Програмісти жартують: код, прихований від сторонніх очей

Будь-яка робота, якщо до неї ставитися з належною ретельністю, вимагає від людини багато сил. Ну а в професії програміста вміння концентрувати свою увагу і бути «стійко-витривалим» до багатогодинного налагодженні коду – чи не найголовніші вимоги для тих, хто претендує на цю посаду.

У багатьох областях людина може покривити душею і зробити халтуру, яка буде не відразу кидатися в очі: кондитер – приготувати не дуже смачні тістечка, будівельник – нерівно покласти цегляну кладку і так далі. А ось програмістові рідко можна «схалтурити» – або написаний код вірний і програма працює, або ні. Тому, щоб розслабитися, програмісти часто закликають на допомогу своє почуття гумору і починають творити «для душі».

Microsoft: від жартів до справи

На жаль, роботодавець не завжди здатний оцінити творчі вишукування програмістів, які виражаються в «великодніх яйцях» та інших цікавих недокументованих можливостях додатків. Так, наприклад, у переддень виходу Windows 7 було офіційно повідомлено про те, що ніяких прихованих тетрисів, скрінмейтів і барвистих заставок-схованок в новій операційній системі не буде. Керівництво Microsoft заборонило програмістам проявляти подібну ініціативу при написанні коду, щоб користувачі корпоративних версій Windows не відволікалися під час роботи на пошуки «великодніх яєць». У результаті багато жартів, виявлених в ранніх версіях Windows, на «сімці» не працюють.

До речі, навіть останні версії Microsoft Word стали серйознішими. Користувачі зі стажем пам’ятають, що в ранніх версіях текстового редактора при наборі тексту = rand () і подальшого натискання клавіші Enter на екрані з’являлося речення «З’їж ще цих м’яких французьких булок, та випий чаю» (в англійській версії – «The quick brown fox jumps over the lazy dog ??»). Однак якщо ввести ті ж символи в Word 2007 або 2010, програма замість того, щоб пропонувати булочки до чаю, виведе сухий текст з довідки. Що ж, дуже хитрий спосіб змусити співробітників прочитати про можливості Word і тим самим допомогти їм підвищити свій рівень володіння текстовим редактором.

Втім, якщо в останніх версіях стандартних додатків від Microsoft знайти жарти від програмістів вельми проблематично, то вони ще залишилися на веб-проектах корпорації. Наприклад, на ресурсі TechDays.ru, де публікуються семінари для технічних фахівців, можна виявити кумедні флеш-мультфільми. Просто наберіть у вікні пошуку на сайті linux, і на екрані тут же з’являться пінгвін і чортеня. Введення пошукового запиту «вінда» викликає запуск іншого мультфільму з тими ж героями.

Простіше простого – зазирни в About

Деякі програми багато користувачів звикли запускати кожен день, але при цьому далеко не всі в курсі невеликих «привітів», які залишають в них розробники.

Найчастіше знайти звісточку від програмістів можна в інформаційному вікні «про програму». Наприклад, популярний архіватор WinRAR показує стопку книг, якщо по ній клацнути, вона «впаде», а досягнувши краю вікна, почне підстрибувати як м’ячик.

Клієнт для роботи з мережею Bittorrent – це такий ж незамінний додаток для багатьох, як, скажімо, браузер або офісний пакет. Одна з найпопулярніших програм, яку використовують мільйони користувачів, щоб завантажувати фільми, музику та ігри, – це ?Torrent. Якщо ви не знаєте, чим себе зайняти весь той час, поки файли передаються від користувача до користувача, можете спробувати повправлятись в тетріс. Для цього у вікні «Про програму» натисніть клавішу T.

Ще одну «листівку», заховану у вікні з іменами творців, можна спостерігати в Adobe Photoshop. Спробуйте вибрати пункт меню «Про програму», утримуючи при цьому натиснуту клавішу CTRL – на екрані виникне зовсім інший логотип, який символізує робочу назва проміжної бета-версії графічного редактора. Якщо у вас остання версія програми від Adobe, це буде білий кролик. Щоб прокрутити список творців, потрібно утримувати натисненою клавішу ALT.

«Зоряні війни» у консолі

Графіка в стилі ASCII була одним з перших проявів творчої натури програміста. І, хоча подібний стиль сьогодні цікавий тільки дизайнерам і все більше забувається, деякі твори в ASCII настільки чудово зроблені, що змушують дивуватися і до цього дня.

Створити зображення з окремих символів – вже подвиг для користувача. А як щодо анімації? Якщо в командному рядку набрати «telnet towel.blinkenlights.nl», на екрані відкриється консольне вікно, в якому програється четверта частина легендарної саги «Зоряні війни» – з великою заставкою, титрами і цілком впізнаваними персонажами.

Якщо у вас не встановлений клієнт Telnet, це легко зробити вручну, включивши його у списку компонентів Windows.

Розстрілювання веб-сторінок в Opera

Розробникам популярних браузерів також притаманне почуття гумору. У цьому довелося переконатися під час особистої зустрічі з Арнстейном Тігеном (Arnstein Teigene), головним менеджером Opera Software по розширенням для настільного браузера. Тіген за сумісництвом є і одним з архітекторів Експрес-панелі.

Після довгих годин сидіння за комп’ютером, коли доводиться ламати голову над питанням «як зробити краще», просто життєво необхідна якась розрядка. Для цієї мети Арнстейн тримає в арсеналі розширень браузера забавну іграшку Kick Ass – рімейк класичної «стрілялки» по астероїдам. Правда, на відміну від звичного космічного корабля, на екрані літає трикутний курсор, а знищувати доводиться не астероїди, а … вміст відкритої веб-сторінки. Під градом залпів (для пострілів натискати клавішу Space) текст, картинки та інші елементи веб-сторінки розлітаються в пух і прах, залишаючи замість себе порожнє поле. Паралельно за знищення кожного «ворога» (тобто, за кожний розстріляний елемент веб-сторінки) нараховуються очки.

Kick Ass дає можливість веб-програмісту не тільки пограти і перемкнути увагу, але й зігнати досаду від невдач безпосередньо на результаті свого творіння.

Найкоротше посилання в Opera

Кажуть, що лінь – двигун прогресу. Коли людині стало важко носити тяжкості, вона придумала колесо. Коли вона захотіла швидко переміщатися, то придумала візок, коли стала відчувати незручності від необхідності йти до телевізору, щоб переключити канали, вона створила пульт дистанційного управління. Програмісти, які працювали над Opera, теж вирішили спростити собі життя. Спробуйте в адресному рядку набрати «/.» (Без лапок) і перейти по цьому дивному посиланню. Ви потрапите на один з найпопулярніших технічних блогів Інтернету – slashdot.org. Ймовірно, творці найшвидшого браузера – великі шанувальники даного ресурсу.

Листівки вогненної лисиці

Розробники браузера Firefox теж не проти пожартувати. Наберіть в адресному рядку about: robots, і ви побачите послання від роботів. Не забудьте натиснути на кнопку «Спробувати знову», щоб побачити іншу – з написом «Будь ласка, більше не натискайте цю кнопку».

Одна з найдавніших «великодніх яєць» Firefox – це Книга Mozilla. Цей жарт вперше з’явився ще в браузері Netscape, а потім перекочувала і в Firefox. Якщо в адресному рядку ввести about: mozilla, теж можна побачити текст, який нібито є витягом з якоїсь священної книги. Текст цей від версії до версії змінюється.

Введення в адресному рядку команди chrome: / / browser / content / browser.xul відкриє ще одну копію браузера всередині цієї вкладки. У рамках цього вікна можна відкривати нові вкладки, «розмножити» Firefox всередині самого себе до нескінченності.

Лаконічний пошук від Яндекса

Максимально лаконічний дизайн – це одна з ключових особливостей інтерфейсу пошукової системи Google. Але у Яндекса теж є спеціальні версії максимально простого дизайну пошукової сторінки. Наприклад, за адресою yandex.ru / white.html доступна спеціальна версія пошукової системи для оптимістів. Нічого зайвого – тільки миготливий курсор на білому тлі. При введенні пошукового запиту виконується пересилка на звичайну сторінку результатів. Є і версія для песимістів. Відкрийте сторінку yandex.ru / black.html, і ви побачите курсор на чорному полі. До речі, ці жартівливі варіанти інтерфейсу були створені спеціально до першого квітня, але доступні і в усі інші дні року.

Сторінка щастя і секретний рівень Яндекса

Веб-програмісти Яндекса знають, що таке почуття гумору, не з чуток – про це можна судити і по дизайну сторінки 404, яка з’являється, якщо спробувати отримати доступ до неіснуючої сторінки на сервері Яндекса. Крім стандартної інформації про помилку 404, на ній також виводиться повідомлення «І пам’ятайте: ви це не читали».

Іноді замість неіснуючої сторінки можна побачити повідомлення про те, що ви потрапили на секретний рівень Яндекса. А якщо пощастить, то набір неправильно вказаної адреси переадресує вас на сторінку щастя, на якій Яндекс нагадає про те, що щастя є.

Google Logos – повне зібрання Дадлі

Один із найвідоміших «жартівників» – пошукова система Google. Всі добре знають візитну картку головної сторінки цього сервісу – знаменитий різнокольоровий логотип. Цю картинку команда розробників обігрує при кожному зручному випадку, підміняючи її на Дадлі – зображення, оформлене відповідно до поточної дати. Всі ці картинки і анімації можуть робитися не тільки для загальносвітових подій, але і для кожної країни індивідуально. Так, наприклад, 23 лютого російські користувачі побачили на логотипі георгіївську стрічку, а коли всі жителі планети відзначали Новий рік, на картинці з’являлися відповідні цифри. Логотип іноді підмінюється забавною Flash-анімацією, як це було на тридцятирічний ювілей комп’ютерної гри Pac-Man. Ну, а зовсім нещодавно, 16 квітня, замість логотипу Google можна було побачити цілий ролик, присвячений пам’яті легендарного коміка німого кіно Чарлі Чапліна.

Якщо ви шкодуєте, що пропустили який-небудь день і не побачили оновлену емблему Google – не біда. На сторінці Google Logos можна знайти малюнки пошукової системи, зроблені як для всіх користувачів, так і до національних свят різних країн. Причому передбачена і навігація по часу, так що можна побачити, як виглядала заголовна сторінка найбільшого в світі пошукача в той чи інший день.

Висновок

Програмний код з кожним роком стає складнішим, тому знайти в ньому схованки, залишені програмістами, все важче. Можна лише сподіватися, що їх автори самі як-небудь нам натякнуть, де шукати. І навряд чи навіть найсуворіші вказівки «зверху» зможуть змусити працівника розумової праці відмовитися від спокуси залишити свою мітку в створюваному коді. Зрештою, він має на це повне право.

За матеріалами: 3dnews.ru