Шкільні канікули через призму міліцейських зведень

Загальновідома істина: наявність дитячих проблем завжди тим чи іншим чином пов’язані з батьками. Однак ми рідко над цим замислюємось. А дарма, – переконаний в.о. начальника кримінальної міліції у справах дітей УМВС України в Житомирській області майор міліції Руслан Потапенко.

– Профілактичну роботу з підростаючим покоління слід розпочинати із спілкування з батьками. Допоки дорослі зі всією серйозністю не усвідомлять свою відповідальність за дочку чи сина, їх вчинки та можливі наслідки і для сім’ї, і для суспільства, доти існуватиме проблема дитячої злочинності.

У нас склався прецедент: із майже 450 дорослих осіб, притягнених до адмінвідповідальності упродовж І кварталу 2011 року за невиконання обов’язків по вихованню дітей, значна частина сімей із середнім або високим достатком. Тобто йдеться не про так звані кризові сім’ї. У цілком успішних у соціальному та економічному аспектах батьків контакт з дитиною, позитивний вплив на неї на певному етапі було втрачено. І це має свої пагубні наслідки.

Наприклад у період шкільних канікул на території всієї області ми постійно проводимо профілактичні рейди, спрямовані на виявлення дитячої бездоглядності. І це цілком вмотивовано: відсутність уроків, інших шкільних занять означає наявність додаткового часу для дозвілля, яке, на жаль, правильно організувати батькам вдається досить рідко. Як правило, дитина представлена сама собі і, звичайно, вуличній компанії.

Під час одного з рейдів ми зафіксували факт зайняття проституцією 17-річною житомирянкою. Раніше дівчина не перебувала на обліку як повія, та й родина у неї цілком нормальна. А от втрата контакту між поколіннями та жага до пригод привели юнку на дуже слизький шлях. У нас відбулася дуже непроста розмова з її батьками. Втім такі бесіди працівники кримінальної міліції у справах дітей проводили щодня під час канікул і охопили 85 родин підлітків, які перебувають під наглядом міліції як схильні до різного роду правопорушень.

– Руслане Миколайовичу, які найбільш характерні правопорушення, вчиненні дітьми, зафіксовані працівниками міліції за останній час?

– Взагалі за цей період працівники міліції затримали та доставили до міськрайвідділів 218 дітей, 9 із них вчинили злочини і, у свою чергу, п’ятьох із них втягли у цей незаконний промисел уже дорослі особи. Звичайно, їх буде притягнено до кримінальної відповідальності за це і санкція статті 304 ККУ досить сувора – позбавлення волі від 3 до 7 років, а якщо ініціаторами вчинення злочину виступали близькі родичі – то й від 4 до 10 років ув’язнення. Однак, для самих дітей зворотнього шляху немає, вони переступили дозволену межу і спонукали їх до цього дорослі.

Кожного третього підлітка працівники міліції затримали за пияцтво. І це, звичайно, не може не турбувати. Законодавцем значно посилено відповідальність за продаж дітям спиртних, тютюнових виробів та пива. Фінансові санкції досить значні, до того ж існує ймовірність позбавлення ліцензії на торгівлю цією групою товарів у разі фіксації порушень, пов’язаних із неповнолітніми. Тож загалом ситуація на території області виправляється. Проте факти продажу дітям алкоголю та цигарок ми виявили у Коростенському, Бердичівському, Овруцькому та Народицькому районах області. За кожним фактом реалізаторів після розгляду відповідних адмінматеріалів буде покарано штрафами та виноситиметься питання про доцільність наявності у власників торгівельних закладів відповідних дозволів.

Ще одна категорія затриманих – це діти до 16 років у вечірній час без супроводу дорослих. Тобто кожен п’ятий із підлітків тинявся посеред ночі без діла на вулицях міст чи сіл області. От це якраз і найбільш характеризує проблему, з якої ми розпочали розмову – батьки не знають, не слідкують, не контролюють дії своїх чад. Вони зайняті, втомлені, їм ніколи, а діти у цей час розважаються і, на жаль, далеко не завжди їх забавки є невинними чи безпечними.

– Який вихід Ви бачите?

– Ми плідно співпрацюємо із Управлінням освіти Житомирської облдержадміністрації. Плануємо найближчим часом провести по школах круглі столи з батьківською громадою. До їх участі залучити і дільничних інспекторів, і оперативників карного розшуку, і, звичайно, працівників кримінальної міліції у справах дітей, вчителів та разом обговорити існуючі у дитячому середовищі проблеми та можливі шляхи їх вирішення.

Без допомоги батьків, без постійної взаємодії із проблемою дитячого виховання не справиться ні школа, ні кримінальна міліція. Становлення людини відбувається в родині, проте інколи дорослі її члени дуже мало знають про своїх дітей. Розповісти їм про можливі ситуації, взяті із реального життя, та вислухати їх, щоб разом зрозуміти дитину – наше першочергове завдання.

Розмову вела Алла Ващенко