Що нам загрожує на пікніку

Всі ми з нетерпінням чекаємо травневих свят, щоб «відірватися» із сім’єю або друзями в лісі на веселому пікніку.

Головне – не забувати, що деякі відділення лікарень – травматологія та інфекційне – зазвичай переповнені «жертвами» маївок, які недбало поставилися до свого здоров’я. Про те, що нам загрожує на пікніку, розповіли: ортопед-травматолог Київської міської лікарні Тарас Сергієнко, лікар дерматолог Інституту псоріазу та хронічних дерматозів Кузьма Хобзей і дієтолог Борис Скачко.

ОТРУЄНЬ

Щоб пікнік не закінчився крапельницею в інфекційному відділенні, підготуйтеся до нього заздалегідь. Запасіться одноразовим посудом, щоб вам не довелося мити тарілки-вилки у річковій воді. Маринуючи м’ясо, обов’язково додайте спеції, що володіють дезинфікуючими властивостями (імбир, куркуму, шафран, чебрець, червоний і чорний перець, гвоздику, коріандр). До готового м’яса можна подати будь-який гострий соус або гірчицю. Ще один перевірений спосіб убити хвороботворні бактерії – додати в маринад чайну ложку будь-якого алкоголю – горілки, коньяку або спирту. І пам’ятайте, що хвороботворні організми можуть потрапити до нас не тільки з м’яса. Їх джерелом можуть стати немиті фрукти, гриби, бутерброди з маслом і солодощі з кремовою начинкою. Будьте уважні до перших симптомів отруєння (нудота або спазми в шлунку). Відразу випийте сорбент (смекту, активоване вугілля) з великою кількістю чистої води. А якщо такий спосіб не приніс полегшення, негайно викликайте блювоту. Крім того, отруєння викликає сильну інтоксикацію, тому потрібно відразу почати дрібно пити (пару ковтків чистої води кожні 10 хвилин).

ПЕРЕЇДАННЯ

Коли в шлунок потрапляє більше їжі, ніж він може засвоїти, – частина неперевареної їжі гниє в кишечнику і, всмоктуючись у кров, отруює організм. Додому ви можете повернутися не з гарним настроєм, а з вагою у животі, головним болем і ломотою в тілі. І навряд чи порада «потрібно менше їсти» приведе вас в захоплення. Просто треба скористатися кількома невеликими хитрощами. Перед їжею прийміть 1-2 таблетки ферментного препарату – він допоможе перетравити як зайву їжу, так і алкоголь. До їжі випийте склянку води (без газу). Вона створить відчуття передчасної ситості. А через півгодини після їди поїжте квашеної капусти – цей продукт «проштовхує» їжу в кишечнику, допомагаючи йому швидше звільнитися від токсинів, і випийте перед сном ще одну таблетку ферментного препарату.

АКТИВНОГО СОНЦЯ

Якщо ви думаєте, що травневе сонце не здатне спровокувати опік, ви помиляєтеся. Відвикла за зиму шкіра не може відразу прийняти велику кількість ультрафіолету. Тому додому ви ризикуєте повернутися з «рум’янцем». Щоб уберегти шкіру від опіків, нанесіть крем з сонцезахисним фільтром (купіть «свіжий» засіб заздалегідь – торішній крем може завдати більше шкоди, ніж користі). Якщо почервоніння з’явилося вже під час відпочинку, скористайтеся підручними засобами першої допомоги: прикладіть до обпаленої ділянки тіла чистий рушник, намочений в холодній воді, або облийте шкіру томатним соком. Після повернення додому нанесіть засіб проти опіків. Якщо у вашій аптечці немає такого препарату, змажте шкіру кремом, що містить екстракт алое, гіалуронову або аскорбінову кислоту. Ці речовини нейтралізують шкідливі для шкіри вільні радикали, утворення яких посилює сонячний ультрафіолет. Непогано відновлює пошкоджену шкіру яєчний білок, який містить протеїни, що перешкоджають втраті вологи. І пам’ятайте, що обпалена шкіра тепер буде вимагати ще більшої до себе уваги, тому не виходьте в найближчі тиждень-два з дому без сонцезахисного крему.

КЛІЩІВ

На початку травня в листяних лісах нас зустрічають ікcодові кліщі. Тому підготуйтеся до цієї зустрічі заздалегідь: купіть засоби захисту від кліщів (репеленти, які відлякують кліщів, або акарициди, які їх вбивають). Спосіб застосування і норми витрат таких препаратів вказані на етикетці. Потім продумайте форму одягу, не забуваючи, що улюблені місця кліщів – голова, шия, пахви і ліктьові вигини. Не забувайте заправляти штанини штанів у шкарпетки – 90% кліщів присмоктуються якраз на область кісточок. І, звичайно, кожні 3-4 години уважно оглядайте своє тіло, не забуваючи про дітей. Якщо ви виявите кліща, відразу вживайте заходів. Не треба слідувати «бабусиним» порадам і заливати кліща олією. Кліщ дихає не головою, і задихнутися у нього шансів мало. Візьміть паразита пінцетом і прокрутіть його на 2,5 оберти проти годинникової стрілки. Якщо таких інструментів немає під рукою, скористайтеся товстою ниткою: зробіть петлю, захопіть кліща якомога ближче до шкіри і акуратно, похитуючи з боку в бік, витягайте. Потім ретельно обробіть ранку зеленкою або йодом.

ВОГНЮ

Опіки від багаття – одна з найпоширеніших причин звернення до травмпункту після пікніка. Особливо якщо весела компанія вирішує ночувати біля вогнища. Будь-яка іскра може потрапити на одяг, а вона (особливо синтетична і вовняна) миттєво спалахує і охоплює полум’ям все тіло. Тому насамперед необхідно зняти одяг, щоб полум’я якомога менше контактувало з тілом. Потім потрібно обмежити доступ повітря до вогню: для цього можна накинути щільну ковдру. А коли людина «погашена», їй варто накласти сухі стерильні і нетугі пов’язки (бинт) і швидше доставити в стаціонар.

За матеріалами: Сьогодні