Прокуратура і Податкова Житомирщини посилюють співпрацю: потрібно зупинити ріст податкового боргу

Зменшення податкового боргу в регіоні залежить від спільних дій прокуратури та податківців.

Про це Репортерові Житомира повідомили у прес-службі обласної прокуратури.

Стан додержання органами державної податкової служби області вимог законодавства при виконанні контрольних повноважень та правозахисної діяльності органів прокуратури у цій сфері – таке питання обговорювалося на розширенолму засіданні колегії прокуратури Житомирської області.

Упродовж останнього періоду в області спостерігаються негативні тенденції щодо збільшення податкового боргу. Зокрема, за останні чотири місяці заборгованість зросла майже на 30 мільйонів гривень і на сьогоднішній день становить 220 мільйонів гривень.

Перший заступник прокурора області Анатолій Чумаченко у своєму виступі наголосив на негативних тенденціях збільшення податкового боргу по платежах до зведеного бюджету. Проведені перевірки щодо повноти виконання покладених на податкові органи контролюючих функцій та вжиття вичерпних заходів до зменшення заборгованості із сплати податків та наповнення доходної частини бюджету засвідчили наявність порушень у діяльності майже усіх державних податкових інспекцій області.

У тому числі встановлено факти кримінально-караних діянь посадовими особами органів податкової служби при відшкодуванні податку на додану вартість, роботі з підприємствами-боржниками тощо. Зокрема, лише з початку року органами прокуратури області порушено 3 кримінальні справи стосовно службовців податкової служби про злочини, вчинені при виконанні ними своїх службових обов’язків. Минулого року справ такої категорії було 4, з яких 3 уже скеровано до суду з обвинувальними висновками.

Наприклад, службові особи державної податкової інспекції в Малинському районі фальсифікували відомості про суми податкового боргу з метою забезпечення уявного статистичного благополуччя та поліпшення показників роботи. Зокрема, видалили з інформаційної системи «Аудит» відомості про узгодження податкових повідомлень-рішень на загальну суму майже 900 тисяч гривень по одному з підприємств.

Непоодинокими є порушення вимог Податкового кодексу України при проведенні документальних та фактичних перевірок. Зокрема, виявлено випадки недотримання терміну проведення перевірок або безпідставного зупинення перевірок суб’єктів підприємництва тощо.

Окрім того, у діяльності підрозділів органів державної податкової служби відсутня взаємодія, про що свідчить такий факт: лише за втручання прокуратури області службовими особами Коростишівською МДПІ передано до підрозділів податкової міліції матеріали перевірок двох товариств із обмеженою відповідальністю.

Працівниками податкових інспекцій області допускаються порушення при проведенні документальних перевірок та оформленні їх результатів, і, як наслідок, прийняття незаконних рішень.

Формальний підхід до розгляду адміністративних справ, а в окремих випадках незнання законодавства призводить до того, що одні особи несуть відповідальність за порушення, яких не скоювали, а інші, навпаки, уникають відповідальності.

За даними судової адміністрації лише за минулий рік за відсутністю складу адміністративного правопорушення закрита кожна сьома справа, понад 300 справ повернуто до органів податкової служби для доопрацювання.

На недостатньому рівні перебуває взаємодія органів податкової служби з державною виконавчою службою. Задля усунення недоліків у діяльності щодо наповнення державного бюджету та зменшення податкового боргу в регіоні органи прокуратури та державної податкової служби мають виробити та впровадити спільні заходи. Від їх ефективності залежатиме своєчасність отримання громадянами зарплат, пенсій, соціальних виплат пенсіонерам, фінансування найважливіших галузей у державі.