10 думок, які приведуть до злиднів

“Люди люблять лотереї, бо в глибині душі вважають, що це їх єдиний шанс розбагатіти”, – зауважує психолог і автор книги “Як думають багатії” Стів Сіболд. Люди не вірять у те, що можуть бути багатими, і їхні уявлення про гроші обмежують їхні фінансові можливості. Сіболд виділив десять думок, які неминуче ведуть до бідності.

1. Що, якщо завтра … я помру. Краще витрачати гроші, не відмовляючи собі ні в чому зараз, ніж збирати на майбутнє.

“Таким чином, ви ніколи не зможете ні на чому заощадити, – каже Карен Лі, спеціаліст з фінансового планування. – Імовірність того, що людина в розквіті сил помре раптово, досить мала, тому краще подумати про старість. Не шукайте виправдань своєї марнотратності. Стоячи в магазині, подумайте краще про те, що без будь-якої речі ви цілком можете сьогодні обійтися, зате в майбутньому вам можна буде не турбуватися про гроші”.

2. Я завжди зможу заплатити за це пізніше.

Ця геніальна задумка маркетологів змушує вас витрачати гроші, яких у вас в даний момент немає. “Запитайте себе: якщо у мене зараз немає необхідної суми, то звідки вона з’явиться потім? – радить Лі. – Краще почекати, поки у вас в кишені не з’явиться готівка. До того ж задоволення від покупки, укладеної з деяким запізненням, буде набагато більшим”.

3. Це вигідне вкладення грошей.

Саме так думали мільйони американців в середині 2000-х про будинки, які не вписувалися в рамки їхніх матеріальних можливостей. Що з цього вийшло, пояснювати не треба. Фінансові рішення, не підкріплені певною сумою, ведуть до катастрофи. Ви можете пообіцяти собі купити прекрасне житло – але не раніше, ніж дійсно будете в змозі купити його.

4. Я можу контролювати свої витрати, бо довіряю собі.

Надмірна самовпевненість може стати початком фінансового краху, попереджає Тед МакЛіман, консультант Інституту фінансової освіти: “Ми погоджуємося завести кредитну картку, думаючи, що не будемо нею користуватися постійно – тільки в крайніх випадках, і беремо кредити направо і наліво. Люди хочуть вірити в те, що невдалі фінансові рішення залишилися в минулому, і що проколи не можуть повторюватися. А вони можуть – і повторюються”.

5. Зі мною ніколи нічого не станеться.

Безумовно, краще мислити позитивно, проте світ – така штука, де може статися все, що завгодно. “Думаючи таким чином, люди забувають про підстрахоку і це створює помилкове відчуття безпеки, – зазначає Лі. – Вони думають: мовляв, я пропрацював в цій компанії 20 років, і ніхто мене не звільнить, бо я цінний співробітник. Або: якщо я стану інвалідом, я все одно зможу продовжувати працювати на тому ж місці. Може, ви й не зіткнетеся з найгіршим сценарієм, однак опрацювати “план Б” на всяк випадок не заважає. Почуття умиротворення від усвідомлення того, що в тебе є набита кубушка на чорний день – безцінне”.

6. Мені не треба планувати бюджет, я і так знаю, куди йдуть мої гроші.

Це – найпоширеніша помилка. Напевно всі помічали, що, варто тільки “розбити” велику купюру, як до кінця дня в гаманці залишається тільки дрібниця, хоча нічого такого ви і не купували. Тому краще завести собі зошити, куди ви будете записувати свої витрати – найбільше грошей іде на дрібниці, на які ви навіть не звертаєте уваги.

7. Я можу витратити свої пенсійні заощадження – завжди встигну докласти витрачене назад.

“Згадайте, навіщо ви відкладали гроші на пенсійний рахунок – явно не на покупку нового авто або канікули в Європі, – говорить фінансист Чад Олів’є. – “Пенсійні” гроші повинні залишатися на пенсійному рахунку, без варіантів”.

8. Я заслужив того, щоб витратити на себе енну суму.

Ніхто й не сумнівається в тому, що ви важко працювали і маєте право отримати винагороду – хай і від самого себе. “Однак система заохочень затягує: ви почнете робити собі подарунки після того, як витримаєте дієту, видужаєте після хвороби, повернетеся з відпустки і так далі, – попереджає Лі. – Проблема в тому, що це порочне коло, з якого дуже складно вирватися”.

“Поставте собі пряме запитання: чому всі ці речі вам так важливі? – радить Денніс Марвін, спеціаліст з фінансового планування. – Покопайтеся в собі, щоб з’ясувати причини, по яких ви не можете підняти собі настрій, окрім як купивши що-небудь саме останнє, наймодніше і найтехнологічніше. Спробуйте знайти інші способи побалувати себе: відпроситися з роботи раніше, приготувати собі вишукану вечерю або зустрітися зі старим другом”.

9. Я не можу економити.

Правда полягає в тому, що це ви якраз можете. Якщо бути чесним із самим собою, можливість відкладати гроші з’явиться. А заява про те, що заощадити ну ніяк не виходить – не більше ніж спроба втекти від необхідності зробити вибір між приємними витратами і неприємним відкладанням грошей.

10. Я повинен отримати це.

Сконцентрувавшись на якійсь певній речі, ви втрачаєте з поля зору все інше навколо неї. Всі ваші думки крутяться навколо купівлі конче потрібної речі – туфель, машини чи будинку. Однак спонтанні покупки чреваті відчуттям фінансового похмілля на наступний день. Так що міняйте напрям думок і результати не змусять себе довго чекати.

За матеріалами: yoki.ru