Пам’ятка абітурієнту: у трьох кроках від вступу

З початком літа вступна кампанія-2011 перейде у свою найактивнішу фазу – проходження ЗНО, подачу документів і, власне, зарахування. До вузу абітурієнтам залишається зробити лише три кроки.

Червень. Проходження Зовнішнього незалежного оцінювання знань

Знову сісти за парти, тільки вже в центрах ЗНО, недавнім школярам доведеться з 2 червня. Першими – 2 і 3 червня – стануть тести з української мови та літератури, обов’язкові для всіх абітурієнтів. Тестування по решті п’яти предметів відбудуться в наступні три тижні. Ще три тижні – з 25 червня по 14 липня – будуть відведені на те, щоб обробити результати і видати їх випускникам.

Липень. Подача документів

Приймальні комісії ВНЗ відкриють свої двері з 1 липня – тобто, за два тижні до закінчення терміну видачі сертифікатів ЗНО. Простіше всіх буде тим, кому не потрібно проходити додаткові перевірки, на зразок творчих конкурсів або університетських вступних іспитів: ці абітурієнти зможуть подавати документи до ВНЗ протягом усього місяця, до 31-го липня.

Якщо ж умови вступу на спеціальність передбачають проведення творчого конкурсу, абітурієнтам доведеться поспішити: для них подача документів закінчується 17 липня. Відповідно до строків проведення вступної компанії, опублікованих на сайті Міносвіти, творчі конкурси почнуться вже 10 липня і триватимуть до 31-го. Причому проходити вони можуть у кілька сесій – на розсуд ВНЗ.

Ще одна категорія абітурієнтів, яким варто поквапитися з подачею документів, – ті, кому належить скласти університетський іспит. У цьому випадку документи потрібно подати до 22-го числа включно. З іспитами ж, як і в попередньому випадку, слід впоратися до 31 липня.

Пакет документів, який абітурієнтам доведеться викласти на стіл приймальної комісії, цілком звичний. Це, по-перше, заява про вступ із зазначенням напряму підготовки або спеціальності, а також обраної форми навчання. По-друге, шкільний атестат або інший відповідний документ плюс додаток до нього, а також сертифікат ЗНО. Крім того, знадобляться медична довідка за формою «086-о» і шість кольорових фотокарток 3х4. В окремих випадках ВНЗ можуть запитати додаткові документи.

Враховуючи, що в загальній складності майбутній студент може подати 15 заявок на вступ – у 5 різних вузів на три напрями в кожному, то замість зазначених документів можуть бути подані і копії. Однак копії повинні бути завірені членами приймальної комісії після звірення з оригіналами, так що останні теж потрібно мати при собі. Крім того, знадобиться паспорт, свідоцтво про народження або інший документ, що засвідчує особу і громадянство.

Серпень. Зарахування

Серпень – найпростіший і хвилюючий місяць у всій вступній кампанії. По суті, потрібно лише дочекатися появи свого прізвища у списку зарахованих. Рейтингові списки студентів вузи повинні опублікувати вже 1 серпня. До 10-го на навчання зарахують бюджетників, а до 25-го серпня групи доукомплектуються тими, хто буде навчатися на платній основі. Все, далі можна звикати до нового статусу студента.

Підводні камені вступної кампанії

У цілому цей рік обіцяє бути відносно «легким» для абітурієнтів – випускників мало, так що вузи будуть не сильно перебірливими при зарахуванні. Проте розслаблятися все одно не варто, адже ризик не вступити завжди залишається.

У першу чергу, поставити хрест на студентському майбутньому може бал ЗНО нижче «прохідних» 124. Але це аж ніяк не новина. Що ж стосується нововведень, експерти з підозрою говорять про систему віддаленої подачі документів «Електронний вступ». Звичайно, можливість подати документи, не вистоюючи черги до приймальних комісій, хороша ідея. Але система поки що трохи «сирувата». Так, на думку народного депутата, члена комітету з питань науки і освіти Лесі Оробець, в «Електронному вступі» є, принаймні, кілька спірних моментів.

По-перше, законодавчі нестиковки. Наприклад, не зовсім зрозуміло, кому належить відсилати заявки: в одних актах адресатами вказуються вузи, в інших – Єдине інформаційне вікно Освіта.com. По-друге, в заявці серед іншого потрібно вказувати адресу проживання, дані про стан здоров’я та іншу конфіденційну інформацію. А оскільки Освіта.com – структура швидше комерційна, ніж державна, то виникає питання, хто буде нести відповідальність за збереження цих даних. По-третє, і це чи не найголовніше, залишається неясним, коли приймальна комісія повинна надіслати підтвердження того, що заявка прийнята. А без такого підтвердження подача документів вважається недійсною. Так що треба бути завжди готовим бігти до приймальної комісії особисто.

Залишається відкритим питання і про можливі судові розгляди, пов’язані з електронним документообігом. «У нас суд не приймає до розгляду електронні документи. Тобто довести в суді, що ти подав електронну заяву, якщо не підтвердив його електронним підписом або за допомогою нотаріуса, який запевнить скріншот, буде практично неможливо. А це вже широке поле для корупційних схем», – зазначає Оробець.

Є й ще одна проблема: як відзначає ряд експертів, напередодні вступної кампанії технічна база «Електронного надходження» залишається недопрацьованою. Взяти хоча б те, що її тестування, яке спочатку мало стартувати 1 березня, перенесено на червень. А отже, часу на виправлення технічних помилок буде вкрай мало, пишуть comments.ua.