Що думає суспільство про владу у Житомирі (результати моніторингу)

Управління державної служби Головного управління ДСУ в Житомирській області провело моніторинг громадської думки щодо діяльності органів виконавчої влади та місцевого самоврядування.

Моніторинг громадської думки щодо роботи органів влади проведено на підставі 6 анкетувань. Було анкетовано 428 респондентів в Житомирському, Коростишівському і Радомишльському районах. Із них: 72% – жінки, 28% – чоловіки.

“Які державні органи Ви відвідували за останній рік?”

22% респондентів зазначили, що відвідували органи соціального захисту населення, податкові інспекції – 17%, органи освіти – 14%, відділи роботи із зверненнями громадян райдержадміністрацій – 11%, органи охорони здоров’я – 10%, районні управління Пенсійного фонду – 8%, управління і відділи Держкомзему в районах та містах області – 7%, Центри зайнятості в районах та містах області– 6%, органи внутрішніх справ – 5%.

“З яких джерел переважно Ви отримуєте інформацію про роботу органів виконавчої влади?”

Майже 48% опитаних зазначили, що з інформаційних програм Національного і обласного телебачення, 23% – із друкованих засобів масової інформації («Урядовий кур’єр», «Голос України», «Пенсійний кур’єр», «Житомирщина», «Факти», «Інтерес», «Ехо», «Меркурій», «Пульс», районні і міськрайонні газети); 10% – з Інтернету; 8% – від адміністрацій підприємств, де працюють, 6% – від рідних, друзів та знайомих, 5% – по радіо.

Як часто у повсякденному житті Ви зустрічаєте інформацію про роботу органів влади?”

Більшість опитаних респондентів отримують інформацію регулярно – 52%, 38% – часто, 7% – іноді, 3% – важко сказати.

“Про роботу яких посадових осіб державних органів Ви хотіли б отримувати детальну інформацію?”

35% респондентів зазначили, що про роботу голови облдержадміністрації та голів райдержадміністрацій, 26% – про роботу голови обласної ради і голів районних рад, 12% – про діяльність працівників органів охорони здоров’я, 13% – про діяльність працівників органів соціального захисту населення, 8% – про діяльність працівників управлінь і відділів Держкомзему в районах та містах області, 4% – про діяльність працівників Прокуратури області і працівників УМВС України в Житомирській області і 2% – про діяльність працівників управління СБУ в Житомирській області.

“Якою мірою ви задоволені роботою державних органів в цілому?”

48% зазначили, що цілком задоволені, 36% – важко сказати, 16% – рідко задоволені.

“Чи стикались Ви з „хабарництвом” в державних органах?”

73% респондентів зазначили, що ні, 20% – декілька разів, 7% – важко сказати. На думку респондентів значне покращення діяльність органів влади відбудеться за умов:
1. Дотримання законодавства;
2. Конструктивної боротьби з корупцією на всіх рівнях;
3. Грамотного підбору кадрів, дієвого кадрового резерву, залучення молоді на державну службу та реальної перспективи професійного росту спеціалістів;
4. Фінансування органів влади в повному обсязі;
5. Збільшення заробітної плати працівникам органів влади та їх соціального захисту;
6. Особистої відповідальності керівників;
7. Регулярного проведення керівниками виїзних прийомів громадян в районах області.

“Як ставляться держслужбовці до клієнтів – відвідувачів?”

65% вважають, що коректно, ввічливо, доброзичливо, 20% – важко сказати, 15% – холодно.

А. Войналович, начальник Управління державної служби Головного управління ДСУ в Житомирській області