНА СВІТІВ

У 1938 році, в ніч на Хеллоуїн, радіопостановка знаменитого роману Герберта Уеллса “Війна світів” виявилася настільки переконливою, що багато американців повірили у вторгнення інопланетних загарбників у межі “рідної американщини”.

Причиною такого легковір’я став формат радіопостановки, яка звучала у вигляді “екстрених повідомлень”. Ті люди, що починали слухати історію про нашестя марсіан не з самого початку, були переконані в реальності, що відбувається і не змогли дізнатися в тексті шедевр знаменитого фантаста. У свою чергу автори постановки і подумати не могли про те, що їхній спектакль стане причиною справжньої істерії.

ПІЛЬТДАУНСЬКА ЛЮДИНА

У 1912 році Чарльз Даусон і Артур Сміт Вудвард, роблячи розкопки в британському графстві Сассекс, виявили кістки дивної людиноподібної істоти. Вони зібрали черепки воєдино і назвали композицію, що вийшла “черепом Пультдаунської людини” – відсутньою ланкою в ланцюгу еволюційного переходу мавпи в людину.

Людству знадобилося 40 років на те, щоб вивести фантазерів археології на чисту воду. Пізніше Британський національний музей історії визнав цей випадок кращим прикладом “антинауки”.

U-505

У середині Другої світової війни, в червні 1944 року, американські моряки захопили німецький підводний човен U-505 і частину його екіпажу. Проте головною цінністю цього успішного рейду стали кодові таблиці та інші секретні матеріали, виявлені на човні. Щоб переконати супротивника в тому, що його секрети, як і раніше надійно захищені, американці не стали повідомляти про захоплення човна і повністю ізолювали його екіпаж від контактів із зовнішнім світом до кінця війни. Німці повірили.

ХЛОПЧИК НА КУЛІ

Одним з найвідоміших обманів новітньої історії стали події 2009 року, коли весь світ із захопленням стежив за тим, як шестирічний хлопчик подорожує на величезній повітряній кулі, схожому на НЛО.

Пізніше з’ясувалося, що ніякого хлопчика на кулі не було – він весь цей час переховувався у себе вдома. А сама історія з польотом була вигадана батьками дитини, яким захотілося слави.

За матеріалами: point.ru