Як вибрати безпечні перші овочі

Всі ми скучили за салатами зі свіжих овочів, які вже з’явилися на прилавках магазинів та ринків. Але не варто забувати, що перша зелень буває дуже небезпечною, і замість «вітамінізації» можна опинитися на лікарняному ліжку з харчовим отруєнням.

ВИМАГАЙТЕ «ПАСПОРТ»

Основна небезпека перших овочів і зелені – солідна порція нітратів, якими їх обробляють. Тому перед купівлею не полінуйтеся попросити у продавця показати довідку лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи.

«У цій довідці мають бути чітко вказані цифри, які свідчать про кількість нітратів у продукті”, – розповідає Оксана Ромас, завлабораторією ветеринарно-санітарної експертизи № 8 ринку КП «Житній» (норми дивіться в таблиці). А ось на око, за словами експертів, визначити «нітратність» овоча дуже складно. «Хіба щодо редьки можу порадити: вибирайте круглу. Нітрати ми найчастіше знаходимо у редьці довгастих сортів, – радить Оксана Ромас. – Не варто обходити стороною і великі овочі: їх розмір може залежати не від кількості нітратів, а від сорту».

НЕ НІТРАТАМИ ЄДИНИМИ

Крім нітратів, небезпека свіжих овочів і зелені може полягати в хвороботворних бактеріях, які активно розмножуються в зіпсованому продукті. Щоб убезпечити себе від отруєння, при виборі покупки дотримуйтесь простих правил:

1. Овочі повинні бути сухими і виглядати абсолютно свіжими (не зморщеними).

2. Огірки повинні бути пружними на дотик, квіточка – злегка прив’ялою, «попки» – твердими (отже, сам овоч буде свіжим і хрустким).

3. На овочах не повинно бути ніяких пошкоджень – відколів, вм’ятин. Вони повинні бути абсолютно цілими. Але якщо, наприклад, на редисці є тріщини, які зарубцювалися, – це ознака перезволоження. А якщо тріщини свіжі – брати такий овоч небезпечно, тому що в ньому швидко розвиваються гнильні процеси.

4. Зелень салатів не повинна мати гнилих елементів.

5. Помідори повинні мати зелені корінці, що означає, що вони свіжозібрані.

РОБИМО БЕЗПЕЧНИЙ САЛАТ

Купивши перші овочі, не поспішайте їх відразу відправляти в рот. Перед приготуванням салату або іншої страви замочіть їх на годину у воді: вона витягне нітрати. По-друге, ретельно обрізайте кінчики з полюсів («попки») у редиски і счищайте шкірку з огірків і кабачків – саме там накопичуються нітрати.

Використовуйте тільки «верхівки» зелені, обрізаючи стебла, і нарізайте її прямо перед вживанням, оскільки достатньо 10 хвилин, щоб зросла її отруйність. Видаляйте всі тріщини і зіпсовані місця.

Також додайте в салати 1 ст. л. лимонної кислоти. Вся справа в тому, що нітросполуки, небезпечні для організму, надходять у наш шлунок у безпечному вигляді і перетворюються на небезпечні тільки під впливом нітробактерій, які завжди мешкають на овочах. Лимонна кислота зможе швидко заблокувати їхнє розмноження.

І ще одне просте правило: викидайте залишки зелені і не зберігайте їх в холодильнику: там нітрати перетворюються в нітрити, які ще більш небезпечні для нашого організму і можуть викликати серйозне токсичне отруєння.

За матеріалами: Сегодня