Як житомирські журналісти у народицькому держлісгоспі ліс садили

Вчора житомирські журналісти садили ліс. В Базарському лісництві. Це Народицький район, недалеко від кордону з Київською областю. Зона вважається радіоактивно забрудненою.

Село Базар Народицького району вражає запустінням садиб – видно, що люди поспіхом виїхали з тих місць після того, як “бахнув” Чорнобиль. Видовище не дуже приємне. Але лісники кажуть, що село потроху відроджується – одні повертаються на малу Батьківщину, інші – купують хати під дачі. Все таки край, справді, мальовничий, природа у ньому домінує, а людина з радістю їй підкоряється.

В такому краї вчора журналісти Житомирщини садили ліс. Садили під дощем з 10-30 до 13-00. Висадили чималу ділянку. Кожен “гнав” свого рядка і посадив не менше 100 саджанців. Усвідомлення того, що ти робиш справу, результати якої стануть істотними, через півстоліття, коли ти, у кращому випадку, будеш сивим дідом, справді, надихає. Адже садиш ліс не заради якоїсь користі, матеріалу для сайту (хоча це теж))), а, у першу чергу, для повернення матінці природі хоч частинки того, що ми у неї так безцеремонно забираємо. Все таки, не постійно ж гадити?! (це стосується усіх нас).

Садити ліс стає якоюсь духовною потребою. Один день в рік для такої благородної справи МОЖЛИВО ВИДІЛИТИ? Можливо, і дуже приємно це робити.

Після посадки лісу журналістів гарно почастували з відомою далеко за межами України гостинністю поліщуків.

Валерій Фещенко, головний лісничий ДП “Народицький спецлісгосп”: “7,9 гектари земель сільгоспкористування державою передані у лісовий фонд. Сьогодні ми заліснюємо цю ділянку. Садимо березу і сосну. Приємно, що до нас приєдналися журналісти. Вони мають донести до людей, що ліс потрібно берегти, оскільки він – легені нашої землі, природнє багатство, яке не виміряти жодними матеріальними категоріями.”

Виговський Анатолій, майстер лісу Базарського лісництва: “Висадка лісу відбувається весною і осінню. Повністю заліснюємо ту площу лісів, яку вибираємо. Цього року на 50 гектарів більше посаджено лісу, ніж використано.”

Як садили ліс житомирські і народицькі журналісти:

Журналісти по дорозі до своєї ділянки

Приїхали…

А тут роботиииииии…. непочатий край… :)))

І лісники уже чекали на працівників пера і компютерної мишки

Садили один рядок хвої через три рядки берези

Але спочатку… березовий сік… :)))

… і знайомство журналістів з лісниками народицького лісгоспу

Головний лісничий ДП “Народицький спецлісгосп” Валерій Фещенко зустічав гостей у повному всеозброєнні: підготовлена ділянка до посадки, саджанці. Як кажуть, бери і сади :)))

А треба ж було ще й сюжет знімати, а погода, дуже зіпсувалася

Спочатку короткий інструктаж…

… ознайомча інформація від керівника народицького держлісгоспу…

… останній погляд на фронт роботи, і…

… до справи…

… влупив дощ…

І всю роботу він і супроводжував. Кажуть, гарний знак…

Садили з великим ентузіазмом…

…майже наперегонки..

Андрій Лактіонов садить ліс регулярно і не один рік поспіль

Журналістам, як і представникам інших професій, інколи дуже корисно попрацювати на природі…

… це неабияк згуртовує і надає натхнення!

Дорогою до Житомира журналісти не могли оминути монумент жертвам Базарської трагедії