В кінці 2012-го року в Україні на цигаркових пачках з’являться написи, які інформуватимуть, що куріння пошкоджує сперму

«Страшні картинки» та не менш страшні підписи на пачках сигарет в Україні з’являться восени 2012 року.

19 січня 2011 року Кабінет Міністрів України ухвалив перелік картинок і піктограм, які будуть друкуватися на пачках сигарет в Україні, проте лише 29 березня текст Постанови КМУ № 306 з’явився на сайті Кабміну.

На картинках, які затвердив Кабмін, зокрема, будуть зображені уражені раком легені хворого, чоловік за ґратами з сигарет, труп людини та інші наслідки куріння, інформує Репортер Житомира Житомирський обласний центр здоров’я.

Під картинками будуть розміщені текстові повідомлення: «Куріння викликає рак легень», «Куріння викликає залежність від тютюну – не починайте курити», «Курці вмирають рано», «Куріння викликає старіння шкіри», «Куріння знижує здатність жінок народжувати дітей», «Куріння руйнує артерії, викликає серцеві напади й інсульт», «Куріння може викликати повільну та болісну смерть», «Куріння під час вагітності завдає шкоди вашій дитині», «Куріння пошкоджує сперму і може призвести до імпотенції», «Відмова від куріння значно зменшує ризик небезпечних серцевих захворювань і захворювань легенів».

«Коли Постанова №306, буде, нарешті, офіційно опублікована в урядовому виданні, почнеться відлік 18 місяців, коли нові попередження набудуть чинності. Це означає, що приблизно з 30 вересня 2012 року виробникам та імпортерам буде заборонено постачати на ринок тютюнові вироби з старими попередженнями про здоров’я. Проте їх ще можна буде продавати у магазинах. Виходячи з наявного досвіду, перші пачки з новими попередженнями з’являться влітку 2012 року».

І хоча картинки не відлякують закоренілих курців, проте зменшують спокусливість сигарет для молоді та жінок. Якщо зовнішній вигляд пачки сигарет викликає огиду, менше людей, особливо серед дівчат, розпочинають курити. Упаковка сигарет та її дизайн – це ефективний метод рекламування. Курець, який викурює 20 сигарет на день, більше 7 тисячі разів на рік дивиться на пачку, бренд, картинку.

Тютюнові компанії досі успішно використовували пачку для створення ілюзії, що сигарети – це не шкідлива наркотична залежність, а сучасний та гламурний продукт.

Нарешті цьому буде покладено край!

Матеріал підготовлений за даними прес-центру Коаліції громадських організацій «За вільну від тютюнового диму Україну».