10 гаджетів з кіно, які хотілося б зробити реальними

Сайт Technabob опублікував підбірку пристроїв, які з’являлися в тому чи іншому популярному фільмі, але, на жаль, до цього дня відсутні в реальному житті.

Список з 10 гаджетів вийшов практично безперечним, в основному, з кінокласики наукової фантастики.

1. Літаючий скейтборд з “Назад у майбутнє 2” (Back to the Future Part II)

Санта Клаус напевно був дуже збентежений взимку 1989 року, отримавши шквал замовлень від дітвори на скейти, що літають в кількох сантиметрах над землею. Згодом ідея гаджета в тому чи іншому вигляді фігурувала і в інших картинах, однак уперше вона з’явилася саме в цьому фільмі. На відміну від багатьох інших пристроїв, представлених нижче, чисто теоретично подібний засіб пересування міг би з’явитися в найближчому майбутньому. Глобальних перешкод технологічного та етичного характеру для цього немає.

2. Нейролайзер з “Людей у чорному” (Men in Black)

А ось який пристрій неминуче викликав би шквал дискусій на тему етичності його використання в разі появи в реальному житті, так це нейролайзер. Нагадаємо, це пристосування, за допомогою якого представники спецслужби, що приховують присутність інопланетян на Землі і розслідують злочини прибульців, стирали з пам’яті мимовільних свідків все, що вони побачили за кілька останніх хвилин. Власне, нейролайзер також пояснив невід’ємність у вбранніі “людей в чорному” такого атрибуту як сонцезахисні окуляри, оскільки необхідний ефект амнезії викликався за допомогою спалаху, а їм ще рапорт потрібно було писати про розслідувані інциденти.

3. Звукова викрутка з “Доктора Хто” (Doctor Who)

Ультрауніверсальний гаджет, який взяв на озброєння головний герой популярного серіалу BBC, дозволяє робити практично все. Головний підручний інструмент інопланетного Доктора дозволяв впливати на різноманітні механізми за допомогою звукових хвиль. Поступово сценаристи увійшли у смак і крім відкриття замків, викрутка почала використовуватися для передачі даних і думок, установки медичних діагнозів, визначення місця розташування привидів, затоплення кораблів, роботи з комп’ютерами, зварювання, сканування місцевості на наявність життя, відкриття винних пляшок і взагалі всього, що тільки можна уявити. Швейцарським ножам є куди рости.

4. Лазерний меч із “Зоряних воєн” (Star Wars)

Настільки ж невід’ємний атрибут у представника ордена джедаїв, як катана у самураїв, лазерний меч залишається, напевно, найбільш бажаним предметом для дітей і підлітків до цього дня. Інакше, як ще можна пояснити цілі відділи магазинів іграшок, просто-таки завалені різними імітаціями зброї, в хорошому варіанті, з характерним звуком. Звичайно, їх масове використання за призначенням в еру вогнепальної зброї навряд чи було б можливим, проте в поєднанні з бойовими надздібностями джедаїв та їх антагоністів з ордена ситхів вони стають популярними знаряддями знищення.

5. Холофон з “Футурами” (Futurama)

У світі одного з найпопулярніших мультсеріалів, який розповідає про будні 31 століття, з’являвся духовий музичний інструмент, який вмів проектувати зображення відповідно до музики, що програється. Особливо вправні виконавці були в стані награвати на ньому цілі опери, створюючи вражаючий візуальний ряд. На жаль, навіть в “Футурами” зазначається, що у Всесвіті дуже мало людей, що володіють достатніми навичками, щоб видути на холофоні хоча б більш-менш пристойні звуки і картинки. Зокрема, головний герой Фрай у розпачі пішов на угоду з Роботом-дияволом, щоб отримати можливість вразити Лілу своїм соло.

6. Транспортери з “Зоряного шляху” (Star Trek)

Космічна одіссея корабля “Ентерпрайз” надала гігантський вплив на американську (і не тільки) масову культуру, отримавши культовий статус у технічно просунутої аудиторії. Ну а крім того, саме в цій сазі ідея телепортації вперше була представлена в тій формі, яка нам зараз здається найбільш звичною. Зоряна команда активно використовує матеріально-енергетичні перетворювачі або просто транспортери для передачі спочатку (в XXII столітті) вантажів, а через сторіччя і живих об’єктів. Суть роботи нам пояснили, на жаль, в дуже загальних рисах. Транспортер перетворює об’єкт, в енергію і передає в інше місце, де енергія трансформується в початкову форму. Лякає лише те, що навіть у XXIII столітті збої зрідка, але трапляються.

7. Гармата точки зору з “Автостопом по Галактиці” (Hitchhiker’s Guide to the Galaxy)

Абсурдистська епопея за мотивами роману Дугласа Адамса багата на найнеймовірніші гаджети, однак найбільш ефектним пристроєм безумовно є гармата точки зору, яку хотіли б мати напевно поголовно всі. Суть роботи проста – як тільки ви стріляєте з цієї зброї в іншу людину (ну або інопланетянина), він тут же приймає вашу точку зору. Загалом, універсальний аргумент і найпотужніша ідеологічна зброя в одному флаконі.

8. Зелений сойлент з “Зеленого сойлента” (Soylent Green)

Гм, ну не сказати, що цю субстанцію хочеться виявити в реальності, якщо тільки в якості ідеї універсального вирішення проблеми харчування на світовому рівні. У однойменній антиутопії 1973 року, де описується вже недалеке майбутнє 2022 року, перенаселення планети і гострий дефіцит продуктів харчування змушує заправляючу всім корпорацію придумати глобальне вирішення проблеми. Голодуючим пропонується так званий зелений сойлент, який, згідно з офіційною рекламою, являє собою багатий протеїном планктон. Втім, у відповідності з законами жанру, правда набагато похмуріша і огидніша. Втім, якщо ви дивилися кіно, то й так знаєте про що мова, а в іншому випадку не варто розкривати інтригу.

P.S. Звичайно, той факт, що рейтинг формували американці, зробив його дещо однобоким. Зокрема, абсолютно неймовірно і несправедливо було б завершити цей огляд, не згадавши, наприклад, пепелац з “Кін-дза-дза”, приголомшливий транспорт, який на самому старезному іржавому і розламаному стані здатний борознити простори всесвіту. Була б гравіцапа …

Знову ж рейтинг не може бути повним без мієлофона Аліси Селезньової, “Гості з майбутнього”, який дозволяв читати думки і став предметом наполегливого полювання космічних піратів. Загалом, є ще, що позгадувати в коментарях.

За матеріалами: gadgets