П’ять незвичайних квітучих куточків України

У травні українці зможуть помилуватися красою квіток сакури в Ужгороді, побачити тисячі тюльпанів у Криму і пройтися по полю квітучої ковили в Асканії-Новій.

В Україну нарешті прийшла весна, а значить – повітря наповнилося ароматами квітучих дерев і трав. Насолоджуватися їх пахощами можна в лісах, полях, садах і навіть просто гуляючи по вулицях міст.

Але окрім «традиційної» краси квітучих абрикос, яблунь і каштанів, в України є кілька місць зі справжньою квітковою екзотикою. Отже, в яких куточках країни травневе повітря буде наповнене унікальними ароматами.

Ужгород перетворився на маленьку Японію.

Пройшовшись по вулицях Ужгорода в середині весни можна відчути себе в Японії – з кінця квітня і до середини травня тут цвіте сакура. На вулицях Ужгорода ці дерева з’явилися завдяки владі Чехословаччини, до складу якої місто входило до початку минулого століття. У ті часи місто перебувало на болотистій місцевості, непридатною для життя багатьох рослин. Але виявилося, що такий мікроклімат ідеально підходить для зростання японської вишні.

Друге масштабне наповнення міста саджанцями сакури сталося в кінці 90-х років минулого сторіччя. Причому японська вишня настільки влилася в побут ужгородців, що прикрашати нею стали не тільки міські парки і набережні, а й приватні сади. А кілька років тому в місті висадили найбільшу алею сакури в Європі. До речі, існує старе японське повір’я – хто посадить сакуру, того чекає успіх і щастя.

Унікальна Долина нарцисів розцвіла в Хусті.

В Україні знаходиться найбільший у світі масив природних заростей нарциса вузьколистого. Він розташувався в урочищі Кіреші, неподалік від міста Хуст (Закарпаття). Тендітні жовті, світло-жовті та білі нарциси покривають близько 260 га заповідної території. Рідкісна рослина починає цвісти наприкінці квітня і продовжує радувати своїми ніжними квітками до кінця весни. Цього року пік цвітіння нарцисів прогнозується на десяті числа травня.

Біологи стверджують, що поява Долини нарцисів пов’язана ще з льодовиковим періодом на Землі. Тоді, після сходження криги, з гір стікало багато води, що сприяло акліматизації, цвітінню і розповсюдженню нарциса. Щоправда, за радянських часів долину взагалі хотіли переорати, щоб вирощувати сільськогосподарські культури. Але після того, як було знищено 50 га нарцисів, оранку припинили і передали територію з квітами заповідному масиву Карпатського біосферного заповідника.

Ялта стала українською Голландією.

Нікітський ботанічний сад у квітні-травні традиційно стає невеликою тюльпановою республікою. Зараз у ньому активно цвітуть близько 150 різноманітних сортів тюльпанів. Причому одинадцять з них вперше виставлені на масовий огляд. Загальна кількість тюльпанів, висаджених на просторах саду, перевищує 120 тисяч цибулин. Тут можна не тільки помилуватися тюльпаніами найкрасивіших сортів світу, але й оцінити власні розробки селекціонерів Нікітського ботсаду. Квіти вражають різноманітністю форм і забарвлень: деякі схожі на півонії, інші – на троянди, а треті і зовсім на папуг з довгими хвилястими хвостами.

Тюльпани в Нікітському ботанічному саду вирощують з самого його заснування – а це майже двісті років. З шістдесятих років минулого століття тут регулярно проводяться селекційні роботи з виведення нових сортів. Кримські вчені в основному працюють над створенням стійких до палючого південного сонця квітів. Селекція тюльпанів – клопітка і тривала робота: від посіву до першого цвітіння, як правило, проходить 5-6 років. А на виведення повноцінного сорту потрібно не менше двадцяти років.

Асканія-Нова захоплює красою справжнього дикого степу.

Асканія-Нова – єдина в Європі цілинна територія, поверхні якої ніколи не торкався плуг. Завдяки Фрідріху Фальц-Фейну (власнику цих земель з середини XVIII до початку XIX століть) Україна сьогодні може похвалитися найбільшим в Європі незайманим типчаково-ковильним заповідником. Суха мова статистики говорить про те, що тут росте 478 видів рослин, 13 з яких занесені до Червоної книги України, а шість видів унікальної асканійської флори занесені в міжнародні «червоні списки». Але статистичні дані не можуть передати розмаїття букета запахів у дикому степу. У травні тут квітнуть тюльпани і десятки польових квітів, починає цвісти ковила – і степ перетворюється на сріблясте море. А в другій половині місяця степ стає одним величезним килимом з рідкісних і заповідних рослин.

Київ перетвориться на бузковий рай.

Найбільша алея бузку в Україні знаходиться в столиці, у Національному ботанічному саду ім. М. Гришка. З 28 відомих у світі видів бузку тут представлений двадцять один. В унікальній київській колекції зібрані понад сімдесят сортів та декілька десятків гібридів цього куща. Бузок зацвітає на початку травня і продовжує радувати переливом відтінків і запахів аж до кінця місяця.

Багато сортів бузку виведені руками селекціонерів ботанічного саду. Так, наприклад, бузок з великими рожевими квітками називається «Богдан Хмельницький». У «Тараса Бульби» – махрові, пишні, як козацькі шаровари, лілові суцвіття. Зачаровують відвідувачів і ніжні, темно-рожеві кущі «Полтави», між якими спалахують великі пурпурово-лілові «Вогні Донбасу».

Між тим, в Англії бузок вважається квіткою горя – її кущі висаджують на цвинтарях. А гілочка бузку, послана молодій людині у відповідь на сватання, означає те ж, що і гарбуз в українців. На щастя, в Україні бузок здавна вважається символом закоханості і найсвітліших почуттів. Так що травень – відмінна можливість пошукати на гілках заповітну «щасливу квіточку» бузку з п’ятьма пелюстками.

За матеріалами: Коментарі