В Лівії загинув педіатр з Житомира

Снаряд, випущений повстанцями, вбив педіатра Анатолія Нагайка з Житомира, а медсестрі Ользі Козином з Одещини вибуховою хвилею відірвало обидві ноги.

Трагедія трапилася під час мінометного обстрілу повстанцями міста Місурата (200 км на схід від Тріполі), який вже кілька днів перебуває під контролем військ Каддафі. Як повідомляють очевидці, безладний артилерійський вогонь почався ще вранці 20 квітня і не припинявся до самого вечора. У результаті загинули більше 10 мирних жителів, сотні отримали поранення. Серед жертв опинилися й українці.

Незважаючи на серйозність трагедії, ніхто з українських властей так і не зміг сказати, хто саме постраждав в Лівії. У посольстві України в Тріполі твердили одне – в Місураті йде стрілянина, тому довідатися якусь інформацію неможливо: “Нам відомо тільки те, що загинув доктор, ще один українець перебуває у важкому стані в одній з лікарень Червоного Хреста. Мобільні та стаціонарні телефони там не працюють, немає Інтернету. Ми робимо все, щоб отримати хоч якісь дані”.

«Комсомольській правді в Україні» вдалося з’ясувати, що жертвами лівійської перестрілки став 55-річний педіатр з Житомирської області Анатолій Нагайко, а також медсестра з Одеської області Ольга Козіна. Як розповідають очевидці, трагедія сталася, коли медики поверталися з лікарні в медмістечко. У п’яти метрах від них розірвався снаряд.

“Толік був дуже хороша людина, добрий, чуйний, його дуже цінували як спеціаліста, – розповів «КП» колишній колега Анатолія Нагайка, доктор-дантист Ростислав Новосільский. – У Лівію Анатолій приїхав в 2005 році. Він був єдиний педіатр на всю клініку Гасар Ахмат, що в самому центрі Місураті. В Україні у нього залишилися дружина і дочка, яка, як і тато, працює лікарем. Пам’ятаю, півтора роки тому Толік їздив на її весілля. Не можу повірити, що його більше немає з нами. Мабуть, його просили поїхати додому, але він такий відповідальний, не міг покинути клініку, якій він був так необхідний”.

А Ольга Козіна була завідуючою фельдшерсько-акушерським пунктом. Їй близько 50 років. Прекрасна людина і добра душа.

За словами Ростислава, медики з клініки Гасар Ахмат живуть в одному будинку з окремим входом для чоловіків і жінок.

“Зазвичай ми ходили по три, чотири людини, а на цей раз хлопці йшли вдвох. Ми молимося за Олю, щоб вона вижила”, – каже Ростислав.

В українському МЗС вчора так і не змогли повідомити, в якому стані знаходиться поранена медсестра. Адже якщо колеги говорять про важку травму обох ніг, то закордонні журналісти заявляють – українка втратила кінцівки.

“Інформація про стан нашої співвітчизниці зараз з’ясовується. На жаль, українці стали заручниками ситуації в Місураті, яка стала загрозливою для їх життя”, – підкреслив директор департаменту інформполітики МЗС Олег Волошин.