Технічний прогрес дістався дрімучого лісу: житомирські лісники озброїлися GPS-навігаторами

Лісівники Житомирщини першими в Україні застосували у роботах з проведення таксації лісосік головного користування ГІС – геоінформаційні системи.

З високою точністю вимірювати розміри ділянок, визначати координати об’єктів, висоту дерева, характеристику рельєфу лісівники відтепер можуть за допомогою супутників. Як працювати з GPS-навігаторами під час таких досліджень, продемонстрували нещодавно представники Українського науково-дослідного інституту лісового господарства та агролісомеліорації у Радомишльському лісомисливському господарстві.

Аби виміряти і дослідити ділянку площею у два гектари раніше потрібно було декілька чоловік і декілька годин. GPS-навігатор дозволяє зробити це значно швидше в камеральних умовах, а головне точно, адже похибка супутникового вимірювання незначна. Крім того, цей прилад дає можливість прив’язатися до міжнародної системи координат.

Коштує таке диво техніки майже 40 тисяч гривень. Гроші ж на його придбання лісівники мають знайти самі, інформує Прес-служба ЖОУЛМГ. Та на думку заступника начальника управління лісового та мисливського господарства Василя Зарічного, прилад згодом окупиться. Застосування ж його в роботі – це значний крок вперед, адже всі картографічні матеріали зблоковані з матеріалами базового лісовпорядкування.