В Житомирі відкрито меморіальну дошку Олександру Шумському

Сьогодні, 19 квітня на Новому Бульварі, 7 відбулося урочисте відкриття меморіальної дошки видатному українському державному і політичному діячеві Олександру Шумському.

Почесне право урочистого відкриття дошки було надано Житомирському міському голові Володимиру Дебою.

«Сьогодні ми повертаємо до життя ще одну сторінку нашої історії, увіковічнюємо пам’ять нашого видатного земляка, справжнього патріота України – Шумського Олександра Яковича. Ми поступово відроджуємо традиції нашого старовинного міста. Адже кожен його куточок є історією. Житомир має велику історичну цінність, культурні здобутки та видатних людей, які прославили нашу державу. Тому сьогодні ми зробили ще один крок вшанування світлої пам’яті наших земляків», – звернувся до присутніх Володимир Дебой.

Також у святковому відкритті дошки та урочистому піднесенні квітів узяли участь доктор історичних наук Юрій Шаповалов, заслужений журналіст України Георгій Мокрицький, учні, студенти та громадськість міста, повідомляє уравління по зв’язках з громадськістю міської ради.

Шумський Олександр Якович (1890-1946) — громадський, політичний і державний діяч.

Народився в с. Боровій Рудні Житомирського повіту Волинської губернії.

У 1915—1916 рр. проводив революційну агітацію в армії (зокрема на фронті). Навесні 1917 р. — делегат корпусного, армійського і фронтового з’їздів солдатських комітетів; з літа 1917 р. — член Київської губернської земельної управи. З листопада 1917 р. — член Української Центральної Ради (співробітник Комісії для розроблення земельного закону); тоді ж обраний до Центрального Комітету Української партії соціалістів-революціонерів (УПCР).

У 1933 р. заарештований у справі «Української військової організації» і засуджений до десятирічного ув’язнення; у 1933—1935 рр. перебував на Cоловках, з 1935 р. — на засланні у м. Красноярську, під час якого чинив активні протести (голодування, звертання з листами до Й. Cталіна) з вимогою реабілітації.

У вересні 1946 р. вбитий за розпорядженням Й. Cталіна, М. Хрущова та М. Кагановича по дорозі з м. Cаратова до м. Києва.