У Житомирському районі четверо парубків у хмільному дурмані «заробили» кримінальну справу

Повідомлення про одну з крадіжок дач надійшло до Житомирського РВ УМВС України в Житомирській області на початку квітня. З настанням весняного періоду, коли власники заміських будиночків приїздять туди, аби впорядкувати їх після зими, традиційно зростає кількість звернень до міліції про крадіжки.

Як розповів перший заступник начальника райвідділу Микола Нишпал, цього разу господар дачі у телефонному режимі повідомив про проникнення до першого поверху недобудованого будинку та господарського приміщення і зникнення певних вартісних речей.

Оперативники карного розшуку, що виїхали до населенного пункту, зафіксували зрив навісних замків на дверях приміщень та проникнення до середини. Там злодіям вдалося поживитись чужим майном на загальну суму близько 8 тисяч гривень, а найбільше господар вболівав за двигун до моторного човна, поцуплений невідомими.

Водночас подібна крадіжка сталася і на сусідній дачі, де з будинку зникли електроінструменти та надувний човен. Сюди нічні візитери потрапили, також зірвавши навісні замки на дверях, і винесли майна на загальну суму понад 3,5 тисяч гривень.

Певні обставини, зафіксовані працівниками міліції на місцях подій, вказували на причетність до злочинів місцевих, тож, у першу чергу, розпочали копітку роботу по перевірці потенційних підозрюваних. Як з’ясувалось, ніхто із тих, хто раніше уже потрапляв у поле зору міліції, до цих крадіжок не причетний. Проте у результаті проведених заходів в оперативників з’явилась інформація про безпідставну появну значних сум грошей у декого з місцевих парубків. Втім ті, не криючись, витрачали їх на пиво, алкоголь та цигарки, хизуючись цим перед однолітками у сільському клубі. Постійного місця роботи вони не мали, а двоє з цієї когорти взагалі ще навчаються в школі, тож батьки, навряд чи, виділяли такі кошти на розваги підлітків.

Розмова міліціонерів з хлопцями була довгою і складною, а, головне, мотивованою зібраною доказовою базою на місцях вчинення крадіжок, і закінчилась вона каяттям підозрюваних.

“Я не дуже все пам’ятаю, ми у той вечір багато випили. У нас було два літри горілки на чотирьох. А потім пішли пройтись по селу. Йшли повз дачі і хтось запропонував залізти туди. Всі були п’яні, тож ніхто про наслідки не думав, – розповідає 19-річний житель Житомирського району, якого працівники міліції разом із трьома спільниками затримали за підозрою у скоєнні крадіжок з дач. – На ранок після крадіжок ми взяли викрадений мотор і поїхали у Житомир на базар. Там трохи походили, подивились, а потім підійшли до якогось чоловіка і запропонували двигун. Він погодився його купити за 1000 гривень. Ми не знали, скільки він коштує, тому не сперечалися. Потім ще ходили і питали, кому треба надувний човен. Знайшли покупця і на таксі з’їздили у село за ним… Отримані гроші… Я купив собі мобільний, але вже розбив його. Він «зависав». А так, тратили на пиво, гуляли”.

Наразі четверо хлопців, двом з яких по 17 років, «нагуляли» кримінальну справу, порушену за ч.3 ст. 185 (Крадіжка, поєднана з проникненням у житло, інше приміщення чи сховище) Кримінального кодексу України. Тож ці розваги можуть обійтися їм у позбавлення волі на строк від 3 до 6 років.

“Як правило, – продовжує Микола Нишпал, – зрив навісних замків на вхідних дверях за допомогою підручних засобів або спеціально принесеної фомки – найбільш розповсюджений спосіб проникнення до будинку дачі. Коли до нас із заявами про крадіжки звертаються жителі району, вони, у першу чергу, сподіваються на повернення поцуплених речей. Однак, на жаль, далеко не завжди вдається це зробити. Злодії намагаються якнайшвидше позбутись викраденого, тим більше, що беруть вони дійсно цінні речі – електроінструменти, побутову техніку, водяні насоси і таке інше. А тому і перепродають їх без проблем”.

У даному випадку нам вдалося встановити особу чоловіка, який придбав у хлопців двигун до моторного човна. Наразі викрадене вилучено та буде повернуто справжньому власникові, який, за його словами, купив цю річ за 800 доларів США, повідомляє Алла Ващенко, ВЗГ УМВС України в Житомирській області.

Власникам заміських будиночків правоохоронці радять у будь-якому випадку не забувати встановити паркани, надійно укріпити вхідні двері та вікна. Не залишати на видноті спокусливі для крадіїв речі. Членам дачних кооператів доцільно подбати про наявність охоронця, який, у разі появи підозрілих осіб на ввіреній йому території, міг би оперативно сповістити про це працівників міліції.