В Житомирі напісяли біля міськради

В Житомирі у центрі міста можна упісятися. У гіршому випадку – укакатися. І зовсім не у переносному значенні. Просто громадських туалетів у нас практично немає…

Про це сьогодні заявили уголос, не добираючи улесливих слів молоді люди, які організували акцію «Горщик чи мер – хто мій надійний партнер?». Акція вийшла на диво, як для Житомира, зубатою і викликала значний резонанс, як серед перехожих, багато яких у той момент також терпіли від того, що нема де знайти полегшення сечового міхура, або ж кишечника, так і серед чиновницького апарату міської ради.

Можливо, зубатою акція вийшла саме тому, що її організували представники “Академії практичної адвокації”, молоді люди, грамотні, юридично підковані, ініціативні, які вміють гарно, чітко і по суті поставити проблему. Уцілому, організаторам акції хочеться побажати успіху і надалі тикати владу носом туди, куди треба.

Активісти продемонстрували цілком натуралістичну картину з нашого дикого цивілізованого життя. Молодий чоловік, який не втерпів у центрі Житомира, не знайшовши туалету, напісяв у пластикову пляшечку з під “газировки” прямо під стінами міської ради. А молода дівчина, якій, у аспекті її фізіологічної будови, пляшечка не підходить, знайшла більш оригінальніший спосіб вирішення проблеми – одягнула величезний підгузок.

Зрозуміло, акція не зводилася лише до демонстрації фізіологічних моментів випорожненя. Організатори мали на меті привернути увагу суспільства до проблеми відвертого знущання над кожним його представником. Адже усі закони України говорять про те, що людина має право на гідне життя. І держава (чиновники), яка (які) фінансується з коштів платників податків, тобто, представників того ж самого суспільства, повинна (повинні) забезпечувати це гідне життя. Зрозуміло, що не лише СВОЄ гідне життя (з цим проблем немає), а у першу чергу, простих людей, яким вони, Господи прости, служать…

Якщо людина терпить, не маючи нагоди сходити у туалет, це автоматично означає, що влада, яка не забезпечила виконання цієї людської потреби, чинить над нею знущання, наругу. Хіба може відчувати себе гідно людина з обпісяними штанами?, – неодноразово запитували учасники акції присутніх…

Заступник начальника комунального господарства міської ради Віталій Шевчук, якого відправили “віддуватися” за усю владу зауважував, що проблема роздута. Що у місті функціонує 150 туалетів, які перебувають на балансах ЖЕКів, що, в крайньому випадку можна зайти у будь-яку державну установу і там знайти туалет. Або ж зайти у кафе, купити чашечку чаю, або кави і відвідати вбиральню. А вже у крайньому випадку, Віталій Андрійович не відкинув можливості громадянам зробити своє діло у зразково-показовому сортирі міської ради. Щоправда, на другий поверх не завжди журналістів пускали, що вже про простих громадян говорити.

Молодь одразу ж зауважила, що про існування цих 150 комунальних туалетів ніхто не знає. А якщо і знає, то вони зачинені для випадкових “клієнтів”, державні установи не завжди відкриті і не завжди до них пускають, а щодо кафе – то у молодих людей дуже рідко у кишенях є достатня для цього сумма коштів… Преславутий туалет на Площі Перемоги, наприклад, чомусь закритий. Отож, у вихідний день, коли дитяча стоматологічна поліклініка і податкова закрита (підказка), немає грошей на кафе, можна просто напудити у штани… Або ж, вгамовуючи сором, шукати закаулок, у якому очі і так виїдає від продуктів спородження тих, хто вже опинявся у аналогічній ситуації, ризикуючи отримали дубинкою по ногам від тих, хто нас береже…

Організатори акції зібрали 130 підписів, провели моніторинг стану громадських туалетів у Житомирі. Всі ці документи разом з пропозиціями, щодо вирішення проблеми вони передали у приймальню міського голови.

Отож, влада нехай реагує, а народ думає над тим, чому він заслуговує на таку владу.

Акція викликала значний медійний резонанс

Іваненко Надія, організатор, “Академія практичної адвокації”: Ми маємо право на гідне життя!

Фурлет Іван, організатор: “Наші вимоги, бачення вирішення проблеми, підписи житомирян, результати моніторингу передамо у міську раду. Громадяни Житомира повинні усвідомити, що ситуація не зрушиться ні на крок, поки вони теплять!

Віталій Шевчук, заступник начальника комунального управління міської ради: “Проблема існує, але акція трохи роздута. В Житомирі є громадські туалети. Неможна сказати і те, що влада нічого не робить у цьому напрямку. Вже декілька років ми звертаємось до підприємців з пропозицією надавати свої ідеї, щодо комерційно вигідного встановлення у Житомирі громадських туалетів.”