Юні інтелектуали з Житомира гідно представили рідне місто на Кубку телеканалу “К1” з “Брейн-Рингу”

Минулої неділі житомиряни з екранів своїх телевізорів могли спостерігати (що там спостерігати – вболівати) за тим, як юні житомирські інтелектуали з гуртка “ЩО? ДЕ? КОЛИ?” Житомирського міського ліцею при ЖДТУ відстоювали честь рідного міста під час справжньої битви найрозумніших молодих людей країни. Назва цій битві – “Кубок телеканалу “К1 з “Брейн-рингу”.

В запеклому двобої, за яким спостерігала уся країна житомиряни зійшлися із сильною командою з Борисполя. При чому житомирян представляли школярі, а змагатися їм довелося зі студентами, тобто представниками старшої вікової групи. І у першому двобої наші “порвали суперників” з розгромним рахунком 5-0. Такий результат шокував бориспільців, зал та навіть ведучого, оскільки ніхто не очікував від новачка такої впевненої та переконливої гри.

Проте, клас суперників дозволив їм зібратися та виграти другу гру з рахунком 5:2. Переможця двобою, а отже і команду, яка виходить у наступний раунд змагання визначало вирішальне запитання. На жаль, житомиряни не змогли його взяти і вибули з подальшої боротьби, але їхню впевнену і неочікувано переконливу гру ще надовго запам’ятають суперники та усі, хто дивився цю гру.Команда з Бориспіля врешті виграла Кубок телеканалу К1,тобто житомиряни поступилися чемпіону.

Репортерові Житомира вдалося роздобути відео цієї гри. Тому усі, хто не дивився “Брейн-Ринг” по телевізору мають нагоду на власні очі побачити, як це було:

Ми також не могли не познайомити житомирян з цією командою, яка підносить інтелектуальний статус Житомира на більш високий рівень. Отож, команда, вірніше, гурток “ЩО? ДЕ? КОЛИ?” Житомирського міського ліцею при ЖДТУ існує майже три роки. У ниніншьому складі основної команди – один рік. Команда налічує шість гравців з незмінним протягом трьох років капітаном Максимом Шикуновим. 4 хлопці та двоє дівчат 2 рази на тиждень відточують свою майстерність, поглиблюють свої знання у різних сферах, вчаться командній грі під час тренувань, які проходять у Житомирському міському ліцеї при ЖДТУ. Незмінним організатором і тренером гуртка є Дар’я Ліференко.

Дар’я Ліференко, тренер гуртка “ЩО? ДЕ? КОЛИ?” Житомирського міського ліцею при ЖДТУ: “Інтелектуальні ігри в Житомирі представлені доволі потужним переліком команд. Так в учнівському чемпіонаті міста з гри “ЩО? ДЕ? КОЛИ?” приймає близько 20 команд”, а в студентському – 15. Конкуренція неабияк стимулює до вдосконалення та збагачення свого розуму новими знаннями з різних сфер життя. Тому ми у постійному науковому пошуку.

І це дає свої плоди. Цього року ми виграли чемпіонат міста з гри “ЩО? ДЕ? КОЛИ?” серед шкільних команд старшої вікової групи та вибороли право представляти Житомир на Всеукраїнському шкільному чемпіонаті з цієї гри, який пройде на початку травня в Одесі. Також ми виграли студентський чемпіонат з гри “ЩО? ДЕ? КОЛИ?” та вибороли право представляти Житомир на Всеукраїнському студентському чемпіонаті, який пройде наступного місяці у Миколаєві.”

Володимир, гравець, переможець чемпіонату міста з гри “Своя гра”(Старша вікова група) : “Щоб успішно виступати в інтелектуальних іграх, потрібно постійно вдосконалювати свій науковий рівень. Особисто я постійно читаю науково-популярну, художню літературу ( зараз читаю фантастику, Толкіна, Марка Твена). А ось найбільше розвиває ерудицію і світогляд читання різного роду енциклопедій. Як може комусь здатися, це зовсім не нудно.

Беручи участь в інтелектуальних іграх, я багато читаю, розвиваюся, відкриваю у собі нові таланти і здібності. Крім того, отриманий багаж знань дозволяє мені вступати у дискусію, аргументовано підтверджувати свою позицію і з великою вірогідністю виходити з неї переможцем”

Максим, капітан команди: “Майже три роки я граю в цю гру. Як капітан – відповідаю не лише за себе, а й за результати усієї команди. Під час гри мені треба постійно зосереджуватися на варіантах відповідей, які дають мої партнери по команді і миттєво приймати рішення, чий варіант є найбільш вірогідним і хто буде відповідати. Це зумовлює високий рівень відповідальності. Переконаний, що здобуті навички у “Брейн-Ринзі” та “ЩО? ДЕ? КОЛИ?” допоможуть мені у майбутньому якнайкраще реалізувати себе у професійному житті.”

Александр, игрок: “Помимо тренировок и самих игр, мы общаемся уже как друзья, играем в футбол, занимаемся разными видами активного отдыха. Это чтоб не подумали, что тем, кто много читает, спорт неинтересен. Кстати, мы дружно посещаем все мероприятия военно-исторического клуба “Коловрат”, где изучаем древнюю жизнь, создаём реконструкции исторических событий 10-13 века Киевской Руси. Отношения в команде строятся, исключительно, на доверии и дружелюбии. Возможно, это и есть залог нашего успеха.”

Ігор, гравець: “Для нас інтелектуальні ігри не є, так би мовити, віковим періодом, з якого виростають і потім лише згадують, що колись у школі “грав у брейн-ринг”. Це хоббі на усе життя. Ми постійно спілкуємося з представниками старших команд, які відвідують наші тренування. Декому з наших старших колег вже близько 40 років, вони успішні реалізовані люди. Але гарну звичку постійно тренувати свій розум вони несуть через усе життя.

Я граю майже рік. Спочатку прийшов просто на тренування. Зміг себе проявити і мене взяли у основний склад. Зараз я радію з того, що став на цей шлях. Інтелектуальні ігри дають можливість розвиватися у всіх напрямках. Нехай кожен це спробує. Переконаний, сподобатися має, як мінімум, оскільки задоволення від вирішення поставленої задачі отримує кожна людина.

Хотілося б закликати переважну частину житомирської молоді, яка не читає книжок, не розвивається, одуматися, взяти в руку книжку і, врешту-решт, стати на шлях інтелектуального розвитку!”

Команда гуртка “ЩО? ДЕ? КОЛИ?” Житомирського міського ліцею при ЖДТУ у повному складі!