Сьогодні святкують День Сусідів. Гарний привід познайомитися з тими, хто живе поряд

Як тепер не веселитися, як не сумувати від різних бід – у нашому будинку оселився чудовий сусід …

Сучасній людині не вистачає спілкування… Цією думкою нікого вже не здивуєш. Спілкування в віртуальних мережах зараз більш розповсюджене, ніж живе, за чаєм на затишній кухні, за задушевними розмовами. Чи варто нагадувати, що навіть рідних людей ми бачимо дуже рідко.

А що вже говорити про сусідів? Нерідко ми навіть не знаємо, хто живе в квартирі навпроти, не кажучи про сусідів на інших поверхах. Епоха, коли сусіди знали один одного в обличчя, при зустрічі вітались і бажали гарного дня, ходили один до одного в гості, давно вже минула…

Сусіди є у всіх – у людей, у тварин, у країн, у планет, у … І щоб не забувати про те, що всі ми живемо близько і, по суті, сусіди, в 2000 році в Парижі було засноване нове свято – Європейський День сусідів.

Засновником цього свята-заходу був француз А. Періфан (Atanase P?rifan), в даний час він є координатором Європейського дня сусідів і Президентом Європейської федерації місцевого єднання. У свята вже більше 1200 партнерів у понад 30 країнах-учасницях.

Періфан висловив ідею створення цього свята наступними словами: «Давайте зробимо цю фантастичну подію приводом відсвяткувати разом дух єднання та згуртованості, який так дорогий всім нам!». Його оптимістичні слова лише підтверджують, що в останні десятиліття в Європі стали помітними тенденції до роз’єднаності, замкненості в собі, самотності, а також послаблення соціальних зв’язків.

Організатори свята переконані, що відзначати День сусідів дуже просто – потрібно вчасно оповістити всіх сусідів, зібратися в будь-якому зручному для всіх місці (у будинку, на вулиці, в саду), дружньо розсістися за одним великим столом – випити і закусити. Важливо, щоб, кожен учасник свята приніс на загальний стіл частування власного приготування.